Fanboys 2009

Äventyr Komedi
USA
86 MIN
Engelska
Fanboys poster

Synopsis

Det är Halloween och äntligen kommer den fest som alla har väntat på. Återförening med vännerna och alla Star Wars-fans.

Men saker tar en oväntad vändning när en av vännerna avslöjar att han har obotlig cancer och troligtvis inte kommer att leva länge nog för att uppleva det de alla väntar på - den ännu ej utgivna Star Wars - Episode 1 - med premiär först flera månader senare.

Han försöker övertala de andra att verkställa den plan han har arbetat fram sedan femte klass: att bryta sig in på Skywalker Ranch och stjäla filmen. Vanvettigt, eller hur? Men för honom är det kanske hans enda chans att få se filmen innan han dör. Så galet eller ej - killarna tar Hutch bil och drar iväg på en roadtrip över den amerikanska kontinenten - till Skywalker Ranch.
Ditt betyg
2.6 av 226 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Fanboys
DVD-premiär
29 juli 2009
Digitalpremiär
22 oktober 2010
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
SF Studios
Ålder
11 år
Längd

Recensent

Jakob Åsell

26 juli 2009 | 23:03

En tröttsam nördroadtrip

Två år försenad, och två år efter att den klassiska nörden var ”the shit” på bioduken i filmer som ”Supersugen” och ”På smällen” kommer ”Fanboys”, en oskyldig och lam ”Detroit Rock City” för Star Wars-nördar som förmedlar samma känsla av besvikelse som filmen den kretsar kring – ”Star Wars: Episod I”.

För länge sen, i en galax långt, långt borta. Eller närmare bestämt 1998 i Ohio bestämmer sig ett gäng småstadsnördrar för att göra verklighet av sin naiva barndomsidé: att köra genom landet och bryta sig in i George Lucas Skywalker Ranch i Kalifornien, för att få se den då minst sagt efterlängtade ”Star Wars: Episod I” före alla andra. 

Eric (Sam Huntington) är den ende i gänget som ”vuxit upp” efter high school, lagt serietecknarambitionerna på hyllan och försöker istället hitta glädje i att ta över farsans bilfirma. Men när hans gamla nördgäng från förr glider förbi och berättar att hans fd. bäste vän Linus (Chris Marquette) är döende i cancer kan Eric inte lura sig själv längre och hoppar in i Star Wars-bussen med destination Kaliforien. Med ombord är även datornörden Windows (Jay Baruchel) som knappt kan vänta på att få möta sin drömtjej som han träffat i ett Jedi-chatrum, chauffören Hutch (Dan Fogler) som annars bor i sin mammas garage och så givetvis, för att jämna ut det lite, en snygg tjej (Kristen Bell, mer känd som Veronica Mars).

Hajpen och den sköna premissen till trots så är ”Fanboys” en lightversion av vad som kunnat vara. Att få se nördar slitas mellan sin passion och sin vuxna vardag hade varit mycket mer intressant än att bara se dem slitas med varandra. Filmen är i första hand en klassiskt utstakad coming of age-roadmovie där grabbarna lika gärna hade kunnat vara på väg till en Kizz-konsert som i snarlika ”Detroit Rock City”.  Den ogenerat komiska Star Wars-nördgalaxen sträcker sig ju så mycket längre än till filmquiz och gnäbb med Trekkies (förlåt, Trekkers) om vem som skulle vinna i ett möte mellan Darth Vader och en Borg drone (alla vet att Vader vinner på knockout). Filmens nördar hade varit roliga som sideshows i en Judd Apatow-komedi men i detta ”vilda” PG-13-äventyr blir deras upprepade Star Wars-vitsar bara tröttsamma.

Fanboys har varit ”in the making” i flera år nu, det var egentligen tänkt att den skulle släppas 2007 men Harvey Weinstein var tydligen inte helt nöjd då så flera scener fick tas om av en ny regissör,  men frågan är om han egentligen blev nöjd med den här oinspirerade och hafsiga slutversionen?

Eftersom att ingen av filmens fanboys är direkt roliga har man försökt köpa sig skratt med krampaktiga cameos – en jäkla massa cameos. Bland andra syns William Shatner, Billy Dee Williams, Carrie Fisher i små roller, men den enda som får en att dra på smilbanden är en pre-”Knocked Up” Seth Rogen i sina två biroller. Även Jay & Silent Bob smyger förbi några sekunder, kanske är Kevin Smith mest med för att påminna oss om att det faktiskt finns folk som kan göra värdiga filmer om nördar.

| 26 juli 2009 23:03 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Fanboys
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu