Film

Skribent

Alexander Kardelo

22 juni 2020 | 18:30

11 biofilmer med premiär i sommar

Disneys "Mulan" och Christopher Nolans "Tenet" är sommarens två stora blockbusters. Men räcker det för att få tillbaks publiken in i biomörkret?
Filmstadens nyöppning i veckan innebär att biobesök återigen är ett alternativ för många. Huruvida coronaskräcken eller det vackra vädret hindrar publiken återstår att se, men premiärschemat börjar sakta men säkert fyllas på med nya titlar.

I sommar ska vi få ta del av ett nytt Disneyäventyr, en spektakulär spionthriller, en galen Russell Crowe och så sydkoreansk zombieskräck. Här är 11 filmer som väntar på att gå upp på biodukar.
 
Uppdatering 27 juli: Sedan artikeln publicerades har flera premiärdatum ändrats. Observera att alla datum nedan är preliminära - i dessa tider kan mycket hända med kort varsel.
 

Brahms: The Boy II - 24 juni

 
 
Missade du rysaren "The Boy" från 2016? Då är det dags nu. Ett oväntat sevärt bidrag i subgenren om hemsökta hus och otäcka dockor har just fått en uppföljare. I denna relativt fristående del spelar Katie Holmes mamman till en traumatiserad grabb, som hittat sig en kuslig ny vän. 
 

Marie Curie - 24 juni

 
 
Polska forskaren Marie Sklodowska-Curies yrkesliv och kärleksliv hamnar under luppen i biografin med originaltiteln "Radioactive". Flitige Jack Thorne ("Aeronauts", "His Dark Materials") har skrivit manus som filmas av "Persepolis"-kända Marjane Satrapi. I huvudrollen ser vi Rosamund Pike.
 

The King of Staten Island - 17 juli

 
 
Blott 20 år gammal blev Pete Davidson den förste 90-talisten att ta plats i ensemblen i "Saturday Night Live". Den unge komikern är nu 26, och högaktuell med en dramakomedi om hur hans egna liv förändrades när hans far dog i 11:e september-attackerna. Judd Apatow står för regi. (Filmen skulle ha släppts den 3 juli men blir försenad.)
 

Unhinged - 10 juli

 
 
Russell Crowe gör huvudrollen som en bildåre, som freakar ur på en stressad mamma i trafiken. Situationen spårar ur i en psykologisk thriller som verkar bära spår av "Falling Down" och Spielbergs "Duellen". (Obs: filmen kommer troligen bli försenad.)
 

Den hemliga trädgården - 17 juli

 
 
Omtyckt barnbok om en bortskämd flicka, hennes strikta morbror och en magisk trädgård blir film av "Harry Potter"-producenten David Heyman. I rollistan finns bland andra de alltid pålitliga brittiska stjärnorna Colin Firth och Julie Walters.
 

Översättarna - 17 juli

 
 
Inför släppet av en omåttligt hajpad fantasybok sätts nio översättare i en lyxig bunker. Men trots tokhöga säkerhetsåtgärder läcker några sidor på nätet. Vem är tjuven? Den franska thrillern har fått ihop en finfin internationell rollista, med bland andra Lambert Wilson, Olga Kurylenko och Sidse Babett Knudsen.
 

The Outpost - 17 juli

 
 
Verklighetsbaserat krigsdrama. En liten grupp amerikanska soldater i Afghanistan hamnar under attack från hundratals skjutglada talibaner. Scott Eastwood och Orlando Bloom står i skottlinjen i regissören Rod Luries första biofilm sedan "Straw Dogs" (2011).
 

Mulan - 21 augusti

 
 
Disneys stora kinesiska actionäventyr skulle ha fått biopremiär i våras, men blev en av de första att ryka när biograferna stängdes. Nu får vi äntligen möta den unga kvinnan Mulan som tar sin fars plats i armén, och klär ut sig till man. Nyinspelning av den animerade 90-talssuccén. (Filmen skulle egentligen ha släppts den 21 juli.)
 

Tenet - 12 augusti

 
 
Sommarens tveklöst största biopremiär är Christopher Nolans "Tenet". Med en regissör som älskar att överraska sin publik med djup och twistar, samtidigt som han dundrar på med högklassig action och explosioner, är detta den enda filmen du verkligen måste se på bio i sommar. (Filmen skulle ha släppts 31 juli men blev framflyttad.)
 

Berts dagbok - 7 augusti

 
 
Svenska familjefilmen "Berts dagbok" siktar på biopremiär i sommar. Här får vi möta unge Bert som just har börjat på högstadiet. Vänskap, kärlekstrubbel och pinsamheter utlovas med Hugo Krajcik i titelrollen. 
 

Train to Busan presents: Peninsula - augusti

 
 
Den lyckade zombierullen "Train to Busan" har fått en fristående uppföljare, som återvänder till ett infekterat Sydkorea fyra år senare. Dags för ännu en kamp för överlevnad i en värld till synes utan hopp - nu större och blodigare än sist. Preliminär premiär i slutet av augusti.
 
Vilken blir din nästa biofilm? Kommentera nedan.
| 22 juni 2020 18:30 |