Mulan 2020

Mulan poster

Synopsis

När Rourankonfederationen börjar invadera Kina beordrar kejsaren att en man från varje familj ska inkallas till armén. För att rädda sin gamle och svage far undan en säker död, klär Hua Mulan ut sig till en man för att ta hans plats. Mulan uppvisar potential och beundras av sina medsoldater, men lider samtidigt av skuldkänslan att tvingas ljuga för alla. Kommer hon lyckas med att bevara sin hemlighet?
Ditt betyg
2.6 av 102 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Annika Andersson

5 september 2020 | 07:45

Disneymagi på högsta nivå

Den efterlängtade “Mulan” är en vacker och spännande hjältesaga med välkoreograferade wuxia-liknande stridsscener, melodrama, äventyr, och en härligt tuff liten tjej i täten.
“Mulan” är Disneys efterlängtade live-actionfilm om den tuffa tjejen Mulan (Yifei Liu), som klär ut sig till pojke för att bli krigare och rädda kungariket. Den nära två timmar långa sagan, som är baserad på en gammal kinesisk legend, bjuder på vackra wuxia-liknande stridsscener, spektakulärt filmfoto, amerikansk moralkaksliknande familjeideologi och gammaldags melodrama, allt ihopblandat till ett upplevelsepaket av fullfjädrad Disneymagi.

Vi möter först Mulan som liten flicka (spelad av Crystal Rao) när hon springer genom byn för att få fatt på en höna. Hon är en glad, lekfull och akrobatisk liten tjej men det blir fullständigt kaos där hon far fram, till föräldrarnas stora förfäran, och de förmanar henne att hon måste lära sig att kontrollera sin natur. Hon har nämligen alldeles för mycket qi (vilket ungefärligen betyder livskraft) för att vara flicka. Dessutom viskas det i byn om att hon är en häxa.

Mulan växer upp till en ung kvinna, fenomenal på stridskonst. Pappan (Tzi Ma), en tapper krigare på sin tid, tycks vara både stolt och bekymrad, medan mamman (Rosalind Chao) förmanar henne om att en dotter ger familjen heder genom att gifta sig. Men mörka krafter hotar samtidigt det kinesiska imperiet och dess kejsare (Jet Li) i form av rebellen Bori Khan (Jason Scott Lee) och hans armé, som dessutom får hjälp av häxan Xianniang (Gong Li). När kejsaren så beordrar alla familjer att bidra med en krigare ger sig Mulan av för att själv representera familjen - men för att kunna det måste hon klä ut sig till pojke! 

Först och främst kanske ska nämnas att det här är en film gjord för att ses på bioduken! Det visuellt bländande kan falla bort lite på datorskärmen, så mitt tips är att bänka sig hemma hos någon med projektor eller storskärm för att få ut det mesta av filmen.

Filmfotot är nämligen en stor del av filmens behållning. Regissören Niki Caro och filmfotografen Mandy Walker har anammat den visuella stil som är vanlig i asiatiska filmer från “Crouching Tiger, Hidden Dragon” till “Shadow”, från de wuxia-liknande stridsscenerna iscensatta som en vacker dans som trotsar alla tyngdlagar och med vackra snöklädda berg i bakgrunden, till välkomponerade närbilder på ett svärd som vässas mot en slipsten, eller nakna ben som stiger ner i månskensglimrande vatten. 

Själva handlingen, som väl kan ses som den klassiska sagans kamp mellan det goda och det onda, har strösslats med magi à la Harry Potter så att exempelvis häxan Xianniang kan förvandla sig till en hök och flyga iväg. Mulan själv följs av en färgglad Fågel Fenix som representerar hennes förfäder. Plikten mot familjen genomsyrar handlingen, men även budskapet att vara ärlig. När Mulan släpper ner håret och visar vem hon egentligen är, riskerar hon att bli utfryst och att vanhedra sin familj, men det är också först då hon får chansen att verkligen visa vad hon går för. 

Man skulle kunna se det som en samtidskommentar, för till skillnad från den äldre generationens Xianniang som aldrig fick chansen till samhörighet och inkludering, belönas Mulans ärlighet och tapperhet i slutändan. Framför allt känns det nytt och fräscht att Disneyprinsessan bytts ut mot en krigare, och prinsen får stiga åt sidan tills viktigare saker avklarats, om man nu kan se den stilige soldaten Honghui (Yoson An) som något sorts ämne för en spirande romans. Mycket lämnas osagt och karaktärsporträtten går inte särskilt djupt.
 
Innan man ser filmen kanske man måste förvarnas om att den har lite att göra med den tecknade versionen från 1998. Sådana förväntningar kan vända upplevelsen till besvikelse. Likaså den inbitne wuxiafantasten kan eventuellt uppleva "Mulan" som något urvattnad, eftersom det är en Disneyfierad (och anglosaxisk) version av den kinesiska folksagan.
 
Men hade jag sett filmen som som 10-12-åring när jag slukade böcker som "Sagan om Ringen" och liknande sagoäventyr, hade jag älskat den! “Mulan” är en vacker och spännande hjältesaga, väldigt Disney helt enkelt, perfekt för hela familjen (förutom minstingarna) att mysa till i vintermörkret. Rekommenderas varmt!

"Mulan" kan streamas i Sverige från 4 december. Skaffa Disney+ här...
| 5 september 2020 07:45 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (6)
2
Episkt drama för hela familjen, även om filmen saknar lite av Disneyrullarnas vanliga charm. På slutet tas lite för många dramaturgiska genvägar för att vara en klockren rulle, men jag är ändå positivt överraskad av att filmen står på egna ben och inte är en ren kopia av den tecknade.
Läs mer
2
Tyvärr associerar jag Disney och Mulan med filmen från 1998. Det här är en egen adaption av legenden om Mulan, tyvärr har även jag förväntningar från den animerade filmen. Den här saknar (nästan helt) filmmusiken och de komiska inslagen. Som en egen berättelse är filmen ok, men den lämnar mig med en känsla av att förväntade mig mer
Läs mer
2
Jag undrar lite när jag läser positiva recensioner av den här, om vi har sett samma film. För att jag ska tycka om den här filmen krävs det antagligen att jag antingen aldrig har sett originalet från 1998, eller mirakulöst raderar bort minnet av den för två timmar. Den nya "Mulan" har snygga miljöer och till det ett fantastiskt foto. Det märks mycket tydligt att den här egentligen var menad att ses på en stor bioduk, och det finns flera shots som man skulle kunna skaffa stillbilder av och hänga upp på väggen. Tyvärr så lider filmen av en halvdant klippning, vilket lätt distraherar en från att njuta av vissa scener till fullo. Trots att jag genast blev skeptisk när jag hörde att Disney skulle göra en remmare på "Mulan", en film med endast drygt 20 år på nacken. Mer optimistisk blev jag när jag hörde att det inte skulle bli samma film igen, som både "Skönheten och Odjuret" och "Lejonkungen" föll offer för. Jag respekterar valet att låta förändra en del saker från originalet 1998. Men det är nog det enda. VALET att förändra. Tyvärr så är alla förändringar i den nya filmen underlägsna hur saker gick till i den gamla, och var bara till den nya filmens nackdel. Till sist satt jag och väntade bara på att filmen skulle ta slut. Jag ville tycka om nya "Mulan", men tyvärr. Det finns bättre saker att kolla på, t.ex. en speciell animerad klassiker från 1998.
Läs mer
Visa fler