The Outpost 2020

Drama Krig Historisk
USA
123 MIN
Engelska
The Outpost poster

Synopsis

"The Outpost" är den sanna historien om slaget vid Kamdesh i Afghanistan, där 53 amerikanska soldater omringades av 400 talibanska rebeller vid världens dödligaste militära utpost, Outpost Keaton. Basen byggdes för att engagera lokalbefolkningen i samhällsprojekt, men var belägen nere i en brant dal och var under konstant hot att attackeras. När beslut togs om att stänga basen, anföll talibanerna med full kraft.
Ditt betyg
3.0 av 26 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Jake Bolin

16 juli 2020 | 11:00

Imponerande hantverk i enformig krigsskildring

”The Outpost” får de flesta Hollywoodianska krigsskildringar att likna en duell med knallpulverpistoler. Det rör sig om en skicklig produktion som både imponerar och tråkar ut den som inte har en särskild fäbless för genren ifråga.
Regissören Rod Lurie verkar ha ställt in siktet på två världsrekord med krigsdramat ”The Outpost”: Filmhistoriens längsta eldstrid och flest antal hörselskador i en biosalong vid ett och samma tillfälle. Han lyckas mer än hyfsat, finurligt nog ger det ena gärna det andra.
 
Den verklighetsbaserade historien om hur ett fredsbevarande förband amerikanska soldater försvarar sig mot en kraftigt numerärt överlägsen talibanstyrka klockar in på strax över två timmar. Det pangas hejvilt redan under de första sextio minuterna, sedan utbryter ett oavbrutet helvetesinferno av maskingevärssmatter som jag fruktar kommer ringa i öronen långt in i nästa vecka.
 
Kan man klämma in tio miljoner avlossade skott i långfilm? Hur stor procentsats av budgeten var öronmärkt för rykande patronhylsor och blixtrande gevärsmynningar? Det här är ämnen för en framtida avhandling. Jag kommer inte att skriva den.
 
Filmtiteln syftar på en särdeles illa placerad militärbas i norra Afghanistan 2009. Nedsjunken i en dal och omgiven av höga berg på alla sidor var Outpost Keating som gjord för att intas av fientliga styrkor. Det blodiga debaclet fick långtgående konsekvenser – när krutröken till slut hade lagt sig efter den sista stora striden, som alltså skildras i filmen, fastslog de styrande krafterna i Washington att man skulle avveckla samtliga ”oförsvarbara” soldatutposter på studs. Det var förmodligen en klen tröst för de anhöriga.
 
Man kan imponeras av de tekniska bedrifterna och tacksamt notera att anspråken på realism har varit högt ställda. ”The Outpost” avhåller sig förtjänstfullt nog också från att frossa i den sortens sentimentala patriotism som många filmer i samma genre drunknar i. Den har följdriktigt hyllats av krigsveteraner för sin trovärdighet. Att föreställa sig hur någon som Michael Bay istället hade fått förvalta/gå loss på manuset är fruktansvärt.
 
Men ett skickligt hantverk kan knappast kompensera för filmens repetitiva natur. I långa stunder går upplevelsen att likställa med att titta på när någon spelar ”Call of Duty” på en svindyr storbildskärm. Allt hade kunnat vara mycket värre. Soldaternas grabbiga jargong landar rätt i öronen och skådespelarinsatserna är habila.
 
Två timmars tinnitusgenererande pang-pan-pang-pang-pang-pang-pang kräver ändå sin tittare. I USA kommer ”The Outpost” inte att få några problem med att hitta rätt målgrupp, för en europeisk publik som inte har någon relation till den faktiska händelsen blir det lite för mycket av det högljudda.
| 16 juli 2020 11:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (2)
4
mycket se värd bra film
Läs mer
3
Väldigt bra och realistisk krigsfilm om en händelse i Afghanistan. När det bygger på en verklig händelse blir det än mer realistiskt. Utmärkta skådespelarinsatser också, särskilt från Estwood men klarast lysande är Caleb Landry Jones. Vågar akademin ge honom en Oscarsnominering tro? 3+/5 (7/10)
Läs mer