Unhinged 2020

Thriller
USA
91 MIN
Engelska
Unhinged poster

Synopsis

En psykologisk thriller som tar vägilska till nya skrämmande höjder. Rachel är sen till jobbet när hon stöter på en främling vid stoppljuset. Snart blir hon förföljd och hotad av mannen som vill lära henne en läxa.
Ditt betyg
2.9 av 57 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Unhinged
Biopremiär
31 juli 2020
DVD-premiär
7 december 2020
Digitalpremiär
30 november 2020
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Nordisk Film
Åldersgräns
15 år
Längd

Recensent

Oskar Möller

31 juli 2020 | 08:00

Psykopati utan bromspedaler

Likt en frustande orch från djupaste Mordor går Russell Crowe in för rollen som fullblodspsykopat med full inlevelse. Efter den lovande inledningen tappar filmen dessvärre styrfart och tar avfarten mot den förväntade sörjan av thrillerklyschor.
Bilköer är en ständig inbjudan till mikroaggressioner – kombinera dåligt körvett med frustration och tristess så får du en bitter brygd. Men sällan går det så långt åt helvete som för separerande mamman Rachel. Efter en sällsynt dålig dag då hon mist jobbet på grund av sagda bilkö, ragetutar hon åt fel främling.

Om man någonsin önskar att en fönsterruta inte åkte ner och en konversation inte inleddes är det där och då. Främlingen inleder en hård ordväxling med Rachel och hennes son som inte faller väl ut. Det hade kunnat sluta där, men nu råkar vi veta att denne man precis mördat sin exfru och hennes nya karl inom loppet av filmens första minuter. Prognosen för dagen är således blodig och Rachels redan dåliga dag kommer nå nya gränser. Det pirrar förväntansfullt utefter ryggraden.

Russell Crowe är filmvärldens motsvarighet till en pansarfil. Grov och respektingivande men förvånansvärt flexibel har han visat prov på sina färdigheter i filmer som ”Gladiator” och ”A Beautiful Mind”. När han axlar rollen som en psykopat som ger sig på en ensamstående mamma gör han det till sin show. Hans hotfullt imposanta gestalt fyller duken till bredden, fysiskt och dramaturgiskt – här lämnas ingen scen omjölkad när det gäller hatfyllda blickar och repliker framförda med sammanbitna käkar.

Få skådespelare har kapaciteten att sända rysningar genom extrema närbilder på deras vildsint stirrande blick, men räkna Russell Crowe till den listan. Relativt okända Caren Pistorius har den något otacksamma uppgiften att tävla om scenutrymmet mot denna gigant – något hon gör med äran i behåll.
 
Efter den effektfullt mordiska inledningen lär vi känna Rachel och hennes son Kyle (fint spelad av Gabriel Bateman) i ett rörande samspel. Filmen bygger skickligt upp spänningen – inledningsvis tolkas främlingen som en tölp som gradvis blir alltmer obehaglig tills aggressionerna trappas upp till dödligt våld. ”Unhinged” är inget för känsliga tittare –en särskilt brutal scen på en diner lär hänga med tittaren långt framöver.

Tyvärr kommer filmen till en punkt då den eskalerat bortom nya idéer. Att främlingen när ett hat mot alla i samhället rättfärdigas med en diffus samtidskommentar om eskalerande våld och psykisk ohälsa i ett montage av våldsamma nyhetsklipp. Med tanke på all fokus på främlingen hade han kunnat bli något mer än en knappt mänskligt Michael Myers-typ med ett slentrianmässigt tal om orättvisor och opålitliga kvinnor. Joel Schumachers klassiska ”man tappar greppet och går bärsärk”-film ”Falling Down” är ljusår bättre.

”Unhinged” levererar det titeln lovar och mer därtill. Bromspedalerna är kapade och spärrarna har körts över och mosats i gruset. Biljaktsscenerna är (för) många och det serveras realistiska stunts på löpande band. I slutändan är filmen dock varken så originell eller spännande som inledningen lovade. Med lite färre klyschor och en mer genomtänkt backstory eller mer fokus på karaktärerna (Caren Pistorius gör en habil insats men filmen är i akut saknad av biroller att spela mot) hade den kunnat växa. Men som underhållning för stunden funkar den gott nog.

Någonstans i vårt medvetande finns en gruva byggd av fasa och fantasi. Där förvaras varelser av det djupaste mörker, de fiktiva mördare som håller oss vakna om natten. Till denna lista kan somliga av oss nu lägga till Russell Crowe.
| 31 juli 2020 08:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (3)
3
Spännande och hemsk Crowe :-)
Läs mer
5
Älskar skådespeleriet men Första gången i mitt film liv ja stänger av fortgår dan efter Fick ont i magen och levde mig in i filmen då den började med hur det ser ut bland oss alla på olika vis i korta drag . Ser filmen som en skräck film med sjukt råa delar men topp betyg i allt som va menat i filmen vad de nu kunde vara .....5 / 5 som skräck rulle
Läs mer
2
Spännande men nja, rätt larvig. 2/5.
Läs mer