Film

Skribent

Alexander Kardelo

2 november 2011 | 21:01

10 animerade favoriter från Studio Ghibli

MovieZines läsare har röstat fram de allra bästa filmerna från den japanska sagofabriken.

Efter 14 års väntan har "Prinsessan Mononoke" äntligen hittat till de svenska biograferna, och idag har även studions senaste alster "Lånaren Arrietty" premiär. För att fira detta lät vi MovieZines läsare rösta fram de bästa filmerna bland Hayao Miazakis, Isao Takahatas och de andra sagofarbrödernas finaste berättelser. 

Med över 3000 inkomna betyg kan vi stolt presentera de 10 främsta favoriterna från Studio Ghibli:

10. Ponyo på klippan vid havet (2008)

Om fiskflickan Ponyo, som blir förälskad i människopojken Sosuke. Filmen ska ha inspirerats av Disneys "Den lilla sjöjungfrun".

9. Det levande slottet (2004)

Succén med "Spirited Away" följdes upp med den här fantasifulla kärlekshistorien mellan 18-åriga Zofi och trollkarlen Haru. Det låga betyget här på MovieZine kommer troligen att förfölja undertecknad till graven. 

8. Lånaren Arrietty (2010)

Animatören Hiromasa Yonebayashis regidebut är en vacker film om vänskapen mellan en sjuk pojke och en pytteliten flicka med ett stort hjärta. Efter ett manus av Hayao Miyazaki, och en bok som han velat filma i över 40 år.

7. The Cat Returns (2002)

En fristående uppföljare till "Om du lyssnar noga", med samma katter som hade biroller i ovan nämnda film, nu i fantasymiljö.

6. Min granne Totoro (1988)

Det är svårt att hitta barnfilmer som är mycket bättre än "Min granne Totoro". Den gulliga titelkaraktären har dessutom blivit en av studions mest igenkända och älskade maskotar.

"Ååå vad jag ångrar är att jag inte sett denna film förrän nu. Vilken fantastisk film detta måste ha varit när man var liten. Helt underbar!", skriver signaturen Jluckhurst41.

5. Prinsessan Mononoke (1997)

En mäktig stämning från första bildrutan belönar den som vågar sig på ett av Studio Ghiblis mer brutala och blodiga verk. För övrigt den näst längsta animerade film någonsin gjorts.

"Fruktansvärt bra film, en jag listar på min topp 10 lista." - Gustav S.

4. Spirited Away (2001)

Ghiblis mest kända film, och inte minst den mest framgångsrika japanska filmen någonsin. Den övernaturliga sagan om 10-åriga Chihiro vann en Oscar för bästa animerade film år 2002. 

"Har du barn, eller småsyskon? Eller en flickvän som inte diggar dina explosionsartade filmer? Se den här! Så otroligt bra!", tycker signaturen J.H.

3. Om du lyssnar noga (1995)

Titeln till trots är det här ingen Stephenie Meyer-roman. Snarare en originell liten pärla om en tjej vars liv förändras markant efter ett möte med en underlig katt. Den första filmen där Ghibli använde sig av datorer för att komponera ihop animerade element i mer avancerade scener (även om de givetvis, som alltid, var animerade för hand). 

"Det här är min absoluta favoritfilm alla kategorier!", skriver Hampus L.

2. Eldflugornas grav (1988)

En animerad krigsfilm? Jomen. Takahata har skapat det här dramat om två föräldralösa barn som på nära håll upplever andra världskrigets fasor. Starkt, gripande, och inget för de minsta. 

"Vilket otroligt mästerverk, gick knappt att hålla tårarna borta. Får en att tänka om lite…" - Dennis T.

1. Laputa - Slottet i himlen (1986)

Studio Ghiblis första film, eller andra om du räknar "Nausicaä" som egentligen gjordes innan Ghibli hade grundats. Regisserad av Miyazaki och med 25 år på nacken anses den magiska historien fortfarande vara studions finaste verk.

"En av de bättre animéfilmerna som gjorts!" - Ola S.

Vilka är dina favoriter? Kommentera nedan. 

| 2 november 2011 21:01 |