Det levande slottet (2004)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
En kärlekshistoria mellan 18-åriga Zofi och den vackra trollkarlen Hauru. Zofi blir av en häxa förvandlad till en åttioårig gammal dam och på sin resa för att förstå sitt öde hamnar hon i Haurus levande slott. Där träffar hon anden Calcifer som håller slottets eldstad vid liv. Han och Zofi gör en överenskommelse; om hon befriar honom från hans kontrakt med Hauru bryter han hennes förbannelse och hon ska åter bli 18 år.
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: DET LEVANDE SLOTTET

Mannen bakom Spirited Away är tillbaka

Sofie är en helt vanlig tonårstjej med ett helt vanligt tonårsliv. Med tanke på att tiden är tidigt 1900-tal, vill säga. Hauro är en ganska ovanlig trollkarl med ett väldigt ovanlig bostad. Slottet han bor i skuttar runt olika världsdelar på långa mekaniska ben, och inifrån kan man också snabbt förflytta sig till andra ställen genom att vrida på en snurra vid ytterdörren och vips så ändras landskapet utanför. Sofies helt vanliga liv förändras den dagen hon möter Hauru, och senare även elaka Ödeshäxan som – i ren ålderskris kanske? – förvandlar henne till en 90-årig tant. Äventyrslystna Sofie, som drömmer om nya upplevelser och nu även om en mirakelkräm som återger henne det rynkbefriade ansikte hon en gång hade, hakar hon på Hauru och hans gäng och ger sig av på en oförglömlig resa i deras levande slott.

”Det levande slottet” är precis som ”Spirited Away” en häpnadsväckande visuell upplevelse. Jag låter mig skoningslöst ryckas med in i dess fantasifulla värld och beundrar det mesta, från landskapet till detaljerna. Filmen saknar heller inte humor – vem kan låta bli att älska det griniga eldmonstret Calucifer, som styr Hauros rörliga slott? Det är lätt att dra paralleller till Disney, men gör det inte i Hayao Miyazakis närhet för då blir han sur. Medan de västerländska bolagen går allt mer över till dataanimation, håller Miyazaki fast vid det gammaldags sättet, att rita allt för hand.

Däremot fastnar jag inte lika lätt för filmens story, helt enkelt för att jag har ruskigt svårt att hänga med i den. Möjligen är det krigsinslagen som rör till det för mig: mitt totala ointresse för krigsfilmer och politik överhuvudtaget samt förvåningen över att dessa beståndsdelar smugit in sig i en animerad film. Jag må vara aningen trög, men när jag måste ta till pressmaterialet efter att ha sett en film för att reda ut vad den egentligen handlade om, då ligger nog felet inte enbart hos mig… Men den som någon gång sett åtminstone en asiatisk rysare, vet att filmskaparna i öst inte följer samma riktlinjer som Hollywood när det gäller att berätta en story, och kanske är det bara en vanesak?

Miyazakis ”Spirited Away” var en hyfsad film, men med tanke på alla priser och goda betyg den överöstes med ansåg jag den alldeles för överskattad. Därför glädjer det mig att ”Det levande slottets” recensioner i allmänhet har varit svalare, då den mest tilltalar de inbitna anime-fansen och kanske en och annan prettokritiker, men inte oss vanliga dödliga. Ytan är vacker och full av charm, men innehållet aningen segt och för invecklat för sitt eget bästa.

Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
Det finns inga externa recensioner ännu. Lägg till den första!
Senaste kommentarer
Gomer Pyle
Fantasin flödar i detta underbara äventyr. Krydda det med en härlig detaljrikedom och vi får i mitt tycke Miyazakis bästa och mest fulländade verk.
Filmrullen
Efter att jag nu såg "Spirited Away" kan detta mycket väl bli min nästa Miyazaki-film att se. Synd att jag börjar kolla på hans filmer nu när han ska sluta, men han har ändå trots det gjort en mycket storslagen insats som gjort honom till en trofé i den animerade filmvärlden. Jag längtar efter att se denna.
dominic
Har aldrig varit ett anime-fan men älskade den här filmen första gången jag såg den.

Med tanke på att en 2 i betyg på den här sidan står för "sådär" så tycker jag att den borde ha fått minst ett bättre.
Visa fler (23)

Veckans populära filmer

Visa fler