Julfritt 2004

Komedi Familj
USA
95 MIN
Engelska
Spanska
Julfritt poster

Synopsis

Med dottern bortrest, bestämmer sig Luther och Nora Krank för att hoppa över julen och julkommersen och istället åka på semester. Dessvärre kommer dottern hem oannonserat, vilket leder till kaos när julen nu måste firas trots att den ju ställts in! Baserad på John Grishams bästsäljare.
Ditt betyg
2.4 av 159 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Christmas With The Kranks
Biopremiär
10 december 2004
DVD-premiär
7 december 2005
Språk
Engelska, Spanska
Land
USA
Distributör
SF Studios
Ålder
Barntillåten
Längd

Recensent

Alexander Kardelo

1 januari 2008 | 00:00

Lyckad julkomedi med Allen och Curtis

I böcker skrivna av John Grisham brukar det vanligtvis krylla av jurister, domstolsförhandlingar, och en och annan gangster. Inte trodde man väl att Tim Allen eller Jamie Lee Curtis skulle platsa i en Grisham-filmatisering? Men här har karln tydligen gått och skrivit en humoristisk bok om julen. Kan människan skriva sånt, undrar ni. Tydligen. ”Skipping Christmas” blev en succé och självaste Chris Columbus såg sin chans och köpte rättigheterna. Allen och Curtis var inte sena att tacka ja, och resultatet – ”Julfritt” – ser vi nu här.

Nora och Luther Krank bor i ett helt vanligt villaområde, med helt vanliga grannar, och som de helt vanliga förorts-amerikaner de är slår de på stort varje jul, med allt som det innebär – massvis med lampor och glitter, enorm julgran, skinka och den glada snögubben Frosty på taket. Faktum är att deras grannskap flera gånger vunnit lokaltidningens pris för snyggaste juldekorationer på husen! Men i år har dottern Blair flyttat ut och Kranks får en galen idé. Hur skulle det vara att för en gångs skull spendera juldagarna på en kryssning i Karibien istället? De räknar lite på det och kommer fram till att jämfört med alla ordinarie julrelaterade utgifter så skulle en härlig solsemester bara kosta dem hälften så mycket. Så när alla andra inhandlar klappar och mat är det solariet och varuhusets bikiniavdelning som gäller för paret Kranks.

Men när nyheten börjar sprida sig börjar folk titta lite snett på dem, och grannarna, de blir rent av upprörda. Hur kommer kvarteret nu att se ut med ett grått och tråkigt hus? Luther och Nora jämförs med den julhatande Grinchen, och grannskapet kräver sin Frosty på taket! Hoppa över julen är inget man gör ostraffat. Desto mer kaotiskt blir det när Blair en dag ringer och meddelar den ”glada” nyheten – hon och nye pojkvännen ska komma hem över jul! Med en dag kvar till julafton får Nora och Luther raskt ändra sina planer, och uppleva ÄKTA julstress…

”Julfritt” har allt det som ”Surviving Christmas” saknar. Humorn, roliga karaktärer, och så den här mysiga julvärmen som kan få vem som helst att vilja flytta till en amerikansk villaförort, åtminstone för en månad per år. Att välja just Jamie Lee Curtis och Tim Allen för huvudrollerna känns som helt rätt val, båda är gamla veteraner inom komedigenren och kan väl knappast göra oss besvikna. Filmen känns som ett steg bakåt till 90-talets julkomedier som vi nog aldrig glömmer (vare sig vi vill eller inte), som ”Ensam hemma” eller ”Ett päron till farsa firar jul”, och om inte ”Julfritt” får en återkommande plats på jul- och nyårshelgens tv-tablåer inom några år så blir jag besviken.

| 1 januari 2008 00:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Julfritt
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu