Den lilla sjöjungfrun (1989)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Ariel är en 16-årig sjöjungfru som har allt hon kan önska sig. Utom frihet och kärlek. Hennes far kung Triton förbjuder henne att vara vid ytan och att närma sig människor. Men en stormnatt så räddar hon en ung prins från att drunkna. Hon blir genast förälskad i honom. Hon tar hjälp av den onda sjöhäxan Ursula för att bli en människa. Ursula tar Ariels sångröst i utbyte om att hon får vara människa i tre dagar. Men det finns en hake: Hon måste få prinsen att kyssa henne innan solen går ner på den tredje dagen för annars blir Ariel Ursulas tjänarinna i all evighet.
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: DEN LILLA SJöJUNGFRUN

En pampig show som svänger
Disneys explosiva comeback uppdaterade den klassiska sagan med häftiga sångnummer, medryckande humor och en rebellisk hjältinna med skinn på näsan.
Den älskade tecknade Disney-filmen led under 1980-talet av en rejäl svacka. När man började vika av från de klassiska sagorna så svek publiken och filmerna kom ut alltmer oregelbundet. Det var då det hände – man gick tillbaka till sagokonceptet, i detta fall H.C. Andersens tragiska berättelse, och resultatet var en succé. Samtidigt lyckades Disney uppdatera sina hantverk för tidsåldern – deras nya stil var mer påkostad, modernare och smartare.

Van vid ofta fagra, sköra våp som hjältinnor så fick publiken plötsligt en rebellisk tonårstjej med skinn på näsan som hjältinna. Det skulle visserligen dröja till ”Modig” förrän vi helt slapp stereotypen som svärmar kring en stilig prins men Ariel var ändå ljusår från trötta könsroller som ”Törnrosa” och ”Askungen”.

Här lyckas man kombinera en väldigt klassiska saga – om jakten på drömprinsen – med fyndiga igenkänningssituationer, som att växa upp och slå sig fri från överbeskyddande föräldrar. Men här finns även gott om humor i form av dessa havsvarelsers syn på människan och hennes beteende (vem kan glömma gaffelkammen?) samt liknelser, en twist som anammats av många senare barnfilmer.

Bland det bästa med Disneys stora comeback är att det är en sådan pampig show. Där andra filmers musiknummer är knappt uthärdliga distraktioner så levererar den här det ena explosivt färgstarka musikalsekvensen efter den andra. Allt inlindat med vältajmad humor (kolla in slapsticken i köksscenen!) och välutvecklade karaktärer. Och musikens Oscarsstatyett känns mer än välförtjänt.

Det är också en av de första animerade barnfilmerna med sådana uppfinningsrika detaljer som lyfter helheten. Hela havet är som en enda stor sång- och dansorkester där sköldpaddor används som trummor och grodor sjunger i kör. Det är löjligt medryckande och underhållande. För den mer cyniske finns inslag av både äventyrs- och monsterfilm som avkoppling mot den mer sockersöta romantiken.

Ska man peka på något så känns det trots allt magi och övernaturligheter stundtals underligt att bland sjöjungfrun Ariels förvandlingar till människa så återfinns både läckra klänningar och väloljade danskunskaper. Sen kan man undra vad en 20-nånting prins som gifter sig med en 16-årig flicka – mest tack vare hennes grymma stämband – sänder ut för budskap?

Men för varje fånig detalj finns en scen med Ursula, Disney-skurkarnas drottning. En uppenbarelse inspirerad av dragstjärnan Divine tar sig fram med lika mycket drypande ondska som glamour och klass. Det spelar ingen roll att hon förvandlas till en Godzilla i den stormiga finalen – hon är en läcker superskurk som stjäl varje bildruta hon är med i. Och det i en film som svänger ordentligt långt innan hon gör entré.
Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
Det finns inga externa recensioner ännu. Lägg till den första!
Senaste kommentarer
mysgrabben
Den bästa Disney filmen av dem alla. Älskat den sen första gången jag såg den.
Fab
Förut så gedde jag filmen en 4 men senare gav jag filmen en 5 men det var bra iallafall att filmen fick en bra betyg och recension av Andreas, fortsätt recensera mer Disney-filmer.
Visa fler (5)

Relaterade filmer