Intervju

Skribent

Alexander Dunerfors

24 oktober 2013 | 18:01

"Viktigt med humor i Thors mörka värld"

Alan Taylor berättar om Stellan Skarsgårds insats, skratten i filmen och älsklingsscenerna som ströks.

Marvels superhjälte Thor är tillbaka i ett nytt äventyr, både mörkare och lättsammare än sist vi såg honom. MovieZine fick en pratstund i London med regissören Alan Taylor, som kom direkt från "Game of Thrones" och Westeros till Asgård och de Nio Världarna.

Det känns som att den här filmen har mycket mer humor än någon annan Marvel-film jag sett.

- Jag är så tacksam att det är det som publiken fastnar för. När jag kom in i filmen tänkte jag att min uppgift var först och främst att göra den här världen mörkare, smutsigare och hårdare. Det var mitt mantra. Men längs med processen, när vi insåg att vi måste göra den mörkare och djupare och kanske döda några karaktärer som man bryr sig om, såg vi att vi måste också hitta en balans.

- "The Avengers" kom ut när vi började med filmen, och "Iron Man 3" kom ut när vi avslutade den. Man är rätt körd om man inte samtidigt håller den lättsam emellanåt. Filmen heter "The Dark World" och det finns onekligen en del mörker i den, men ja, humorn var viktig.

Jag som är från Sverige älskade alla scener med Stellan Skarsgård som den galne doktor Selvig.

- Jag kan inte säga tillräckligt med goda saker om Stellan. Han var det första vi filmade. Vi började inspelningen vid Stonehenge där han sprang runt i tangakalsonger (skratt). Han är nog den ende mannen jag känner som kliver in i en sån scen utan att blinka. Han tvekade inte en sekund, och han var tokrolig. 

Hur mycket har ni fått klippa bort?

- Som sagt, filmen måste vara mörk och känslomässigt engagerande, men också kul och ständigt underhålla. En del av den processen handlar om att skära ned, tajta ihop och få den att rulla på. Naturligtvis föll det bort scener som jag önskade ha kvar. En del scener som låg mig verkligen nära om hjärtat. Jag blir verkligen tacksam om något av det kommer med på DVD:n.

- Det gick ett rykte... Det här är ju min första erfarenhet av att spela in en film medan internet tittar på. Vi upplevde lite av det med "Game of Thrones" men inget förberedde mig på det här. Någon skrev att vi bråkade om speltiden på filmen. Det var lustigt, för varken jag eller mina klippare visste hur lång filmen var, det fanns aldrig någon dispyt kring det. Det handlade snarare om: hur kan vi göra den bättre, roligare, mer effektiv? Som en del av den processen fick några av mina barn dö och hamna på golvet... Metaforiskt talat såklart. Jag hoppas att de får leva vidare på något sätt.

Slutligen, är du Team Thor eller Team Loki?

- Det är som "Sophies val". Jag kan inte välja en bror framför den andre, så jag säger Team Kat (Dennings).

Alan Taylors "Thor: The Dark World" har världspremiär på bio den 30 oktober.

| 24 oktober 2013 18:01 |