Intervju

Skribent

Alexander Dunerfors

21 juli 2012 | 20:01

Vi har träffat mördaren i "Inte ens det förflutna"

En känd svensk skådespelare gestaltar den hemlige psykopaten i nya Maria Wern-filmen på bio.

Bioaktuella "Inte ens det förflutna" är något så ovanligt som en riktigt snygg och spännande svensk mordgåta. I huvudrollerna hittas sju lysande skådespelerskor som hamnat på klassåterträff på ön från helvetet. Någon lurar nämligen i de närliggande skogarna och tar livet av dem, en efter en.

MovieZine tog ett snack med filmens mördare, ett välbekant ansikte för den svenska biopubliken, för en spoilerfri intervju om det läskiga, men ärofyllda, uppdraget...

Är det så kul att spela skurken som folk säger?

- Det är väldigt svårt. Det är svårt att få det psykologiskt... Om man har ett äkthetskomplex som jag har, så... När jag läser på om mördare så är det en ganska extrem mördare i det här fallet. Det som var kul och intressant är ju att försöka rättfärdiga det för sig själv. Varför man skulle göra ett sånt dåd, och mörda så många personer. Vad ligger bakom, vad gör att en person kan göra det? Och hur ska det bli trovärdigt? Det är där själva uppgiften ligger, tycker jag. Och såklart att inte avslöja det i förväg.

Du har gjort många filmroller och har en stor svensk film på väg. Men det är första gången du gör en psykopatmördare?

- Absolut! Jag blev oerhört glad att få frågan att spela en sån roll. Det är ärofyllt att göra det. Jag blev jätteglad att regissören hade valt mig. Ganska fort kom det in: varför skulle den här personen göra så? Man börjar det här deckararbetet: hur ska jag bygga den här känslomässiga kedjan för att det här ska gå ihop? Sen ska man ju också förstå att personen inte kan vara frisk, utan måste vara sjuk på något sätt. Jag blev bara så oerhört glad över att få spela med den här ensemblen.

Finns det några planterade ledtrådar under filmens gång, som man som publik kan vara uppmärksam på?

- Nej, det finns det inte. Jag tycker själv när jag ser filmen att man inte förstår. Det var väldigt skönt, för det är klart det är tråkigt om någon ska räkna ut något för tidigt...

Nu var det två år sen ni spelade in filmen. Hur håller man en sådan hemlighet för omvärlden, att du är med och spelar mördaren?

- Jag är jättedålig på att hålla hemligheter, för jag är så stolt över att jag får göra en sån roll! Så jag har faktiskt sagt det till en hel del människor, haha. Men den stora publiken är ju inte branschmänniskor eller mina kompisar, så jag hoppas att det inte har spridit sig.

"Inte ens det förlutna" går på bio nu.

| 21 juli 2012 20:01 |