Exklusivt

Skribent

Jonatan Blomberg

12 april 2021 | 18:00

Streamingtips: Steampunk och sci-fi i nya HBO-serien "The Nevers"

MovieZine har snackat med de två huvudrollsinnehavarna Ann Skelly och Laura Donnelly inför premiären av den nya, viktorianska sci-fi-serien "The Nevers".
Den efterlängtade första säsongen av "The Nevers" är äntligen här. Joss Whedons nya tv-serie tar oss tillbaka till ett viktorianskt London i slutet av 1800-talet, där ett gäng olika (mestadels) kvinnor börjar utveckla superkrafter. Under de fyra första avsnitten, som jag fått förhandstitta på, finns det starka vibbar av X-Men, konspirationer och sci-fi med en steampunk-tvist.
 
Handlingen följer Amalia True (Laura Donnelley) som är en av seriens starkaste "touched", vilket är vad man kallar "The Nevers"-världens mutanter. Tillsammans med Penance Adair (Ann Skelly) leder hon ett gammalt barnhem, som fyllts av olika kvinnor som inte längre är önskvärda i samhället på grund av sina krafter - som skrämmer de vanliga London-borna. Nu försöker gruppen bli en del av samhället igen, samtidigt som ett annat gäng av "mutanter/touched" börjar slå tillbaka och visar hur farliga vissa av dem faktiskt kan vara.
 
Det råder ingen tvekan om att den nya tv-serien kommer att lyckas underhålla de flesta som ger serien en chans, även fast Whedons (som inte längre är en del av serien) namn kanske kommer få vissa att avvakta till en början. MovieZine har inför premiären varit i kontakt med seriens två huvudrollsinnehavare, Skelly och Donnelly ("Outlander"), som berättar vad de själva tycker har varit mest givande med att få vara en del av "The Nevers".
 
Ann Skelly och Laura Donnelly som huvudkaraktärerna Penance och Amalia i "The Nevers".
 
Vad har varit mest givande med att få axla just era två roller i den här specifika tv-serien?
 
Ann Skelly: Det mest givande med att få spela Penance Adair är att ha fått ta sig an en karaktär med en lätthet till sig, inom det här större och mer seriösa uppdraget som hon hamnat i. Hon är någon som kan hantera situationer med en lite mer varsam hand, vilket jag tycker att det finns behov av i vår nutida värld också. Sedan är det väldigt härligt att få spela någon som både är väldigt intelligent och vetenskapligt uppfinningsrik, men samtidigt en irländsk kvinna som bor i ett viktorianskt London... med andra ord, inte någon som folk hade kastat nya arbeten åt under den tiden. 
 
- Faktumet är att sci-fi-aspekterna av serien kan låta min karaktär få en boost som hon normalt sätt inte skulle ha fått, vilket gör att hon kan hitta en bakväg in i en värld där hon kan skapa alla dessa uppfinningar. Det gör att hon kan finna kraft och något positivt i det som gör henne annorlunda. 
 

"Vi har haft så många fantastiska kvinnor med på det här projektet!"

 
Laura Donnelly som Amalia True i "The Nevers". 
 
Laura Donnelly: För min del är det faktumet att vi har haft så många fantastiska kvinnor med på det här projektet! Nu vill jag givetvis inte förringa våra manliga kollegors insatser, men det är en sådan ovanlig erfarenhet att ha fått vara med på en inspelning där man är omgiven av så många kvinnor. Ovanpå det så har vi haft kvinnliga producenter, regissörer och filmfotografer, så det känns verkligen som att man har försökt att anamma samma tänk bakom kulisserna som framför kameran. Vilket är att skapa en situation där folk som i vanliga fall inte skulle ha fått sina röster hörda, nu faktiskt kan få det. 
 
- När det kommer till att ha fått spela Amalia True så har det mest givande varit hur komplex hon är som karaktär. Hon har så många olika lager som jag har fått chansen att skala bort, ett efter ett. Varje nytt manus som kommer så fortsätter jag att lära mig mer och mer om vem hon egentligen är. Det jag gillar med det är också hur det sedan blir upp till mig hur mycket av det jag lär mig som jag väljer att visa i mitt skådespel, eftersom många saker kring henne som karaktär fortfarande ligger i hennes undermedvetna och inte nödvändigtvis är något hon själv vet om ännu. Att få leka med den där balansen mellan vad som ska få komma fram och inte är verkligen den typ av skådespel som jag gillar allra mest. 
 

"Under strikt uppsikt från vårt stunt-team"

 
Ann Skelly som Penance Adair, i hennes allt annat än tidstypiska bil. 
 
Jag hoppas verkligen att ni fick ta ut den där superhäftiga bilen på någon nöjestur under inspelningarna också?
 
Skelly: Det kan du hoppa upp och sätta dig på, haha! För det första så lämnar dem mig inte ensam med den, kan jag ju börja med att säga. Det var visserligen inte exakt den bilen som jag fick ta ut på nöjesturer... utan jag fick öva genom att köra omkring i en golfbil runt inspelningsplatserna och vår studio. Under strikt uppsikt från vårt stunt-team, eftersom jag inte kan köra egentligen. Jag har faktiskt en fantastisk stuntförare, som är en racerförare egentligen, så när det är större folksamlingar eller när det går riktigt fort... då sätter man henne i bilen med en peruk på sig, medan jag låtsas att det är jag!
 
 
Det första avsnittet av "The Nevers" finns nu på HBO Nordic. Den första säsongen kommer att bestå av totalt tio avsnitt som släpps i två delar, där vi under de kommande veckorna kommer att få ta del av de sex första avsnitten. De fyra sista avsnitten släpps senare under året.
 

Läs också: Alla premiärer på HBO Nordic i april 2021

 
Kommer du att ge "The Nevers" en chans? Kommentera gärna nedan!
| 12 april 2021 18:00 |