Exklusivt

Skribent

Jonatan Blomberg

10 juli 2022 | 18:00

Aya Cash om "The Girl From Plainville: "Hon är verkligen spektakulär i rollen"

MovieZine snackar med "The Boys"-skådespelerskan Aya Cash om sin roll som åklagaren i fallet mot Elle Fannings gripande "The Girl From Plainville".
"The Girl From Plainville" har skapats av Liz Hannah ("The Dropout", "Mindhunter", "The Post") och Patrick Mcmanus ("Dr. Death") med Elle Fanning ("The Great") i huvudrollen som den dråpåtalade unga kvinnan Michelle Carter, som övertalade sin pojkvän att begå självmord genom hundratals SMS. Handlingen är baserad på verkliga händelser och har redan hyllats i USA där serien har rullat veckovis under våren.
 
Men nu är det äntligen dags för oss svenska tittare att få ta del av miniserien. MovieZine har inför premiären snackat med Aya Cash, som troligtvis är mest känd för sina roller som Stormfront i "The Boys" och Gretchen Cutler i "You're the Worst". Under sommaren kommer vi däremot att få följa henne i rollen som åklagaren i fallet mot Michelle Carter. Under vårt snack hinner vi både få in en hel tankar om "The Girl From Plainville" och Elle Fannings insats i serien, men även lite kort snack om Cashs oväntade gästroll under den tredje säsongen av "The Boys".  
 
Aya Cash som Katie Rayburn i "The Girl From Plainville".
 
Om vi börjar från början. Hur blev du en del av "The Girl From Plainville"-gänget? 
 
- Jag hade väldig tur att man hörde av sig och erbjöd den här rollen till mig. Man kanske hade tappat någon annan skådespelare eller något, haha. Men Liz och Patrick [Hannah och Macmanus, seriens skapare] hörde av sig och undrade om jag var intresserad och lät mig läsa igenom manuset, vilket jag genast kände att det här var som en gåva att få göra en typ av roll som jag inte hade gjort innan. 
 
- Jag kände till delar av berättelsen från tidigare och var intresserad av hur man tänkte ta sig an det här specifika fallet. Men jag hade förmånen att kunna läsa igenom sju av säsongens åtta avsnitt innan jag bestämde mig och tackade ja. Efter det pratade jag mycket med Liz och Patrick och föll verkligen stenhårt för dem och deras vision. Jag kunde knappt tro på att de ville ha mig med, men är så glad över att jag fick vara med här.
 

Rubrikerna gav inte en nyanserad bild av fallet

 
Aya Cash som Katie Rayburn i "The Girl From Plainville".
 
Jag mindes själv hur medierna täckte det här fallet inför rättegången och hur folk var förfasade över hur någon kunde övertala en annan människa att begå självmord. Men jag hade ingen aning om hur rättegången faktiskt slutade och vad som egentligen hände, utöver nyhetsrubrikerna. Hur mycket hade du själv koll på innan du blev involverad i serien, var det mycket nytt du lärde dig när du satte dig in i fallet?
 
- Jag hade faktiskt sett dokumentären om fallet också, så jag hade både följt det lite löst medan det hände men sedan sett dokumentären som var väldigt bra. När jag fick rollen så såg jag dokumentären igen. Men precis som du nämnde så känner jag att det framför allt var genom rubrikerna som jag följde fallet under den första vändan - och dessa gav inte riktigt en nyanserad bild av händelserna. 
 
- Våra manus gav mig väldigt mycket mer av en förståelse kring vad som faktiskt hände, från båda sidorna, vilket jag visserligen tycker att även dokumentären lyckades bättre med än vad nyhetsartiklarna gjorde. Man lyckas förmänskliga alla inblandade, utan att frånta någon skuld eller ansvar kring handlingarna.
 

"Om hon bara hade varit lite snyggare, så hade det nog kunnat bli något av henne."

 
Elle Fanning som Michelle Carter i "The Girl From Plainville".
 
Elle Fanning har med all rätt hyllats för sin förvandling i huvudrollen som Michelle Carter. Hur var det för dig att arbeta med henne under era scener under och omkring rättegången?
 
- Jag menar, hon är en helt fantastisk skådespelerska. Om hon bara hade varit lite snyggare, så hade det nog kunnat bli något av henne. Haha! 
 
Haha!
 
- Nej, då. Jag är ett megastort fan av "The Great" och den andra säsongen av den serien släpptes mitt under tiden som vi höll på att spela in "The Girl From Plainville". Och jag kunde verkligen inte titta på det då, för Elle hade verkligen förvandlats till Michelle Carter för mig. Så jag kunde inte kolla på "The Great" utan att min hjärna slog bakåt och blev så förvirrad, jag fick ta en liten paus med den serien under tiden vi spelade in. Men hon är verkligen helt spektakulär i den här rollen. 
 
- Och lyckligtvis även en fantastisk god och glädjande människa att vara i närheten av. Vissa skådespelare har ett behov av att befinna sig i en slags mörk plats, även mellan scenerna, för att kunna spela en roll av det här slaget. Elle hade däremot en förmåga att gå från att vara så lättsam och glädjande mot oss alla mellan tagningarna, för att sedan försvinna in i rollen fullständigt i nästa stund. Jag måste även berömma hår och makeup-folket, som gjorde ett grymt jobb med hennes förvandling också.
 

"En sisådär sex timmar med allt som skulle klistras fast och sminkas"

 
Aya Cash som Stormfront i andra säsongen av "The Boys". 
 
På tal om hår och makeup. Många av dina fans känner givetvis även igen dig från din roll som Stormfront i "The Boys" och vi hade förmånen att få se dig i några få, men minst sagt minnesvärda scener nu under den tredje säsongen också. Hur lång tid var du tvungen att sitta i sminket den här vändan? Något säger mig att det tog sin lilla tid. 
 
- Det var nog en sisådär sex timmar med allt som skulle klistras fast och sminkas. Jag vet att det var sex timmar den första gången när jag skulle sminkas med brännskadorna, den här andra gången nu så gjorde vi två testomgångar först innan vi spelade in. Så jag gjorde en 14 dagars karantän för att få komma in och jobba i Kanada först, sedan sex timmar i sminket under tre olika dagar varav den sista så spelade vi in scenerna som dök upp nu under den tredje säsongen. Det blev min fulla "The Boys"-upplevelse den här gången, haha. Men det teamet är fulla av konstnärer också, alla där är otroligt talangfulla och även fast det är en lång process att gå igenom... så är man alltid så imponerad av slutresultatet. 
 
Kommer du att sitta bänkad framför Herogasm-avsnittet som alla andra verkar vänta på den här säsongen nudå?
 
- Absolut, skojar du?! Nu får jag äntligen vara ett fan av serien igen. Jag kan säga bra saker om serien och folk kan börja tro på mig igen, för nu är jag inte en del av den själv längre! 
 
 
Det första avsnittet av "The Girl From Plainville" släpps den 10 juli hos Starzplay, därefter släpps ett nytt avsnitt varje söndag. Miniserien består av totalt åtta avsnitt. Du kan antingen ladda ned Starzplays egna app och se serien där eller se serien hos Viaplay, där hela Starzplays utbud finns inkluderat.
 

ANNONS: Prova på Viaplay gratis i 14 dagar

 
Kommer du att ge "The Girl From Plainville" en chans under sommaren? Kommentera gärna nedan!
| 10 juli 2022 18:00 |