Intervju

Skribent

Alexander Kardelo

7 juli 2022 | 19:00

Tessa Thompson gör "Thor: Love and Thunder" lite mer queer

Valkyrie har blivit kung - men hur går sökandet efter hennes drottning?
Tessa Thompson är en spännande och mångsidig skådespelerska med filmer som "Creed", "Annihilation" och "Sorry to Bother You" bakom sig. Hyllade indiefilmer varvas med blockbusters, och sedan några år tillbaka är hon Valkyrie i Marvels filmiska universum. Karaktären gjorde entré i "Thor: Ragnarök" från 2017 och har sedan dess bidragit till den stora fajten mot Thanos i "Avengers: Endgame".
 
Nu är hon tillbaka i Taika Waititi-regisserade "Thor: Love and Thunder" där Valkyrie har fått ett viktigt och ärofyllt uppdrag. Tessa Thompson berättar för oss om hur det går med kärleksjakten - och vad det bästa med skådespelarjobbet är.
 
 
Valkyrie är en härlig karaktär som blivit väldigt populär på kort tid. Och den här gången har hon blivit kung - inte drottning - av Nya Asgård. Berätta om hennes nya roll.
 
- Hon har alltid tjänat sitt folk. Hon var karriärssoldat och tjänade Asgård, och nu får hon föra det i sin nya kapacitet som kung. ”Kung” var jobbet som var ledigt och det är det hon gör. Det är vad Thor skulle ha gjort, men han var inte redo för den titeln, och han ansåg att hans vän skulle göra ett bättre jobb. Hon är nöjd. Hon blev kanske lite tagen på sängen av all byråkrati som krävs, men hon är en naturlig ledare och det är kul att se! Jag älskar den här karaktären så mycket, och tycker att jobbet passar henne.
 
Men ni filmade i Australien och inte i Norge, eller hur?
 
- Nej… Jag måste åka dit någon dag. Men de byggde upp otroliga miljöer över Nya Asgård, vilket fick mig ännu mer sugen på semester på en sådan plats. Jag önskar att jag bara kunde flytta in. Väldigt vackert.
 
Du lovade fans att Kung Valkyrie skulle leta efter sin drottning. Tycker du att du har kunnat utforska hennes bisexuella sida mer i den här filmen?
 
- Jag tycker att hennes queer-identitet utforskas, ja. Det där var något jag sa på skämt under Comic-Con, men sanningen är att man vill känna att det finns en värld av möjligheter. Man vill kunna utforska många olika sidor av de här karaktärerna, och deras personligheter och förhoppningar och allt. Hennes kärleksliv är definitivt en del av det och något vi diskuterar. Vem vet. Vi får se om sökandet fortsätter. Men eftersom vi ignorerar kön när det kommer till titlar: hennes drottning kan lika gärna vara en manlig superhjälte, eller hur?
 
 
Du och Natalie Portman har en härlig energi ihop. Ni har jobbat ihop förr, eller hur? Hur var återföreningen?
 
- Vi har hängt en del och umgåtts sedan vi gjorde ”Annihilation”, och blivit goda vänner. Att kunna jobba ihop igen och i detta sammanhang, och få se min vän bli riktigt tränad… Vi har spenderat mycket tid ihop men aldrig på gymmet! Så det var också roligt att kunna se nya sidor av henne.
 
- Det är en av mina favoritsaker: att jag har fått jobba med så många begåvade och hyllade skådespelare så länge nu. Det är en otrolig gåva att få se dem i arbete, och även se dem utmana sig själva. Nu med Natalie, förra gången med Cate (Blanchett) som jag inte hade träffat. Ett sant nöje.
 
Och hur var det att se Christian Bale för första gången sminkad till Gorr?
 
- Så häftigt! Han har säkert pratat om det, men vi gör så mycket jobb med att hitta en karaktär, och deras röst och rörelser… Men så mycket av jobbet görs också av det otroliga teamet kring oss. Sminkörerna jobbade i upp till fyra timmar varje dag för att förvandla Christian till Gorr. Han gör ett fantastiskt jobb men det blir också möjligt tack vare alla duktiga konstnärer som får ha hans ansikte som målarduk. Att se sambandet mellan de två, och se honom förhöja deras verk och hur de lyfter hans agerande, det är så härligt för mig att kunna på nära håll. Det är det bästa med att göra film.
 
 
”Thor: Love and Thunder” går nu på bio.
| 7 juli 2022 19:00 |