Intervju

Skribent

Lisa Olsson

4 september 2010 | 21:02

Stephen Rebello om Hitchcock

I år fyller Hitchcocks berömda skräckklassiker "Psycho" 50 år. För att fira det kommer den ut på Blu-ray med massa spännande extramaterial. Dessutom är en fiktionsfilm på gång som är inspirerad av den amerikanske författaren Stephen Rebellos väl ansedda bok "Alfred Hitchcock and the Making of Psycho". MovieZine fick en pratstund med Stephen Rebello som har skrivit manus och är med och producerar filmen.

Hej Stephen, vem är du?

Jag är först och främst ett hängivet Hitchcockfan. Förutom det så har jag jobbat i 15 år som terapeut men har hela tiden skrivit vid sidan om. På något underligt vis fann jag mig en dag 1980 utanför Alfred Hitchcocks kontor för att göra en intervju med honom. Det blev tyvärr hans sista eftersom han gick bort tre månader senare.

Efter den här intervjun började jag skriva mer på heltid. Steget från att jobba som terapeut till att skriva om Hitchcock var inte särskilt långt eftersom Hitchcocks filmer är som en studie i psykologi.

Hur var det att intervjua Hitchcock?

Det var en stor ära och väldigt spännande att få intervjua honom. Han var oerhört smart, rolig och gillade att prata skvaller. Samtidigt fick jag uppfattningen att han var en ganska blyg och ensam man vilket var rörande.

När såg du "Psycho" för första gången?

Jag var egentligen alldeles för ung för att få se den när den gick på bio, inte ens tio år. Men jag smet iväg hemifrån och tog bussen in till stan utan att ens berätta det för mina kompisar eftersom jag var rädd att de skulle skvallra. Av någon anledning kände jag på mig att det skulle vara något speciellt med "Psycho". Och jag hade rätt.

Det roligaste var ändå hur filmen fick människorna i vårt tuffa arbetarklasskvarter att skrika som galningar. Jag glömmer aldrig när en rätt sträng lärare som vi hade mycket respekt för lämnade biografen illvrålandes efter den berömda duschscenen. Det kändes mäktigt.

Hur reagerade du själv när du såg filmen?

Jag blev rädd men jag var för liten för att förstå allting. Relationerna och transvestitdelen greppade jag inte helt men jag visste ändå att det var något särskilt med "Psycho". Jag drömde om den och jag hörde musiken om och om igen. Den hade en väldigt stark inverkan på mig.

Hur har Hitchcock och "Psycho" påverkat dig i efterhand?

Det viktigaste är att jag fick min Hollywood-utbildning genom Hitchcock. Efter att ha sett "Psycho" ville jag se alla hans filmer och även om ingen av dem var som "Psycho" så gillade jag och lärde mig mycket av dem. "Notorius" med Ingrid Bergman visade hur en romantisk film ska vara och med "De 39 stegen" fick jag en utmärkt lektion i spiongenren.

Vad tror du att Hitchcock hade tyckt om uppföljarna som gjordes på "Psycho"

Han ansåg ju att "Psycho" var en väldigt speciell film som man bara kan göra en gång. Jag har faktiskt svårt att föreställa mig vad han skulle säga om de andra Psycho-filmerna.

Varför bestämde du dig för att skriva boken "Alfred Hitchcock and the Making of Psycho"?

Jag ville aldrig göra en analys av filmen utan jag ville snarare att den skulle fungera som en tidsresa för att folk inte ska glömma den fantastiska prestation som människorna som jobbade med "Psycho" utförde. Jag vill att de som läser boken ska känna det som om de är på plats under inspelningen. Vissa kritiker tyckte att boken saknade en analys av "Psycho" men det var som sagt aldrig min mening.

Det måste ha tagit lång tid att skriva en så detaljrik bok?

Nej inte så farligt. Jag drömde om boken hur många gånger som helst så jag visste hur jag ville lägga upp den. Själva skrivandet tog två månader och all research tog ungefär ett halvår. Det var inga problem att få folk att ställa upp och berätta om filmen så hela processen gick smidigt.

Inom några månader kommer "Psycho" på Blu-ray. Varför ska man köpa den?

Det är som en uppenbarelse att se den på Blu-ray! Upplevelsen blir totalt annorlunda och den avslöjar saker som man aldrig har sett förut. Dessutom kommenterar jag hela filmen. Fast det kan man ju som tur var stänga av, haha.

Berätta om den kommande filmen som är inspirerad av din bok!

Jag har skrivit manuset och den kommer att ges ut av Paramount som ju är samma filmbolag som producerade "Psycho" för femtio år sedan. Fantastiskt! Det är inte alls en direkt dramatisering av boken utan det handlar snarare om den pressade situation som Hitchcock och hans fru Alma kände när "Psycho" skulle göras. Det är en del stora namn på gång vilket är en fantastisk ära för mig. Vem som blir regissör kommer att meddelas inom de närmaste månaderna. Anthony Hopkins har länge sagt att han vill spela Hitchcock men det är en sak mellan Mr. Hopkins och regissören. Själv har jag en eller två brittiska skådespelare som jag hoppas på för rollen som Anthony Perkins.

Vad kommer det bli för slags film?

Det blir en mörk men rolig film som jag hoppas kommer beröra men även överraska biopubliken.

Har du någon ny bok på gång?

Jag funderar faktiskt på att skriva en till Hitchcock-bok som kommer att beröra delar av hans karriär som det inte har skrivits så mycket om förut. Det lär bli en stor utmaning men jag blir bara peppad av folk som säger att det är omöjligt.

Förutom Hitchcock har du intervjuat många kända personer. Vem är din favorit?

Jag gillar visionärer och drömmare som vågar tänka nytt. Några som det har varit särskilt roligt att intervjua är Johnny Depp, regissören Christopher Nolan och piloten Chuck Yeager som var den första människan som bröt ljudvallen.

Du har skrivit boken "Bad Movies We Love". Vilken är den värsta filmen som du älskar?

Eftersom jag jobbar i Hollywood måste jag erkänna att jag är väldigt förtjust i show business-filmerna "Dockornas dal", "Mommie Dearest" och "The Oscar".

Slutligen, hur är det att heta rebell i efternamn?

När jag växte upp ansågs jag vara rätt tystlåten men också rebellisk och med en stark vilja. Kanske levde jag upp till mitt namn. Det är portugisiska och min familj har sagt till mig att det betyder "stilig kung" men jag föredrar rebell-översättningen.

| 4 september 2010 21:02 |