Intervju

Skribent

Alexander Kardelo

28 oktober 2011 | 18:01

Sexsnack med Robert Pattinson

MovieZine träffade "Twilight"-stjärnan för att prata vampyrsex, blodtäckta bebisar och filmserien som definierat en hel generation.

Inför premiären av "Breaking Dawn - Part 1" landade Robert Pattinson i Stockholm för att möta de skrikande fansen, och den något mer samlade pressen. Den omåttligt populära filmserien har kommit till sin fjärde del. Det är början på slutet, och vi får höra såväl bröllopsklockor som ljudet av små fötter. Men allt är inte frid och fröjd än i den romantiska sagan, får vi veta av killen bakom Edward Cullen.

Har du lärt dig att hantera kändisskapet än?

- Ja, det blir lättare när man vänjer sig. Man lär sig vart man kan gå där man bor, det blir enklare. Man får försöka leva samma liv som förut och göra samma saker. Man får liksom skapa sig en hemlig egen värld som funkar för en.

Hur tror du folk minns "Twilight" om tio år?

- Jag tror och hoppas att serien symboliserar vår tid. Jag minns än idag vilka tv-serier jag såg som 12-åring. Jag hoppas folk minns åren 2008 till 2012 som "Twilight-åren"… Det är ett fruktansvärt dåligt svar, jag vet inte vad jag menar (skratt).

Vad säger det om dagens samhälle, när en kärlekshistoria med blodsugande vampyrer blir så omåtligt populär?

- Det har nog aldrig funnits en så här bred och vild besatthet kring vampyrer. Visst, populära vampyrfilmer har funnits i alla tider, men nu har väl sex nya serier kommit ut sedan "Twilight"… Det är helt bisarrt. Det kan nog ha att göra med folks besatthet av utseende och åldrande. Se själv, alla våra karaktärer är 17 år gamla. Mammor, pappor, farföräldrar… Alla! Det kan vara en orsak.

Vilken scen var svårast att spela in i "Breaking Dawn - Part 1"?

- Den första sexscenen var skrämmande. Tjugo personer stod och såg på och skrek: "Nej, det är inte så man gör!" (skratt) Alla var nervösa, jag och Kristen inte minst, det var förödmjukande och stressigt. Dessutom var både jag och Kristen oroliga över hur våra kroppar såg ut. Det var otäckt. 

Scenerna med Bellas graviditet verkar också rätt intensiva.

- Den delen av filmen är riktigt traumatisk. Men att ha babyn där var en av de roligaste bitarna med inspelningen. Vi hade en tre veckor gammal baby på plats, det var galet. Sånt upplever man inte ofta, och speciellt inte så här med barnet täckt i låtsasblod. Nu vill jag bara göra filmer med småbarn.

En annan av många efterlängtad scen är bröllopet, berätta om det.

- Vi hade en riktig präst på plats, så Kristen och jag är egentligen gifta nu. Det var ju som ett riktigt bröllop. Så vi är ett gift par, inte enligt lagen men i kyrkans ögon. 

Hur ser du själv på Edward? 

- Det har jag försökt räkna ut nu i fem filmer. Med de första två böckerna förstod jag verkligen Edward, det fanns en mänsklig aspekt hos honom. Jag såg honom inte som vampyr. Jag kunde relatera till historien att när man blir förälskad i någon… Det är en typisk reaktion hos unga män, ju mer kär man i någon, desto mer sätter man den personen på en piedestal. Till slut kanske lite för mycket, och man skadar bara sitt självförtroende. Stephenie har försökt skriva Edward som den perfekte killen, och en sådan ska i teorin inte hamna i slagsmål, och ska kunna hålla band på sig själv. Ju längre filmserien går förändras jag lite, för han är inte perfekt, och i och med historien med Jacob kommer det ibland att uppstå konflikter. Edward blir lite galen ibland. Även om han är mer överseende i boken. Men jag förstår var även det kommer från.

Varför skrattar aldrig Edward, och är du likadan själv?

- Han skrattar, men jag gör det inombords. Det är subtilt. Nä, i den här filmen tror jag att han är mer avslappnad. Han och Bella har inget att bekymra sig för, de lever som ett vanligt par. Jag vet inte om jag är lik honom, men jag tror inte det? Jag är nog inte så allvarlig. Jag skrattar här och nu, men efteråt kommer jag att falla i en djup, djup depression (skratt). 

Som brittisk skådespelare, hur ser du på de helamerikanska familjevärderingar som genomsyrar "Twilight"-filmerna?

- Jag vet inte om jag håller med. Det är rätt kul här med Edward, för vanligtvis är det tvärtom. Jag kanske generaliserar nu, men traditionellt verkar det som att tjejen är den som är rädd att bli av med oskulden, medan killarna är mer: "Jag tar vad som helst!" De har kastat om rollerna, Edward är den som håller tillbaka. Redan i den tredje filmen vill Bella få till det, och ännu mer i den här. Jag kan inte relatera till den här rädslan för sexualitet. Det är kul att de tre första filmerna målar upp sexualitet som något skrämmande och otäckt, och i den fjärde när de till slut har sex, får det förödande konsekvenser! De skapar ju ett djävulsbarn. Det här är vad filmen säger: "kom ihåg, ha aldrig någonsin sex, inte med någon"… Det är lustigt att vi har fått en hel generation med unga flickor som är desperata efter att se två människor ligga med varann.

Många tjejer har dig som sitt frikort. Vem tror du att Edwards frikort i filmen skulle vara? 

- Om han nånsin skulle använda sitt frikort, skulle skuldkänslorna efteråt förstöra honom. Bara att tänka på att använda sitt frikort skulle nog få honom att självantända! Jag vet inte vem det skulle vara… Han skulle troligen ge bort sitt till Bella. "Här, du kan få ha två frikort, älskling."

"Breaking Dawn - Part 1" har biopremiär 16 november. Twilight-sagan avslutas med "Breaking Dawn - Part 2" den 23 november 2012. 

Mer om båda filmerna hittar du på vår specialsajt Twilight Zone.

| 28 oktober 2011 18:01 |