Intervju

Skribent

Alexander Dunerfors

3 oktober 2012 | 11:01

Ridley Scott leker Gud: Om "Prometheus" hemligheter

Regissörens egna tankar om människans ursprung, Noomi Rapaces insats och uppföljaren till den Blu-rayaktuella sci-fi-filmen.

Några decennier efter "Alien" och "Blade Runner" är Ridley Scott tillbaka i rymden. Denna gång handlar det om så pass stora frågor som: Vem skapade oss? Och varför? Inte undra på att självaste Vatikanen tar avstånd från "Prometheus" - vi andra väntar bara på att återbesöka Scotts fascinerande värld med den nyss släppta Blu-rayutgåvan. 

I en färsk intervju berättar regissören själv om idén bakom filmen och vad som väntar framöver.

Vad fick dig att vilja tackla sci-fi-genren igen?

- Jag hade inte gjort sci-fi på så länge, och har verkligen alltid gillat det. Dessutom har ingen ännu tagit itu med Alien-universumets uppenbara fråga. Ingen av de tre uppföljarna utforskar var de kommer ifrån, och jag tyckte att det skulle vara intressant. Det kändes som oavslutade affärer, och man vet aldrig hur sådana utvecklar sig. "Prometheus" utvecklades in i ett helt nytt universum. Vill någon spinna vidare på det nu, så har vi en person (Noomi Rapaces Elizabeth Shaw) med ett huvud i en påse (Michael Fassbenders David) som fungerar och vet exakt vad det ska göra, tack vare ett IQ på 350. Det kan till och med förklara för henne hur man sätter tillbaka huvudet på kroppen, och hon kommer att få tänka igenom det länge och väl, för så fort huvudet är tillbaka på hans kropp är han farlig.

Så det är uppföljaren till "Prometheus"?

- Haha, om det vore så enkelt. De åker iväg till paradiset men det kan visa sig vara ett vilt och hemskt ställe. Vi ser paradiset som något underbart men det kan också vara fruktansvärt. Vilka är Ingenjörerna? Var kommer de ifrån? Är de så välutvecklade och långt före oss?

David är en karaktär som fascinerar...

- Han är en person som kan läsa igenom "Paradise Lost" och sedan citera den, trots att det är en tjock bok. Jag kunde själv inte ta mig igenom fler än fyra sidor... Men David hade kunnat berätta hela boken ord för ord direkt. Han kunde läsa telefonkatalogen och minnas alltihop.

Var det din idé att filma i 3D?

- Ja, men det var det uppenbara för oss att göra. Jag kan ju lika gärna gå med i klubben, eller hur? Det finns regissören som inte vill filma i 3D, men också de som hellre spelar in på film än digitalt - och de får ju anpassa sig för snart försvinner celluloidfilm. Labben finns inte längre. Jag gillar den digitala processen. Det blir mer pålitligt. Du trycker på en knapp och får 5000 exakt likadana kopior. Gör man detsamma med film slutar kemikalierna till slut att fungera. Då får man kopior av olika kvalitet. Det är därför som Kubrick hade 20 killar som gick igenom 5000 kopior för att säkerställa att de alla var likadana, vilket de aldrig var. Det gick ju inte, allt berodde på kemikalierna, temperaturen, föroreningar på vägen... Jag kommer aldrig mer att använda mig av film.

Hur tror du att filmen kommer att se ut hemma hos folk?

- Den kan ses i 2D och ser fortfarande fantastisk ut. Varje TV som säljs idag klarar av 3D, och på en storbild blir det strålande. Det är som att ha ett fönster i ditt vardagsrum, rätt fenomenalt.

Du använde mycket äkta miljöer snarare än CGI fullt ut, som till exempel "Avatar". Hur kommer det sig?

- Haha, jag hade ju bara en fjärdedel av "Avatars" budget. Sorry, Jim! Jag är en kameraman först och främst. Jag höll i kameran när vi gjorde "Alien" och "The Duellists" innan det. Jag fick inte göra det med "Blade Runner", eftersom det var min första film i Hollywood". Men sedan gjorde jag "Legend" och skötte kameran igen. Det är fantastiskt att jobba så nära fotografen. Mina filmer får alltid kritik för att vara för visuella, för vackra, för mycket av det ena eller det andra, men jag bryr mig inte. Vi arbetar med ett visuellt medium, historieberättande handlar helt om bilder, som Hitchcock brukade säga. Jag tänkte, "Jag har ett försprång eftersom jag har ett öga för det visuella". Jag är dessutom snabb, jag ser vad jag vill ha, och eftersom jag kan teckna kan jag se exakt hur manuset kommer att utvecklas till en film. Jag ser scenen framför mig.

Är det tänkt att "Prometheus" ska skapa en religiös debatt?

- Det är en film, inte en lektion i vetenskap eller religion. Och den presenterar två saker: att det finns en Gud, men också att han inte finns men att vi ändå på något sätt blev till. Om vi blev skapade, vem skapade oss? Vid något tillfälle var vi inget annat än en petriskål. Sen blir argumentet: om den här gruppen skapade oss, vem skapade dem? Var började det? Filmen stödjer tesen om att det finns en Gud, ett högre väsen. Vem skrev Bibeln? Under alla dessa tusentals år som Bibeln fördes ner på papper, vem satte ihop det hela så att den nu finns mellan två pärmar? Det finns mycket visdomar och observationer i Bibeln, bland annat sägs det att Gud skapade oss till sin avbild. Om jag ska skapas som en avbild till en Ingenjör måste han vara humanoid, men om vi har funnits i 3, 4 miljarder år... Vad i helsike har hänt under den tiden? Vi har blivit bombade med asteroider under de senaste 75000 åren. Var det det som blev slutet på dinosaurierna? Vi spekulerar ständigt. Ju mer vi upptäcker, desto mer öppen blir boken. Historien skrivs om helt och hållet. Har vi fått besök tidigare? Det är högst trovärdigt, och det är löjligt att tro att det inte har hänt. Vi kan inte greppa idén om att det finns en hel civilisation som är en miljard år före oss. Vi skulle bli schimpanser i jämförelse. Tänk bara: de landade här för en miljard år sen, lämnade ett arv, och kom aldrig tillbaka för det skulle ta en miljard år för oss att utvecklas, men de kanske tittar till då och då för att se hur vi sköter oss...

Så filmen kanske säger att kunskap inte är makt?

- Ju mer vi försöker att ta reda på, verkar det som att vi skalar av lager med information och upptäcker mer och mer extraordinära saker. Men samtidigt går vi bakåt i utvecklingen på andra områden, eller hur? Vi kan inte ens leva ihop.

Hur bestämde du dig för Noomi Rapace för rollen som Elizabeth, och Michael Fassbender för David?

- Jag såg Noomi eftersom jag har hållt ett öga på skandinavisk talang. Många stora talanger har kommit från Skandinavien de senaste åren, förutom Ingmar Bergman tidigare så klart. Jag såg "Män som hatar kvinnor" för ungeför 2,5 år sen, och när jag sedan träffade regissören frågade jag om den här punktjejen i huvudrollen. Han sa, "Hon är inte sådär i verkligheten", och när jag träffade henne insåg jag att hon är på riktigt, en riktig skådespelerska. Så började det. Manuset var så gott som klart, och jag tänkte, "Varför inte?". Självklart sa man att hon inte är tillräckligt känd, men det var inte Sigourney Weaver heller. Och Michael Fassbender är ju en av de största unga talangerna just nu. Jag trodde inte att han skulle tacka ja, rollen som David kanske inte var hans grej eller tillräckligt machi, men det var nog därför han faktiskt gjorde det. Han får spela clown, och göra en inställsam och farlig person eller skapelse utan illvilja. Jag älskar scenen där David tappat huvudet och ber Elizabeth om hjälp, och hon svarar: "Varför i all världen skulle jag hjälpa dig?" Hon inser att han är den enda som kan få henne därifrån. Om det blir en uppföljare så har vi Elizabeth Shaw med David huvud i en påse, och kroppen håller hon så långt borta som möjligt.

Är uppföljaren till "Blade Runner" bara ett rykte?

- Det är inget rykte, den kommer definitivt att bli av. Med Harrison Ford? Det vet jag inte än. Kan han vara för gammal? Tja, han var en Nexus 6 så vi vet inte hur länge han kan leva (skratt). Och det är allt jag har att säga just nu.

"Prometheus" finns idag på Blu-ray, DVD och video on demand.

| 3 oktober 2012 11:01 |