EXKLUSIVT

Skribent

Alexander Kardelo

29 oktober 2019 | 20:00

Regina King: "Jag hade ingen aning om vad Watchmen var"

Vi träffade Regina King och regissören Nicole Kassell för att gräva djupare i en av höstens mest omtalade tv-serier.
Från Oscarsvinnande drama till stenhård och skruvad serietidningsaction. Regina King har haft ett imponerande 2019 med "If Beale Street Could Talk" och nu högaktuella "Watchmen" på HBO Nordic. Rollen som Angela Abar, den maskerade hjältinnan som kickar röv på löpande band, har hyllats i samtliga recensioner efter förra veckans premiär.

MovieZine träffade Regina King och regissören Nicole Kassell i New York, för att prata om Damon Lindelofs unika vision, och hur man paketerar aktuella samhällsteman som fängslande tv-underhållning.

Jag ser lite av Lisbeth Salander i din rollfigur, Sister Knight. Fanns det någon särskild som inspirerade din karaktär?

Regina King: Jaså, wow. Nej, jag kände att det var en karaktär som jag inte hade sett innan. Hon står på egna ben. För mig kändes det som en gåva. Damon hade skapat den här kvinnan med en idé att jag kunde spela henne. Han såg något i mig. Jag läste historien och kände att jag inte hade sett någon liknande och att historien inte liknande något annat. Ja, det finns ett källmaterial, men vi fick möjligheten att samarbeta och utveckla både karaktären och den här världen.
 
 
Damon säger att tv-serien är som ett Rorschach-test, precis som originalserierna. Varje tittare kommer se något annorlunda. Vad ser du när du ser "Watchmen"?

Nicole Kassell: Det finns så mycket att se. Det är en galen resa. När serien är över har ni sett så många olika genrer. "Jaha, där är en svartvit film", "nu blev det musikal", "där är en annan serie i serien"... Och plötsligt är vi i "Återstoden av dagen" med Jeremy Irons. Så jag håller med, varje person kommer svara annorlunda på serien. Men vi berör en del allvarliga teman, först och främst.

Regina King: Jag håller nog med vad Damon sa. Men jag har själv aldrig tänkt på det viset. Det är därför Damon är författaren, inte jag. Men jag spinner vidare på det Nicole sa. Det känns som ett av de sällsynta tillfällen i min karriär då jag får frågan "Vad vill du att tittarna ska få ut av det" och jag svarar "en egen unik upplevelse". Jag tror att du kan ha tio människor som sitter i ett rum och få tio olika tolkningar av dessa nio avsnitt. Men oavsett vad de tio tycker, kommer den gemensamma nämnaren vara "wow...! Det var mycket att ta in."

Hur beskrev Damon rollen för dig?

Regina King: Han sa bara: "Det här blir mitt nästa projekt, något som är mig väldigt kärt, och jag kan inte göra det med någon annan än dig." Jag bara... Okej! Jag är med! "Watchmen" är ett verk, ett stycke konst, som blivit en del av Damons DNA. Alla som är hans fans eller fans av serietidningen borde känna igen hur serierna har påverkat hans sätt att skriva. Jag hade ingen aning om vad "Watchmen" var, så jag fick bara köpa det faktum att Damon ville ha mig i huvudrollen.

- Som sagt, jag blev fascinerad av att bli en del av en värld som jag inte hade sett förut. Det handlade inte så mycket om att ta sig an en ledande roll, utan mer om - hur ska vi underhålla publiken samtidigt som vi tacklar seriösa och aktuella teman? Om någon kan smälta ihop genrer och fortfarande underhålla, så är det Damon.
 
 
Vad är det för aktuella teman som ni vill ta upp?

Regina King: Det handlar till att börja med om att hitta en koppling till källmaterialet. I "Watchmen" handlade det om hotet från kalla kriget. Det var det största hotet mot världen i den historien. Damons utmaning var att matcha den rädslan, den oron. Idag, speciellt i vårt land, finns det inget större än frågan om hudfärg och misstron mot polisen.

- Händelserna som kallats "Black Wall Street" blev inte bara vår underbara ingångspunkt in i den här alternativa historien, men också en påminnelse om hur långt vi inte har kommit. Hur vår nation inte har växt. Det är en stor del av vår värld, i serien och i verkligheten.

Vad driver din karaktär till att fortsätta som vigilant efter den brutala attacken?

Regina King: Hon är en sann hjälte! (skratt) Det ser man ofta bland oss. Man undrar hur en atlet som pajar sin akilleshäl egentligen gör för att komma tillbaka? Eller se på trummisen från Def Leppard som förlorade armen men kom tillbaks och fortsatte spela. Det är otroligt att se.

- Angela överlevde attacken. Och om hon inte kan fortsätta försvara sin familj, vem kommer då att göra det? Det finns inget annat sätt för henne, än att fortsätta göra det men anonymt. Precis som trummisen som lärde sig spela dubbelt så fort med bara en arm. Det är hennes version av det. Hennes familj får inte veta vad hon gör. Ingen får veta, och hon kan fortsätta skydda dem.
 
 
Kom rollen till dig innan eller efter din Oscarsvinst? För kanske tio år sen skulle en Oscarsvinnare aldrig gå över till tv, men allt det har ju förändrats så mycket.

Regina King: Jag jobbade på serien under Oscarskampanjen. För min del så valde jag tv redan för flera år sen. Jag tog beslutet att göra mer tv för att få vara hemma oftare med min son. Jag vill se mig själv som en av de första filmskådespelarna som kom tillbaka till tv-rutan! (skratt) Nu gör alla det. Det beror mycket på hur historier berättas på tv. Kabel-tv och streaming har öppnat upp det och de flesta skådespelare vill berätta bra historier.

”Watchmen” var ett så pass banbrytande seriealbum, rent visuellt. Vilka utmaningar fanns det för dig som regissör för att ta det till tv-rutan?

Nicole Kassell: Jag såg det inte som en utmaning utan som inspiration. Hur gör man en homage till detta otroliga konstverk? Färgpaletten visste jag att vi inte skulle använda. Färgerna är så förbluffande unika, men inget för oss. Senare i tv-serien finns några scener som använder sig av den paletten, och det var riktigt kul att befinna sig i de miljöerna. Men vi letade snarare efter sätt att hela tiden belöna fansen, och visa dem att vi hedrar originalet och inspireras av det.
 
 
Följ "Watchmen" på HBO Nordic. Nya avsnitt släpps varje måndag.
| 29 oktober 2019 20:00 |