Intervju

Skribent

MovieZine

12 december 2021 | 18:00

Oliver Stone öppnar upp fallet JFK på nytt

30 år efter filmsuccén "JFK" tar regissören Oliver Stone en ny titt på Kennedy-mordet genom nytt bevismaterial: "Alla ursprungliga bevis är korrupta."
I somras ägde den 74:e upplagan av Cannes filmfestival rum och på plats var Hollywood veteranen Oliver Stone för att prata om sin nya dokumentär “JFK Revisited: Through the Looking Glass”. 30 år efter filmsuccén "JFK" fick Stone möjligheten att granska fallet Kennedy på nytt, och ta del av bevismaterial kring presidentmordet som hittills varit hemligstämplat. MovieZines reporter Erik Dalström fick äran att växla några ord med regissören. 

För 30 år sedan gjorde du hyllade filmen “JFK” (1991), på vilket sätt var den till hjälp för dig när du gjorde den här dokumentären?

- På sätt och vis är det här en uppföljare till den filmen. Vår film skapade "Assassination Records Review Board" som påbörjade ett fyra år långt arbete. Mellan 1994 och 1998 granskade de förseglade och hemliga dokument från Warren-kommissionen, HSCA, CIA, FBI och många andra statliga organisationer. De genomförde även nya intervjuer. Deras arbete hjälpte enormt mycket till att visa en mer fullständig bild av händelsen. Så mycket har hänt sedan filmen, många vittnen har kommit tillbaka och pratat. Vi bevisar att alla ursprungliga bevis, som geväret, fingeravtrycken, skottkulornas bana och skotthålet i Kennedys huvud är korrupta. Obduktionen är vilseledande och det är väldigt tydligt från offentliggörandet av bevisen.

Vad var det mest överraskande du upptäckte när du gjorde den här filmen?

- Det skulle vara bevisen, även om jag alltid trott att han blev mördad på det här sättet. Den nyligen tillgängliggjorda bevisföringen bevisar bara att den ursprungliga bevisningen var bra för fallet, men att den korrumperats av Warren-kommissionen. Warren-kommissionen utelämnade allt som de inte gillade och inte ville ha med i rapporten.
 
A912df2d7ba982c5e56bd928d2ef3a02 jfk
 
Den här filmen handlar om sanningen kring "JFK". Vad är ditt förhållande till sanning när det kommer till ditt filmskapande?

- Jag har alltid försökt följa sanningen men därmed inte sagt att jag alltid lyckats, men jag har gjort min research. Jag tar reda på allt jag kan och läser "bådas" sidor. En filmatisering kräver att du gör ett urval och därför måste du utelämna vissa saker. Ett tydligt exempel i “JFK” är att Kevin Bacons karaktär är homosexuell. Han är baserad på fem olika personer från den tiden som vi sedan gjorde till en karaktär. Men när du dramatiserar så blir du alltid kritiserad av vissa, som tycker att det är påhittat. Men jag försöker alltid hålla mig till sanningen även om den inte alltid är rättvis, men det är så drama funkar.

Men hur är det med dokumentärer då?

- Där måste man vara försiktig då det inte tillåter förvanskning av verkligheten. Jag gjorde flera intervjuer med olika personer där alla pratar utifrån sig själva. Jag förvränger inget de säger. Sen när man jobbar i kontroversiella områden baserat på fakta så är det otroligt viktigt med faktakontroller.

Det är väldigt många intressanta saker som tas upp i filmen, vilket gör att man kanske måste se den två eller tre gånger för att kunna ta till sig allt. Tror du att den yngre generationen har tålamodet som krävs?

- Vi gjorde den här dokumentären så tydligt vi kunde även för den som inte är insatt. Vi berättar från början bakgrunden till mordet och därefter går vi in på detaljerna. Men om du inte har tålamod så är nog inte mina filmer något för dig, för att du måste vara intelligent för att ta dig an dom. Jag tänker inte heller sänka min nivå när det kommer till mitt filmskapande, utan vissa måste nog se mina filmer två gånger för att verkligen uppskatta dom. Sen tror jag inte heller att den yngre generationen är så dumma som många påstår, utan snarare tvärtom att de är väldigt smarta.
 
9043bbfc3ef18a97e89d9747fb771852 jfk bild
 
Whoopi Goldberg är en av berättarrösterna i filmen, hur kommer det sig att du valde henne? Och vad kan du berätta kring den stämningsfulla musiken?

- För att hon är en inbiten tjej från södern. Hon har den rätta rytmen och jag gillar tonen i hennes röst. Apropå musiken så är Jeff Beal filmens kompositör. Han beundrar John Williams väldigt mycket så musiken är lite av en hyllning till honom. Jag är väldigt nöjd över resultatet.

Du nämnde att det här även kommer bli en fyra timmar lång tv-serie. Vad kan vi förvänta oss av den?

- En fyra timmar lång serie, som berättar samma historia men innehåller fler detaljer. Så fler detaljer helt enkelt, men om ni letar efter mördarens ansikte så får ni leta vidare.

Skulle du kunna tänka dig att göra ytterligare en film om JFK?

- En till? Är du galen!? Jag är gammal nu och det tar otroligt mycket energi. Sen tror jag att det skulle bli oerhört svårt att ta det här brottsfallet ett steg längre. Jag känner mig väldigt glad och stolt över vad jag har åstadkommit.

Vad för andra filmer kan vi förvänta oss framöver?
 
- Det måste jag tyvärr hålla hemligt just nu.
 
 
 
Erik Dalström
| 12 december 2021 18:00 |