NYCC 2019

Skribent

Alexander Kardelo

30 oktober 2019 | 18:00

Noomi Rapace om sin mystiska roll i "Jack Ryan"

Nu blir det mer action för den svenska stjärnan. MovieZine var på plats på New York Comic Con där Noomi Rapace berättade om sin roll i "Jack Ryan" säsong 2.
Noomi Rapace är inte rädd för actionfyllda roller. Efter Millennium-trilogin slog hon igenom i USA med filmer som "Prometheus", "Sherlock Holmes 2" och "What Happened to Monday", bara för att nämna några.
 
Sparkar röv gör hon även i höst, när Amazon-serien "Jack Ryan" återvänder med sin andra säsong.

- Jag spelar Harriet, en tysk spion, men vi vet inte rikrigt var hon kommer ifrån. Hon talar många olika språk och är en riktig kameleont. Hon är riktigt badass, berättar Rapace för oss under Comic Con i New York.

- Man vet inte riktigt vems sida hon står på, och det älskar jag. Jack Ryan träffar henne i Colombia. Sen ger de sig ut på äventyr, men med olika agendor.

Så man vet inte riktigt om man kan lita på henne?  Hur var det att spela en sådan mystisk karaktär?

- Jag träffade John Krasinski i London och han frågade om jag ville vara med. Jag hade sett den första säsongen och älskade den. Det kändes som en storfilm, väldigt cinematiskt. Jag sa ja redan inann det fanns ett manus, för jag ville jobba med John. Så började vi bygga den här karaktären ihop.

Som du säger, actionscenerna bara i trailern känns väldigt filmiska. Kändes det att ni spelade in en tv-serie?

- Idag blir mer och mer serier som långa filmer, inte som tv. Produktionsvärdet är högt, och vi filmade i Colombia, London, New York och San Diego. Det var otroliga miljöer och en massiv produktion. Men trots det kändes det som att vi gjorde en intim liten produktion när vi tre, John, jag och regissören, satt ner och pratade om manuset eller karaktärerna.

Och kunde du bidra med något eget i storyn, kanske mer än i dina andra roller?

- Jag blir alltid involverad, haha!
 

Michael Kelly, Noomi Rapace och John Krasinski gästade New York Comic Con i början av oktober.
 
Man märker att du inte har några problem med action eller stunts. Kände du dig mer förberedd tack vare dina tidigare roller?

- Jag tränar varje dag och är strikt med mina rutiner och min diet. Men inför "Jack Ryan" började jag ta isbad... det är helt enkelt att man fyller upp sitt badkar med is. Att ligga där i tre minuter är som tortyr för din kropp. Men om du reser mycket och tränar mycket så är det ett riktigt bra sätt att få igång kroppen. Man känner sig pånyttfödd!

Karaktären Jack Ryan har gjorts i flera versioner och filmer förut. Vad tycker du att den här tv-serien gör annorlunda, mot vad vi har fått se tidigare?

- John Krasinski känns som en riktig person. Man kan relatera till honom. Filmstjärnor kan ibland kännas som en drömkille, någon man inte ser i det verkliga livet. John lyckas göra otroliga saker på film samtidigt som han kunde varit din granne. Det är en otrolig talang att få det att kännas så jordnära, även när otroliga saker händer. Det är skillnaden mot de tidigare filmerna.

Du som spelat Lisbeth vet ju att även en hjälte kan ha sina fel och brister...

- Precis, jag älskar bristerna!

Är det något vi kommer få se hos Harriet också?

- Ja, åker man på en smäll eller faller så gör det ont. Det försöker jag alltid att tänka på. Har man sprungit två timmar i en film så är det svårt att springa, och publiken måste få känna det och se det.

Finns det någon franchise där ute som du gärna skulle vilja vara en del av?

- Jag är ju besatt av Joker! Jag skulle gärna spela honom, det är nog min absoluta favoritkaraktär genom tiderna. Men nu med Joaquin blir det svårt. Jag kanske får vara hans sidekick någon dag? (skratt)
 
 
En del actionfilmer lägger all fokus på explosioner och man får inte mycket av karaktärerna. Skulle du säga att "Jack Ryans" andra säsong kommer ge oss mer av karaktärerna?

- Absolut. Det var något jag tidigt talade med John med, att vi vill visa ögonblick där man får lära känna karaktärerna. Det får inte bara bli smällar och action. Får man båda delarna så är det enligt mig mycket mer intressant.

Du gör mycket action och egna stunts. Hur ofta skadar du dig själv? Går du runt med smärtor som du kan koppla till minnen på inspelningen?

- Jag har brutit näsan, brutit tån, två revben, sträckt en muskel i magen... Jag har så många ärr att du skulle bli förvånad. Men när man är på plats så lockar adrenalinet in, det är först när de ropar "bryt!" som smärtan slår till och man kan knappt gå. När jag går in i min bubbla så känner jag ingenting, jag lyckas koppla bort smärtan.

- Sen när man har filmat klart och inte kan gå i högklackat på ett halvår på grund av smärtan... Då är det inte kul. (skratt)

Men ändå fortsätter du göra det. För att det är en viktig del av karaktären, tycker du?

- Ja, jag vill göra så mycket själv som de tillåter mig. När vi spelade in "Close" i Marocko skulle jag köra en sån där minitaxi som de har där. Det gjorde vi på en riktig, trafikerad väg, för det var enda sättet. Jag kör och plötsligt lossnar hela växelspaken. Jag lyckades till slut få fast den igen, men i åtminstone 30 sekunder tänkte jag att "det är nu jag kommer dö". I en trafikstockning i Marocko! Med en växelspak i min hand (skratt).

- Men jag gillar att utmana mig själv och jag är ganska envis. Jag kan inte riktigt ta ett nej. Säger någon "du borde inte göra det här" svarar jag "låt mig försöka!"
 
 
Säsong 2 av "Jack Ryan" släpps på Amazon den 1 november.
| 30 oktober 2019 18:00 |