Intervju

Skribent

Gunnar Rehlin

30 mars 2012 | 20:30

MovieZine möter James Cameron

Att James Cameron ska göra två uppföljare till megasuccén "Avatar" har länge stått klart. Men hittills har allt kring filmerna varit höljt i dunkel.

MovieZine mötte Cameron och hans producent Jon Landau i London, och fick dem att lätta lite på mystiken.

- Jag håller fortfarande på med manusen. Så fort jag är klar med mitt djuphavsdykande kommer jag att ägna mig hundra procent åt "Avatar", säger Cameron.

När ska du börja filma? I år?

- Nej, det hinner jag inte. Det blir första nästa år. Och då filmar vi båda filmerna back-to-back. Men vi har redan börjat lite grann, med att experimentera med tekniken. Och Weta är involverade även den här gången och jobbar med det.

Vad tänker du på inför de filmerna?

- Att vi ska kunna utnyttja all den teknik som finns. Jag älskar 3D och jag vill ge de här filmerna allt som det är möjligt med den teknik som vi har utvecklat under åren.

Jon Landau, du har varit producent både på "Titanic" och "Avatar". Vad kan du säga om uppföljarna?

- Att vi redan har en studio som vi använder i Los Angeles och som vi gör till världens mest ekovänliga studio. Solceller på taket, vi gör oss av med vattenflaskor och sådant. Det går dessutom i linje med tematiken i filmerna. Vi håller redan på med förberedande filmning fast vi har inte börjat med performance capture-filmande med skådespelarna ännu.

Tillbaka till James Cameron - varför har du nu gjort en 3D-version av din 15 år gamla film "Titanic"?

- Först och främst, faktiskt, för att jag själv ville se den så. Jag har alltid undrat hur den skulle se ut i 3D och jag ha också undrat hur väl den skulle stå sig 15 år senare. Och när jag hör reaktionerna från till exempel dig, så förstår jag att den håller fortfarande.

Hur mycket jobb la ni ner?

- Massor. Vi arbetade med den i mer än ett år , gick igenom varenda ruta och bearbetade dem.

Var du aldrig frestad att lägga till scener som inte kom med första gången?

- Jo, lite. Men så tänkte jag på, att den version som kom för 15 år sedan var den version jag tyckte var perfekt. Så varför ändra på den nu? Däremot kommer en del nya scener som extramaterial när filmen släpps på Blu-ray i höst.

Dina dykaräventyr är omskrivna. Kommer du att göra fler spelfilmer under vatten?

- Vet inte. Jag dyker inte för att göra film av det, även om det blir en dokumentär då och då. Jag dyker mellan de filmer jag gör.

"Titanic 3D" går upp på biograferna den 4 april.

| 30 mars 2012 20:30 |