EXKLUSIVT

Skribent

Alexander Kardelo

16 januari 2021 | 18:00

Mikael Håfström om det dolda budskapet i "Outside the Wire"

"Quick"-regissören Mikael Håfström är tillbaka med en explosiv actionthriller på Netflix.
Hans senaste långfilm handlade om Thomas Quick och ett av Sveriges kändaste brottsfall. Nu är Mikael Håfström tillbaka - med futuristisk krigsaction om cyborgs och kärnvapen.

- Man måste förnya sig. Det gäller att hitta nya utmaningar hela tiden, berättar regissören för MovieZine.se.

"Outside the Wire" handlar om en drönarpilot som skickas iväg till ett krigsdrabbat Östeuropa. Där möter han en överordnad, en hård soldat som visar sig vara en android. Det omaka paret har i uppdrag att stoppa en general som hotar med en kärnvapenattack, men det visar sig att de har olika uppfattningar om hur jobbet ska genomföras.

- Filmen var på gång redan innan "Quick", sen hände det lite olika saker. Men när jag höll på med efterarbetet på "Quick" visade det sig att Anthony Mackie var intresserad av manuset, och att Netflix var intresserade av att gå in. Så allt hände väldigt snabbt. Jag klippte "Quick" i Budapest och det visade sig att filmen skulle spelas in där, så jag kunde jobba parallellt med båda projekten, säger Håfström när vi talas vid inför filmsläppet.
 
 
När man ser på din filmografi så hoppar du mellan genrer, och man vet aldrig riktigt vad du ska göra härnäst.

- Ja, det känns kul. Jag lärde mig väldigt mycket på den här. Det är en effekttung film på många sätt. Det var en kul och lärorik process. Sen finns det såklart många paralleller till annat man gör. Det handlar om människor av kött och blod, det finns ett mänskligt drama i grunden. Precis som i "Quick" där det fanns ett starkt mänskligt drama hos de två huvudkaraktärerna. Men genremässigt är de självklart ganska olika.

Vad är det som får dig att gå igång på ett manus?

- Jag tyckte att "Outside the Wire" hade många olika lager. Det är en actionfilm och en äventyrsfilm, men det är också en film som ställer rätt viktiga frågor om krigsteknologi, om moraliskt ansvar och modern krigsföring. Det är i slutändan också en antikrigsfilm. Det fanns många ingredienser i berättelsen som gjorde den attraktiv.

- Sen såg jag fram emot att göra något som utspelar sig i framtiden. Det har jag aldrig gjort tidigare. Alla mina filmer utspelar sig i nutid eller dåtid. Så det kändes spännande, en ny utmaning.
 
Large a5b33a4f347fe01e2763f46ccfdc86f3 outside the wire 01 05 58 21
 
Är det en gammal dröm för dig, att få leka i sci-fi-genren?

- Den typen av science fiction som jag gillar mest är den som ligger närmast oss. Den som ligger nära vår nutid och har en stark realism i botten. Jag gillar filmer som "Blade Runner" till exempel, och andra filmer som står med båda fötterna i någon slags verkligen som vi kan förhålla oss till. Det är samma sak med den här filmen. Det är inte 100-200 år in i framtiden, det är 25-30 år. Vi kan luta oss mot vår samtid.
 
Man hittar lätt lite DNA av "The Terminator" också. Vilka andra filmer tycker du har inspirerat dig?

- En film som visserligen inte är en sci-fi, som jag såg om, var "Training Day". Den har ett liknande tema. Man försöker titta på filmer man gillar innan man börjar spela in, för att försöka komma in i en slags cinematisk vibe. Man får cinematisk energi från filmer som man tycker om, även om de på pappret inte liknar det man gör.
 
Mikael Håfström, fotograferad av Calle Anderson/MovieZine.
 
Många Hollywoodfilmer produceras i Budapest, på sistone bland annat "Black Widow" och "Dune". Vad beror det på?

- Det beror på att filmbolagen får pengar tillbaka. Om man investerar där så bidrar staten med pengar, vilket gör att man får väldigt mycket mer för sin budget. Det är naturligtvis en stor anledning. Och som i många andra östländer står väldigt mycket kvar. Man kan hitta fantastiska miljöer, som bara står och förfaller. Många av dem använder vi oss av i filmen. Det var en väldigt lämplig plats för att hitta det vi behövde.

Hur är din egna relation till teknologi, robotar och AI, som ju kryper in allt mer i vår vardag?

- När man går in i ett sådant här projekt så gör man mycket research. Man lär sig olika saker för varje projekt man gör. I det här fallet var det den framtida krigsteknologin, var vi befinner oss och vart vi är på väg. Det var vår utgångspunkt när vi skapade de här robotarna - att ta det som finns nu och pusha det 10, 15, 20 år in i framtiden. De är väldigt realistiska när det gäller utseende och funktion.
 
- Sen ställer filmen moraliska frågor: vad är det vi gör med all denna teknik och med AI? Hur kommer det påverka oss? Filmen ger ett antikrigsbudskap i slutändan, vilket kändes viktigt för mig.
 
 
"Outside the Wire" finns nu att streama på Netflix.
| 16 januari 2021 18:00 |