Exklusivt

Skribent

Jonatan Blomberg

19 april 2020 | 15:30

Merritt Wever: "Trodde aldrig någon skulle ge mig en sådan huvudroll"

MovieZine har snackat med den flerfaldigt Emmyvinnande birolls-skådespelerskan Merritt Wever, om huvudrollen i hennes nya tv-serie "Run".
Merritt Wever har arbetat som skådespelerska i över 25 år, men det är framför allt under de senaste åren som folk verkar ha fått upp ögonen ordentligt för henne. Hon vann sin första Emmy för rollen som Zoey i komediserien "Nurse Jackie" redan 2013, hon blev då så pass förvånad att hon slog något form av rekord i kortast möjliga tacktal när hon chockat stapplade av scenen efter bara några få ord.
 
Häromåret var det dags för nästa vinst, i rollen som Mary Agnes i Netflix-serien "Godless". Ifjol hyllades hennes insats i miniserien "Unbelievable", vilket ledde till Wevers första Golden Globe-nominering... det återstår att se om det blir en tredje vinst på årets Emmygala (om den nu blir av med tanke på corona-läget i världen). Men sedan en vecka tillbaka är hon Sverige-aktuell med en helt ny tv-serie, vilket är varför MovieZine har tagit ett snack med den populära skådespelerskan.
 
Merrit Wever i sin Emmyvinnande roll som Mary Agnes, tillsammans med Michelle Dockery i "Godless".
 
I hennes senaste projekt får vi se Wever axla huvudrollen i en romantisk komedi, något hon själv berättar om att hon aldrig trodde skulle hända... eftersom det har varit vad folk i branschen alltid har sagt åt henne, ända sedan hon började skådespela som 15-åring. Men i HBO:s nya originalserie "Run", från "Killing Eve"-skaparen och showrunnern Vicky Jones, så spelar hon alltså den romatiska huvudrollen Ruby Richardson. 
 
Ruby är gift och har två barn, men är märkbart uppgiven och olycklig över sin situation i livet. När ett SMS med ordet "RUN" från exet Billy (Domhnall Gleeson), som hon 15 år tidigare halvt på skoj hade planerat en potentiell romantisk-flykt-från-vardagslivet tillsammans med, så svarar hon direkt med samma ord - och sätter den gamla flyktplanen i verket. 
 
Under vårt samtal med Wever berättar hon om vad det är hon älskar mest med att skådespela, svårigheterna under inspelningarna av "Run" och varför hon inte riktigt verkar gilla att ställa upp på intervjuer.
 
Merritt Wever och Domhnall Gleeson i huvudrollerna som Ruby och Billy i "Run". 
 
Vi befinner oss i en väldigt annorlunda värld just nu och jag hoppas att verkligen att du och dina närmsta har det bra, under omständigheterna. 
 
- Det är, under omständigheterna, bra med mig. Jag hoppas verkligen att det samma gäller för dig och dina närmsta! Jag befinner mig i Brooklyn just nu. Om sanningen ska fram så kan jag inte ens låtsas att jag har ett särskilt intressant eller produktivt liv just nu. Många har exempelvis frågat mig om jag har passat på att ge någon ny film eller bok en chans, nu när det finns tid över... men jag har inte haft förmågan att kunna fokusera på något annat än vad som händer i världen just nu. 
 
Under mina förberedelser inför vårt samtal så har jag stött på ganska många intervjuer med dig där den som intervjuat dig poängterar hur otroligt trevlig du är, och mån om att det ska bli bra, men att du inte verkar gilla att bli intervjuad särskilt mycket. Finns det någon sanning i det?
 
- Haha, det är inte intervjuerna i sig som jag har något emot... utan att det inte känns som att jag har någon kontroll över situationen. Jag har svårt att prata om mig själv och att försöka lyfta fram mig själv på bästa sätt, det känns alltid så onaturligt... men att prata om positiva saker som nya och roliga projekt är alltid kul!
 

"Hon har uppenbarligen varit olycklig under en lång tid"

 
 
Jag förstår precis, då håller vi oss till det positiva! Du har arbetat som skådespelare sedan du var i tonåren och har hunnit med en hel del väldigt hyllade roller sedan dess. Vad är du mest stolt över från inspelningarna av "Run"?
 
- Som skådespelare är det alltid stunderna, hur flyktiga de än må vara, när man verkligen upplever en "helt sann stund" framför kameran som jag kan bli mest nöjd och stolt över. När du blir ett med din roll och inte agerar som en skådespelare som ska tolka en viss roll, utan att du för en kort stund blir din karaktär och kan agera helt naturligt och ärligt i den. Jag spenderar mina arbetsdagar i jakt på de ögonblicken - och om jag inte lyckas uppleva dem under en inspelningsdag, så känns det inte som att jag gjort ett tillräckligt bra jobb den dagen. 
 
På tal om ärlighet... hur ser du själv på besluten Ruby [Merritts karaktär i "RUN"] fattar i början av säsongen?
 
- Haha, med tanke på hur mycket min karaktär ljuger menar du? Det slog mig faktiskt aldrig under inspelningarna att det skulle bli svårt för folk att förstå varför hon plötsligt lämnar sin familj på det där sättet. Som skådespelare försöker jag ju alltid att se på det ur min karaktärs perspektiv och inte utifrån. Hon har uppenbarligen varit olycklig under en lång tid, så det finns ett sätt att se på hennes agerande som väldigt modigt också... för det hade givetvis varit lättare att bara gilla läget och stanna kvar i det liv hon hade. Istället väljer hon att, för en gång skull, sätta sig själv och sitt eget välmående i första hand.
 

"Ibland blev jag faktiskt åksjuk under inspelningarna"

 
Lägg märke till alla "fönster" i tågvagnen...
 
Du har varit med länge i branschen och sett många olika inspelningsplatser. En väldigt stor del av den första säsongen av "Run" utspelar sig på olika tåg... hur löste ni det rent tekniskt? Spelade ni in det på ett riktigt tåg?
 
- Varje jobb har sina utmaningar, helt klart. Under just den här inspelningen så filmades exempelvis många av scenerna under väldigt kalla nätter, vilket är något jag verkligen hatar! För personligen tycker jag att det blir extra svårt att "komma in i karaktären" när jag aktivt måste försöka trycka undan att jag fryser eller är väldigt trött - om karaktären inte ska vara det. 
 
- När det kommer till det rent tekniska. Vi spelade in scenerna på ett tåg, eller nästan i alla fall. Det var ett tåg som stod stilla, men man skakade till det då och då för att ge sken av att vi rörde på oss. Alla fönster var dessutom videoskärmar, som simulerade att vi rörde oss framåt trots att vi egentligen stod helt stilla. Ibland blev jag faktiskt åksjuk under inspelningarna, när man råkade titta på ett "fönster". De fick någon del av hjärnan att tro att man rörde sig snabbt framåt, samtidigt som alla andra delar av kroppen visste att det inte stämde. Medan jag tittade på Domhnall [Gleeson] under vissa scener, så kunde jag se världen fara förbi bakom hans huvud på ett så verkligt sätt att kroppen inte riktigt visste vad den skulle känna.
 

"Jag trodde aldrig att någon skulle ge mig en sådan huvudroll"

 
Merritt Wever som Karen Duvall i Netflix-serien "Unbelievable". 
 
Du har redan vunnit två Emmys för dina hyllade roller i "Nurse Jackie" och "Godless", och vem vet vad som händer härnäst med den fantastiska rollen som polisutredaren i "Unbelievable". Nu spelar du den ledande rollen i en romantisk komedi, vad är viktigasts för dig när du väljer dina roller?
 
- Skådespelare har väldigt liten kontroll över vilka roller man faktiskt får. Jag har däremot haft väldig tur, precis som du säger, med flera av mina roller under den senaste tiden. Jag minns exempelvis hur jag en kort tid innan "Unbelievable" sade att jag hoppades att jag någon gång skulle få spela en stor polisroll, så den kom verkligen helt rätt i tiden. Men man får helt enkelt ta vad man kan få i den här branschen.
 
- Jag har även haft turen att arbeta i flera produktioner med många starka kvinnor i ledande positioner, vilket jag tror är en av de främsta anledningarna till varför just jag i slutändan fick min roll i "Run", som också är en produktion med många starka kvinnor både framför och bakom kameran. Sedan början av min skådespelarkarriär har jag alltid fått höra, även om folk kanske inte har sagt det rakt ut, att någon som jag aldrig skulle kunna spela huvudrollen i en romantisk komedi. Jag började tro på det själv, jag trodde aldrig att någon skulle ge mig en sådan huvudroll. Men tiderna har uppenbarligen förändrats - för nu är jag här!
 
 
Det första avsnittet av "Run" finns redan nu tillgängligt på HBO Nordic, nya avsnitt släpps varje måndag. Den första säsongen består av totalt åtta avsnitt.
 

Läs också: De 10 bästa tv-serierna som du troligtvis har missat på HBO Nordic

 
Vilken är din favoritroll med Merritt Wever? Kommer du att ge "Run" en chans hos HBO Nordic? Kommentera gärna nedan!
| 19 april 2020 15:30 |