Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

12 mars 2020 | 21:45

De 10 bästa tv-serierna som du troligtvis har missat på HBO Nordic

Varje år ställs vi inför samma omöjliga uppgift, med mängder av nya serier - vilka är bäst? Här hittar du de 10 bästa du redan borde ha sett hos HBO Nordic.
Det finns ingen tvekan om att det kryllar av kvalitetsserier hos HBO Nordic, "Game of Thrones", "Chernobyl", "The Wire", "Sopranos", "Band of Brothers" och "Six Feet Under" är bara några av de som brukar lyftas fram som streamtjänstens allra bästa (oavsett vad man tycker om avslutningen av "Game of Thrones").
 
Till den här listan tänkte jag därför istället lyfta fram de allra bästa tv-serierna som det pratas alldeles för lite om, eftersom det tyvärr verkar vara allt för få som har givit serierna en chans här i Sverige... mycket på grund av att de antingen släpptes innan HBO Nordic lanserades i Sverige eller att de haft sin premiär under de senaste åren när Netflix har börjat dränka marknaden med originalproduktioner och gjort det allt svårare att hitta de riktiga guldklimparna.
 
Jag har dessutom valt att fokusera på serier som är nedlagda, eller åtminstone verkar ha ett slut som tyder på att det inte kommer att komma fler avsnitt... så det inte ska finnas någon anledning att behöva vänta "tills hela serien finns tillgänglig" innan du börjar plöja den. Om du sitter med lite extra ledig tid (kanske i karantän?) eller befinner dig "mellan serier" just nu, så är det hög tid att ge dessa tio HBO Nordic-pärlor en chans!
 
(listan är rangordnad i bokstavsordning)
 

"Escape at Dannemora" (2018-2019)

 
 
Baserad på sanna händelser, utsökt skådespelad av Benicio del Toro, Patricia Arquette och Paul Dano - med Ben Stiller bakom kameran, så berättar "Escape at Dannemora" hur två fångar på ett högriskfängelse i USA försöker rymma.
 

"Flight of the Conchords" (2007-2009)

 
 
Nyzeeländarna Jemain Clement och Bret McKenzie slog igenom med komedi-bandet "Flight of the Conchords" och skapade en tv-serie i en slags alternativ verklighet, löst baserad på deras egna liv, där vi får följa deras försök att slå igenom i New York... bland de få som såg de två säsongerna så hyllas serien fortfarande som en av de bästa komediserierna någonsin.
 

"Oz" (1997-2003)

 
 
"Sopranos", "The Wire" och "Six Feet Under" i all ära, men "Oz" var faktiskt HBO:s allra första dramaserie - vars framgångar lade grunden för det HBO vi har idag. För er som är lite äldre kanske ni såg denna när den gick på den svenska tv-kanalen ZTV för nästan 20 år sedan, men när HBO Nordic väl kom till Sverige så var det alldeles för många som missade att ge den brutala fängelseserien "Oz" en chans. Det är hög tid nu!
 

"Quarry" (2016)

 
 
"Quarry" är en sån där typisk serie som gör sig bäst nu när alla avsnitt finns att se på en gång, eftersom den vågar ta sig tiden med att bygga upp storyn förhållandevis långsamt - och därför inte fick den publik den förtjänade när den släpptes veckovis. "Quarry" följer Mac Conway, en soldat som återvänder hem från kriget i Vietnam 1972, som motvilligt dras in i ett mördar-nätverk och avslutar med ett crescendo av guds nåde. Tv-magi för den uthållige.
 

"The Deuce" (2017-2019)

 
 
David Simon har hyllats till skyarna för "The Wire" och "Generation Kill" (han är inom kort även aktuell med "The Plot Against America") men den fullständigt utsökt råa berättelsen om porrens uppgång och fall, i New York och Los Angels på 1970-talet, drunknade lite i det enorma tv-utbudet. Den tredje och sista säsongen rundades av ifjol och nu går det alltså att se hela historien i ett svep.
 

"The Knick" (2014-2015)

 
 
Steven Soderbergh har i dessa Corona-tider fått ett rejält uppsving för sin gamla virus-rulle "Contagion", men om det är en Soderbergh-produktion som du ska spendera din karantäntid med så är det utan tvekan "The Knick". De två säsongerna om läkarna på Knickerbocker Hostpital i början av 1900-talet, som både skrevs och regisserades av Soderbergh, hör till några av de bästa tv-säsonger som vi någonsin har fått på tv.
 

"The Leftovers" (2014-2017)

 
 
En av mina personliga favoritserier, framför allt på grund av den andra säsongen (av totalt tre) som mycket väl kan vara den bästa tv-säsongen någonsin, har gått alldeles för många obemärkt förbi. Serien berättar vad som troligtvis skulle hända med vår värld om 2 procent av människorna i den plötsligt försvann spårlöst... "The Leftovers" spolar därefter fram tiden några år så vi får följa ett gäng personer som helt enkelt tvingas acceptera att man inte har någon aning om vad som händer - och huruvida det kommer att hända igen?
 

"The Outsider" (2020)

 
 
Jag ville ändå slå ett slag för en lite nyare tv-serie som har haft premiär i år... och här är det givetvis Stephen Kings "The Outsider" som förtjänar att lyftas fram. Det är i nuläget visserligen fortfarande oklart om det kommer att bli en ytterligare säsong, men den första berättar en kusligt spännande historia med en tydlig början, mitten och helt fantastiskt slut.
 

"Watchmen" (2019)

 
 
När jag rangordnade min topplista över de 150 tv-serier som jag såg ifjol så hamnade "Watchmen" i topp. Det är möjligtvis den tv-serie som fått mest publicitet av alla serier här på listan och bland er som läser den här artikeln (och är flitiga MovieZine-besökare) är det kanske många som känner till den... men i min mening borde det här vara en serie som det borde pratas och om i en långt större utsträckning - och det råder ingen tvekan om att det är alldeles för få som har givit den en chans!
 

"Years and Years" (2019)

 
 
För ungefär ett år sedan släpptes miniserien "Years and Years", som på ett otroligt effektivt sätt beskriver hur en potentiell närstående framtid kan tänkas se ut för vår värld... både politiskt och tekniskt. Den tar avstamp i vad som var "nutid" för ungefär ett år sedan, med Donald Trump vid makten i USA och ett stundande Brexit för Storbritannien, och låter oss följa en brittisk familj fram till början av 2030-talet. Se den!
 

Läs också: De 25 bästa tv-serierna på Amazon Prime 2019

 
Vilka av HBO Nordics bästa tv-serier tycker du att folk pratar alldeles för lite om? Kommentera gärna nedan!
| 12 mars 2020 21:45 |