Intervju

Skribent

Alexander Kardelo

17 oktober 2011 | 19:01

Matias Varela och Dragomir Mrsic om "Snabba Cash 2"

Filmens stjärnor och regissören Babak Najafi pratar om hur karaktärerna förändrats i uppföljaren.

- Idag spelar vi in en scen i slutet på filmen, en shootout där Mrado och JW ska få med sig en väska med pengar. Det blir ett jäkla pangpang. 

Matias Varela är inte med i dagens scener, men dyker upp ändå för att träffa pressen som sökt sig hela vägen till Angered nyfikna på "Snabba Cash"-uppföljaren. 

- Vi fortsätter i samma anda. Mycket pangpang och folk hamnar i djävligt kniviga situationer till och från, fortsätter han. 

Ni har alltså inte blivit klokare sen sist?

- Näe, det har vi väl inte. Karaktärerna fortlöper i sina banor. Jag tror det är tanken att i ettan presenterar man den här världen, där man lär känna karaktärerna. I tvåan fortlöper det hela och utvecklas åt olika håll. Sen i trean är det någon slags epilog. Där får man nog se huruvida det är någon som har lärt sig nånting eller inte, att det här inte är så bra att hålla på med.

Vad kan du berätta om handlingen i tvåan?

- Jag vet inte hur mycket jag får berätta… (skratt) Men instinktivt kan jag väl säga att man fördjupar JW och Jorges relationer, och att alla karaktärerna går skilda vägar. Jag tror att tvåan kommer vara mer fartfylld. Mer fart. 

På vilket sätt?

- Den utspelar sig under en begränsad tid. Bara 24 timmar, ett dygn. Det har gått tre år i handlingen sen ettan. Folk har suttit i fängelse, varit utomlands… Jag har varit i Sydamerika. Jag stack utomlands och gömde mig. 

Vad får Jorge att komma tillbaks?

- Det är bristande ekonomi och att morsan insjuknar, vilket gör att han känner att han vill hem. 

Hur har Jorge utvecklats till den här filmen?

- Han har gått igenom mycket tuffa grejer i sitt liv, han gjorde en hård resa i ettan vilket gör att när han väl kommer tillbaks till Sverige, är han mer cynisk och mindre benägen att lita på människor. Eftersom människor har blåst honom. Sen har han blivit äldre, och tyvärr blir vi ofta antingen bättre eller sämre med åren. Han bibehåller många av sina kvalitéer, han är rätt empatiskt lagd i grunden, men han har blivit mer cynisk och lite mer iskall.

Blir det samma cast i trean?

- Det är möjligt att det blir lite förändringar. Folk avlider ju, och sådär. 

En bit bort väntar Dragomir Mrsic på att fortsätta med sina scener. Då har vi redan sett honom gömma sig med skarpladdat automatvapen i en van. Huset utanför tillhör maffiabossen Radovans revisor, som av allt att döma lever farligt. Inte heller Dragomir Mrsics karaktär Mrado har klarat sig helt oskadd i den här gangstervärlden.

Du sitter i rullstol i andra filmen.

- Ja. Jättekul, faktiskt. Då får man testa på lite annat än att bara springa runt. Det blir lite mer agera. Kul och utmanande att få göra lite nytt också.

Men du är fortfarande inblandad i lite pangpang här, har vi sett. 

- Var inte orolig, jag klipper några.

Vad har hänt med Mrado sen han åkte iväg i ambulans i slutet av ”Snabba Cash”?

- Sen förra filmen har han åkt in i fängelse, fått en ryggskada så han är delvis förlamad i benen. Han försöker komma till rätta med det som inte går att komma till rätta med. Med sitt liv, och han i princip vet att det är kört men han lägger sig inte på rygg. Han har nåt kvar att göra i livet innan han går vidare, så att säga.

Är din dotter kvar?

- Hon är kvar i filmerna, det ligger väl och lutar åt det. Han har mycket ångest för allt som hänt.

Har tiden i fängelse förändrat Mrado på något sätt?

- Inte tiden i fängelse, där har har varit förut. Han började mera förändras när han träffade henne. Det var där det började. Nu har han fått en lite djupare insikt hur mycket hon betyder för honom. Det som driver honom är väl främst dottern, och att han tycker att han har nånting oklart med JW också. Nånting känslomässigt. Jag kan inte berätta så mycket mer om filmen, förutom att den är väl lite mer invecklad och utvecklad. 

Du kommer tillbaks i trean?

- Det får vi se i slutet på tvåan. Du vet hur filmvärlden är, även om nån skulle dö i filmen finns det alltid återblickar man kan göra... Det är svårt att säga sånt där, jag vet inte, trean är inte riktigt helt skriven än.

En som borde veta mer är Babak Najafi, regissören som tar över efter Daniél Espinosa.

- Han dör i slutet, säger Babak med ett skratt, när vi ber honom beskriva storyn i "Snabba Cash 2".

- Nä… Det handlar om samma karaktärer som vi fick se förra gången. Det handlar om människor som är ensamma, människor som tvingas till att agera på ett visst sätt, som leder till att de måste ta konsekvenserna. De försöker ändra situationen för att få förlåtelse. Men de inser att det är försent.

Första "Snabba Cash" blev väldigt framgångsrik, tvekade du något innan du tog på dig att regissera tvåan? 

- Det finns alltid förväntningar på en film. Som regissör måste man alltid tänka på att det är nånting som ska leverera, tas emot, tyckas om, hatas eller vad det är. Det finns alltid en förväntan och ett krav. För min del tycker jag bara... Jag gör en film, helt enkelt. Det är så jag försöker se på det.

Med film nummer två i en trilogi, hur mycket utrymme finns det för dig som regissör att sätta din egna prägel?

- Vi har försökt utgå från att det är tre filmer som ska stå på egna ben. Det ska inte vara cliffhangers eller så. Man kommer in när man kommer in, och så avslutas det när det avslutas, helt enkelt.

"Snabba Cash 2" får biopremiär i augusti 2012. "Snabba Cash 3" börjar troligen att spelas in under det kommande året.

| 17 oktober 2011 19:01 |