Intervju

Skribent

Jonatan Blomberg

6 april 2020 | 18:00

Kjell Bergqvist: "Alla mådde jävligt dassigt efter den dagen"

MovieZine har tagit ett snack med skådespelaren Kjell Bergqvist, inför TV4-premiären av den nya tv-serien "Bäckström".
Efter att ha fått förhandstitta på den första säsongen av den nya polisserien "Bäckström" i ett svep, en säsong som jag för övrigt uppskattade en hel del, så hade Kjell Bergqvist i mitt inre förvandlats till den där surgubben Evert Bäckström. Det var med andra ord med viss oro jag hörde av mig till Kjell och frågade om han ville använda lite av sin lediga tid åt att snacka arbete.
 
Men det visar sig att Kjell är allt annat än surgubben Bäckström, som visserligen samtidigt råkar vara en förträffligt duktig mordutredare, för istället är det en varm och omtänksam människa jag möts av på andra sidan luren. I coronatider sker givetvis vårt möte över telefon och under inledningen av samtalet får jag redogöra för hur jag själv och min familj har det i dessa annorlunda tider, "man kan inte vara nog försiktig".
 
Under mitt samtal med Kjell så hinner vi diskutera allt från corona, en Leif GW Persson-middag, "Bäckström", den svåra inspelningsdagen i Thailand och vilka nya projekt som hänger i luften. Det är raka rör och inget skitsnack, en och annan svordom men med ett intryck av att varje ord verkligen är precis vad som menas och utan filter - perfekta ingredienser för den bästa sortens intervjuer.
 
Kjell Bergqvist som Evert Bäckström i "Bäckström". Foto: TV4/C More 
 
Innan vi börjar snacka "Bäckström", hur står det till med dig i den här corona-världen som vi lever i just nu?
 
- Peppar, peppar. Det är än så länge jättebra. Men nu får man ju börja tänka sig för när man har några år på nacken som jag har. Jag har haft lite tv-inspelningar med intervjuer inför "Bäckström"-premiären, men nu är allt sånt äntligen avklarat så jag kan ta det lite lugnt.
 
- Jag börjar ju närma mig 70 år så man får ta det lite extra försiktigt, jag har visserligen inga andra sjukdomar i bagaget men man får verkligen tänka sig för nu. De senaste dygnen i Stockholm har verkligen inte varit roliga, med många döda. Man måste ju gå till mataffären ibland, men det är ganska glest i affärerna så man behöver lyckligtvis inte stå i knät på folk när man handlar.
 
"Bäckström" har redan haft premiär på C More och de flesta recensionerna hyllar din insats, hur känns det?
 
- Det känns givetvis väldigt roligt och tacksamt. TV4 och C More är jättenöjda med serien, eftersom premiären tydligen fick de näst största publiksiffrorna någonsin hos C More. Risken är väl att det resulterar i en andra vända nästa sommar beroende på hur det allmänna läget ser ut i världen då.
 
Du är i en del av din karriär där du kan välja och vraka lite bland de jobberbjudanden som letar sig fram till dig, men jag gissar att du tackar nej till väldigt mycket mer än vad du tackar ja till. Vad var det som gjorde att just "Bäckström" blev av?
 
- Det är precis som du säger, jag tillbringar vintrarna i Thailand sedan många år tillbaka och jobbar bara här hemma på sommaren. Det var redan när vi började med "Springfloden" [2015] som jag sade att "ja, om ni vill ha mig så får vi filma på sommaren för annars är jag inte i Sverige". Så jag har definitivt ett riktigt skönt läge idag. När erbjudandet om "Bäckström" kom så tyckte jag att det kändes som en riktig höjdarrroll, en skön figur att ta tag i och också att alla inblandade var väldigt måna om att jag skulle göra den.
 

"Jag hoppas du tar jävligt bra betalt"

 
 
Evert Bäckström är en ganska speciell karaktär, baserad på Leif "GW" Perssons böcker, pratade du ihop dig något med "GW" innan inspelningarna - eller visste du själv vad du ville göra med rollen direkt?
 
- Jag hade inte sett den amerikanska versionen ["Backstrom"] och faktiskt inte Claes Malmberg-miniserien heller, trots att jag var med i den, eftersom jag var i Thailand när den visades här i Sverige. Så jag hade ingen bild av hur Evert Bäckström "skulle vara" i bagaget, utan jag läste helt enkelt bara manuset och därefter även böckerna, vilket är vad som ligger till grund för min tolkning av karaktären.
 
- GW träffade jag visserligen också, vi var ute och käkade middag en kväll, men vi snackade egentligen inte så mycket om "Bäckström". Jag tror faktiskt inte att han ens hade läst manuset. Det var väl mer att jag som person fick hans godkännande och stöd i att han tyckte att det var ett bra val att välja mig. Men jag minns att han sade "jag hoppas att du tar jävligt bra betalt, för jag tycker om när folk tjänar pengar" [skratt].
 
Gjorde du det då?
 
- Ja, det gjorde jag! [skratt] Det är ju så i den här branschen, det är så många kockar till samma soppa. Det är väldigt många finansiärer som ska få säga sitt och godkänna olika beslut, så när ett erbjudande väl kommer så vill de inte börja om från början igen. Man har ett jävligt bra förhandlingsläge då...
 

"Bäckström är inte så lätt att ha att göra med"

 
 
Ett stort namn hjälper troligtvis till att stå ut i mängden av alla andra tv-serier och filmer i den här genren. Hur tycker du själv att "Bäckström" står ut i mängden bland andra svenska polisserier?
 
- Så är det verkligen. Det är svårt att säga egentligen, det är jävligt svårt att hitta på några nya grepp i den här genren. Det mesta har redan gjorts på ett eller annat sätt. Men dels så är det ju figuren Bäckström, sen hans visioner och att han kan "se runt hörn" och föreställa sig hur saker kan ha hänt.
 
- Exempelvis när han föreställer sig tsunamin och hur den slår in i Thailand, att han kan se framför sig hur det gick till och att han alltid är jävligt självsäker på sina egna intryck. Bäckström är inte så lätt att ha att göra med, för arbetskamrater och chefer, men han är en otroligt skicklig mordutredare... vilket troligtvis är varför han har jobbet kvar.
 

"Alla mådde jävligt dassigt efter den inspelningsdagen"

 
 
Hur känner du själv kring scenerna i Thailand, med tanke på att du spenderar väldigt mycket tid där, var du själv på plats under tsunamikatastrofen och har egna minnen från den tiden? 
 
- Vi var inte på plats just då. Men jag har en hel del nära vänner som råkade riktigt illa ut. Bland annat en nära vän till mig som nu flyttat ned dit och startat barnhemmet Happy Child Foundation på Phuket, som blev av med båda sina döttrar. Det barnhemmet har vi hjälpt till att stötta ekonomiskt i alla dessa år sedan dess. Men även andra närstående som blev av med sina respektive eller barn... det är ett ganska känsligt ämne att filma det där.
 
Fruktansvärt. Men det var precis det jag tänkte på, hur det kändes att filma scenerna som ska utspela sig sådär kort efter tsunamin. Det var starka scener att se för oss tittare, men jag tänker mig att det måste ha känts väldigt surrealistiskt även på plats mellan tagningarna för er?
 
- Dagen vi filmade scenerna på bårhuset i Thailand var en oerhört sjukt svår filmdag. Alla mådde jävligt dassigt efter den inspelningsdagen verkligen. Det var vår fantastiska scenograf som tillsammans med ett thailändskt team gjorde en rekonstruktion på hur det såg ut på vissa ställen. Det var en tuff inspelningsdag...
 
Du nämnde att "risken" för att TV4 och C More vill ha en andra säsong känns stor, är det något du själv skulle vara sugen på också?
 
- Absolut, jag fortsätter gärna. Jag har dessutom ett avtal med en option på att göra flera säsonger. Sedan måste de visserligen anpassa sig efter mina tider, men jag tror att det jobbas på högtryck på en möjlig fortsättning redan nu. Jag tror att man mest har avvaktat publikintresset och reaktionerna, men det skulle förvåna mig om det inte blir en ny inspelning nästa sommar. Förutsatt att läget i världen tillåter det givetvis... jag har ett antal projekt planerade under den här sommaren som verkligen hänger i luften just nu.
 
"Mäklarna" (2006). Foto: SVT 
 
Är det någon av dem som du kan prata om?
 
- Det är en komediserie för TV4 som heter "Livet på landet" som jag och Lena Endre ska göra i så fall, sen är det faktiskt en fortsättning på "Mäklarna" 15 år senare - som känns jävligt skoj.
 
- De ville ju att vi skulle göra en till säsong precis efter att "Mäklarna" hade sänts, för att den blev väldigt poppis... men då kände vi att "nej, det kan nog tyvärr bara bli sämre" eftersom den första säsongen kändes svår att toppa - så vi avböjde. Men nu har det gått 15 år och vi kände att det kunde vara kul att träffa på Kaj Modin igen och se hur hans liv ser ut nu efter alla dessa år.
 
 
Den första säsongen av "Bäckström" går redan att streama via C More, men från och med den 7 april börjar serien även att visas på TV4.
 

Läs också: C More öppnar tv-året 2020 med ny spännande "Hamilton"-serie

 
Är du sugen på att ge "Bäckström" en chans? Kommentera gärna nedan!
| 6 april 2020 18:00 |