Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

2 januari 2023 | 19:00

Missa inte: 18 tv-serier att inleda det nya året med

HBO Max släpper den efterlängtade adaptionen av "The Last of Us", "Vikings: Valhalla" kommer tillbaka till Netflix och SVT bjuder på "Händelser vid vatten".
Vi har nu lämnat 2022 bakom oss och påbörjar jakten på det nya årets bästa tv-serier. Januari brukar historiskt sett vara en ganska blygsam månad, med många större produktioner satta på paus över jul och nyår. Men 2023 skruvar upp tempot på direkten och levererar en hel drös spännande produktioner redan under årets första månad. 
 
Här nedan har jag samlat de 18 titlar jag tror har mest potential att bli riktigt populära under januari, där jag lyfter fram tio av dessa lite extra här i början. Vilka tv-serier ser du själv fram emot mest i år? Hojta i kommentarerna och tipsa oss andra!
 

”Kaleidoscope” (Netflix) - 1 jan

 
 
Vår recensent har redan satt ett högt betyg på den första säsongen av "Kaleidoscope" hos Netflix. En serie som enligt streamingtjänsten själva ska gå att se i vilken ordning man vill (förutom finalavsnittet)... och det fungerar visst helt okej. Om du gillade den spanska "Money Heist"-serien, så är sannolikheten väldigt stor att även "Kaleidoscope" kommer att falla dig i smaken. 
 

”Reservation Dogs” (Disney+, säsong 2) - 4 jan

 
 
Den andra säsongen av "Reservation Dogs" har dykt upp på många internationella tv-kritikers "årets bästa tv-serier 2022"-listor. Men vi svenskar har fått vänta sedan i augusti (när säsongen släpptes i USA) på att serien ska dyka upp här i Sverige. Nu är det äntligen dags att få se om den nya säsongen lever upp till sin hajp. 
 

”Copenhagen Cowboy” (Netflix) - 5 jan

 
 
Nicolas Winding Refn ("Drive", "The Neon Demon", "Pusher") har fått chansen att både skriva och regissera en miniserie hos Netflix. Om du gillade hans drygt tio timmar långa "Too Old to Die Young" hos Prime Video häromåret, så finns det all anledning att känna pepp även inför "Copenhagen Cowboy". 
 

"Welcome to Chippendales" (Disney+) - 11 jan

 
 
Från skaparen av "Pam & Tommy" så kommer vi under januari att få följa den delvis sanna historien om Somen "Steve" Banerjee (Kumail Nanjiani), som blev en framgångsrik affärsman genom att starta Chippendales. Om du gillade "Magic Mike" eller "Pam & Tommy", så dyker "Welcome to Chippendales" upp hos Disney+ under januari.
 

”Vikings: Valhalla” (Netflix, säsong 2) - 12 jan

 
 
Den andra säsongen av "Vikings: Valhalla" inleder året hos Netflix. Den första säsongen föll mig inte personligen i smaken och levde väl inte riktigt upp till originalseriens mer välskrivna kvalitet. Men det råder ingen tvekan om att även spinoffserien hos Netflix fick en hel del nya fans, som givetvis inte vill missa fortsättningen nu.
 

”Händelser vid vatten” (SVT1) - 15 jan (13 jan på SVT Play)

 
 
Mikael Marcimain ("Jakten på en mördare", "Lasermannen") har regisserat hela SVT:s adaption av Kerstin Ekmans hyllade roman "Händelser vid vatten" från 1993. Handlingen har sin början under Midsommarafton 1973 när Annie hittar två personer mördade i ett tält, nästan 20 år senare påverkar morden fortfarande människorna i det lilla samhället kring Svartvattnet. Pernilla August, Rolf Lassgård, Magnus Krepper, Alba August och Asta Kamma August dyker upp under säsongen.
 

”The Last of Us” (HBO Max) - 16 jan

 
 
En av det nya årets mest efterlängtade titlar dyker upp efter bara lite drygt två veckor! "The Last of Us" är en av HBO Max mest påkostade nya titlar på länge (utöver förra årets "House of the Dragon") och kommer dessutom från den hyllade "Chernobyl"-skaparen Craig Mazin, baserad på tv-spelet med samma namn. Här finns det med andra ord väldigt goda anledningar att hålla förväntningarna höga. Faktumet att jag dessutom sett hela serien redan och inkluderar den på listan här får väl ses som något positivt, trots att embargot håller tillbaka resten av världens tv-kritiker i några dagar till.  
 

”That '90s Show” (Netflix) - 19 jan

 
 
Netflix lyckades med "Fuller House" och verkar sugna på en copy/paste-lösning när "That '70s Show" får en Netflix-fortsättning genom "That '90s Show". Och baserat på trailern så tycks det faktiskt finnas en hel del gott att hämta i just den här spinoffen.
 

”Padeldrömmar” (TV4, TV4 Play och C More) - 20 jan

 
 
Björn Gustafsson och Erik Haag gör komedi av sina karaktärers "Padeldrömmar", efter att ha drivit en badmintonhall utan större framgång under lång tid. 
 

”Shrinking” (Apple TV+) - 27 jan

 
 
Jason Segel och Harrison Ford (!) spelar psykologer i en mörk komediserie från Apple TV+. Behöver jag säga mer än så för att få din uppmärksamhet? Troligtvis inte, men serien är för övrigt skapad av gänget bakom "Ted Lasso". Det finns med andra ord en hel del anledningar att ge "Shrinking" en chans i slutet av årets första månad!
 

8 ytterligare titlar att hålla utkik efter under januari:

 
Den sista säsongen av "Servant" släpps på Apple TV+ med start i januari.
 
"The Rig" (Prime Video, säsong 1) - 6 jan
"Three Pines" (Prime Video, säsong 1) - 6 jan
”Koala Man” (Disney+, säsong 1) - 9 jan
”Servant” (Apple TV+, säsong 4) - 13 jan
”R.I.P. Henry” (Viaplay, säsong 1) - 15 jan
”Litvinenko” (Viaplay, säsong 1) - 17 jan
”Stonehouse” (Britbox/C More, säsong 1) - 17 jan
”Extraordinary” (Disney+, säsong 1) - 25 jan
 

Läs också: De 7 sämsta tv-serierna från 2022

 
Vilka nya tv-serier ser du fram emot mest under januari? Kommentera gärna nedan!
| 2 januari 2023 19:00 |