Kaleidoscope 2023-

Kaleidoscope poster

Synopsis

Serie som utspelar sig under 25 års tid när en färgstark grupp mästertjuvar planerar att slå till mot ett välbevakat kassavalv. Avsnitten kan ses i valfri ordning.
Ditt betyg
3.1 av 18 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Kaleidoscope
Seriepremiär
1 januari 2023
Digitalpremiär
1 januari 2023
Antal säsonger
0
Antal avsnitt
0
Språk
Engelska
Land
USA

Recensent

Melody Sasha Ohlsson

1 januari 2023 | 09:00

Ett välgjort pussel i serieform

RECENSION. Har du saknat att titta på något lika spännande som "La Casa de Papel"? Då är Netflix nya thriller "Kaleidoscope" med Giancarlo Esposito i huvudrollen exakt vad som kommer fylla dina behov: under åtta avsnitt får du följa en rafflande heist fylld av dramatik, starka personligheter och en stor dos explosivitet.
I sin nya thrillerserie tar Netflix en ny intressant vändning genom att släppa åtta avsnitt som, förutom det sista, kan och kommer att ses i slumpvis ordning av alla. En tidslinje existerar - men du som tittare följer den inte utan istället kan du bli inslängd i "Kaleidoscope" mitt i dramatiken, i dess upplösning eller över 20 år innan den stora stöten ens går av stapeln.
 
Fungerar detta unika sätt att se en serie på eller är det mer av ett sätt att nå uppmärksamhet som aldrig kommer lyckas fånga publiken? Jag måste ändå säga att jag tycker det är högst välfungerande och det höll mig som tittare ännu mer på tårna än om "Kaleidoscope" följt en linjär tidsaxel.
 
"Kaleidoscope" handlar i stora drag om en heist, inspirerat av mysteriet med försvunna obligationer för 70 miljarder dollar efter orkanen Sandy i New York 2012. I mer detaljerade drag handlar den om en grupp väldigt olika personligheter med olika agendor som delar en enda önskan: att bli miljardärer genom att stjäla de obligationer som förvaras i Nordamerikas östkusts säkraste säkerhetsvalv.
 
Teamet leds av Leo Pap, mästerhjärnan bakom idén och en gammal räv i branschen. Han spelas av Giancarlo Esposito som är perfekt i rollen som en intelligent tillika empatisk ledare som snabbt bygger nära band till sitt crew. Vid sin sida har han den skarpa och lojala advokaten Ava Mercer, en roll som Paz Vega briljerar i, precis som Jai Courtney gör när han personifierar Bob - expert på att öppna kassaskåp men även på att explodera känslomässigt när som helst och över vad som helst.
 
Andra skådespelare är Tati Gabrielle som Hannah, Leos dotter tillika hans fiendes anställda expert på cybersäkerhet; Judy, gruppens kemist med ett osäkert hjärta och måltavlan för stöten; samt Hannahs chef Roger Salas som inte är vem han vill få omvärlden att tro att han är. Förutom detta redan starka persongalleri jagas vårt gäng av lika delar älskvärda som irriterande tjuvar av den nitiska FBI-agenten Nazan som vill bevisa både för sitt arbete och sin familj att hon är tillbaka bättre än någonsin efter sitt missbruk.
 
Genom relationer som stärks och bryts isär, dolda motiv och en jäkla anamma från alla karaktärer blir "Kaleidoscope" fort en thriller som går i hisnande fart mot sitt mål. Eller är det kanske mål i plural? Med tidens gång uppdagas sanningar som försvårar gruppens uppgift och det blir allt svårare att veta exakt när det gick fel - bara att det någonstans går väldigt, väldigt fel. Men hur och på grund av vad - det är något varje tittare får räkna ut i sin egna takt. I vilken ordning du än ser avsnitten kan jag lova dig - du kommer behöva se det sista för att få hela bilden av pusslet.
 
"Kaleidoscope" är en heist-thriller som håller hög klass och som lyckas hålla spänningen jämn genom alla avsnitt genom att aldrig avslöja för mycket - eller för lite. Det finns mer än en twist och som tittare är det svårt att inte trycka play på nästa avsnitt direkt. Serien håller inte tillbaka på krutet gällande någonting: skådespelarna är perfekt castade, actionscenerna explosiva och storyn ett mysterium du inte kan hjälpa att försöka lista ut på egen hand innan the grand finale. Den är ett välgjort pussel i serieform som lär bli Netflix första stora snackis år 2023. För mig återstår nu bara en fråga: blir det en säsong två?
| 1 januari 2023 09:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Kaleidoscope
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu