Intervju

Skribent

Alexander Kardelo

22 oktober 2022 | 18:00

Katia Winter: "Det tändes en ny kreativ gnista när jag flyttade hem"

Möt tjejen som lämnade Hollywood, flyttade hem, kom ur spår, slutade prestera och började onanera.
Katia Winter har bara två svenska filmroller bakom sig, men är absolut ingen nykomling i branschen.
 
Genom åren har vi kunnat läsa om den svenska skådespelerskan som dykt upp här och var i kända amerikanska serier, allt från "Sleepy Hollow" till "Dexter". Men när det var dags för miljöombyte och ett nytt steg i karriären halkade hon in i den svenska romcomvärlden med två hyllade roller på raken.
 
Vinterns "Ur spår" följs nu upp av "Året jag slutade prestera och började onanera", två väldigt roliga filmer om krisande kvinnor som hittar sig själva - och Katia själv hittade en väg ut ur en kreativ återvändsgränd och fann en ny gnista som skådespelare.
 
Karaktären Hanna i "Året jag slutade prestera..." närmar sig 40 när livet kraschar, hon förlorar både jobb och make, och behöver omvärdera vad som är viktigt i livet. Ser du själv några likheter med henne?
 
- Hennes prestationsångest och kraven på att prestera är något verkligen jag kan relatera till. Jag har väldigt länge prioriterat min karriär, så där kände jag igen mig mest. Man kanske låter familj och relationer prioriteras bort lite i och med en så krävande karriär.
 
Har du lyckats hitta en bättre balans i livet?
 
- Nu har jag det, ja. I och med pandemin tvingades man att stanna till. Och det var ett ganska härligt uppvaknande. Jag har börjat inse vad som är viktigt, och det är ofta som familj och vänner är viktigare än karriären. Även om den också spelar en otroligt stor roll för mig, så har jag blivit otroligt mycket bättre på att prioritera rätt.
 
 
Senast såg vi dig i samma genre i "Ur spår" som också följer en härlig tjej som möter på uppförsbackar, både billigt och bokstavligt talat. Du är inte rädd för att hamna i ett Meg Ryan- eller Bridget Jones-fack?
 
- Nej, speciellt inte nu. Jag har precis avslutat en serie om Estonia-olyckan, så det var bara en slump att det blev två på raken. Jag hade aldrig ens gjort komedi förut. Men det har varit väldigt roligt. Och Hanna är en karaktär jag har mycket tycke för, jag hoppas få spela henne igen.
 
Men du känns som en naturbegåvning i komedigenren.
 
- Vi pratade mycket om det när vi började filma, att det ska inte "spelas komiskt". I mitt huvud är det ett drama. Det är situationerna som gör att det blir väldigt roligt.
 
 
Det är ganska ovanligt att se någon som har gjort din resa. Du började i Hollywood men vände hem till Sverige och börjar nu bli ett känt namn här. Hur började din skådespelarbana?
 
- Ja, det brukar oftast bli tvärtom, eller hur? Me det var en slump faktiskt. Jag hade inte alls tänkt bli skådespelare. Jag kom in på den banan när jag var i 20-årsåldern, och flyttade till London. Jag har dock alltid varit filmintresserad. Jag har pluggat lite regi och klippning i gymnasieåldern, men var alldeles för stel för att kunna skådespela. Det kom lite senare, att jag blev mer bekväm med mig själv.
 
- Sen flyttade jag till USA och fastnade där. Jag säger "fastnade" för det var inte alls meningen att jag skulle bo där så länge. Shit, plötsligt har det gått tio år. Jag har alltid tänkt att jag vill hem och jobba i Sverige, men jag hade nästan aldrig varit här, mer än till jul någon gång. Jag hade ingen agent i Sverige, och fick ta tag i det själv.
 
- Men för två år sen bestämde jag mig för att jag skulle spendera mer tid här. Och det har varit jättekul, att bli så här välkommen. Väldigt kul att jag har fått chansen och att det tas så väl emot.
 
 
Katia Winter berättar att hon länge har känt sig kreativt oinspirerad i Los Angeles. Att flytta hem blev en påminnelse om varför hon ville bli skådespelare i första taget.
 
- Jag kände mig inträngd. Jag bodde i Los Angeles som är som en bubbla. Men när jag gjorde mitt första projekt här kändes det som ett samarbete. Man får så mycket att säga till om i den kreativa processen. Alla är kompis med alla. Det tändes en kreativ gnista hos mig!
 
Jag läste i en annan intervju att du drömmer om att göra mer action?
 
- Jag tränade muay thai i tio år innan pandemin. Jättekul, har alltid älskat det! Jag tycker det är väldigt roligt att vara fysisk på jobbet, när det är stora scener och man får hänga i en lina eller kastas över en bro. Explosioner och sånt, jätteroligt! Tom Cruise vore ju en dröm att jobba med.
 
Katia Winter spelade Little Nina i superhjälteserien "The Boys"
 
Och du har hunnit prova på superhjältegenren. Hur var det att jobba på "The Boys" i säsong 3?
 
- Visst är det en galen serie? Det var jättekul, en av de få gånger jag har bokat ett jobb där jag redan var ett fan av serien själv. Så jag var ganska nervös inför att träffa de riktiga karaktärerna som man har sett så mycket av.
 
- Vi filmade säsong 3 under den striktaste pandemin. Man träffade inte så många människor. Men det var en otroligt kul karaktär att spela. Total psykopat. Det var så skönt, min manager sa "Katia, jag har aldrig sett såna sidor av dig! Det är liksom obehagligt." De gör det så bra på den serien. Homelander är en av de bästa skurkarna som finns. Man hatar att älska honom.
 
Vad tittar du själv helst på?
 
- Jag har sett jättemycket serier på sistone. Men kan rekommendera "This Is Going To Hurt" på HBO. Och "The Old Man" med Jeff Bridges, my god! Det bästa jag sett på länge. Där kan man snacka bra fightscener.
 
 
"Året jag slutade prestera och började onanera" går nu på bio.
| 22 oktober 2022 18:00 |