Intervju

Skribent

Gunnar Rehlin

19 mars 2012 | 17:01

Josh Hutcherson om "The Hunger Games"

Trots att han inte är mer än 20 år gammal, har Josh Hutcherson redan mer än 30 TV- och filmproduktioner bakom sig.

Men inget han tidigare gjort är så stort som "The Hunger Games" - där han är Peeta, killen som tillsammans med huvudpersonen Katniss försöker överleva de våldsamma spelen. MovieZine träffade honom i Los Angeles.

Hur fick du träna inför rollen?

- Det svåraste var faktiskt att äta. Jag var tvungen att gå upp runt åtta kilo. Jag tycker om att träna, jag håller på med många sporter, jag kan springa riktigt fort, men det var tufft att äta. Jag åt två kycklingbröst och broccoli fem gånger om dan, och när jag åt mitt sista mål kunde jag inte ens titta på kyckling längre.

Hur tränade du inför scenen där du och Jennifer kysser varandra?

- Det är ju faktiskt hon som kysser mig. Jag tog det som en man. Men en kysscen som det där handlar ju bara om skådespeleri. Det är inte riktigt så spännande som många tror.

Hur är Jennifer att arbeta med?

- Förskräcklig. Nej, hon är toppen. Hon har en förmåga att skämta och hålla låda fram till det ögonblick då regissören säger "action", och då är det tufft för motspelaren som skrattar åt något hon sagt och så måste man direkt bli allvarlig och tänka "skratta inte, nu ska du låtsas som om du kämpar för ditt liv".

Vilken scen i filmen var tuffast att göra?

- Slutstriden mellan mig, Katniss och Cato. Vi filmade den tre nätter i rad, ända fram till morgonen och det var oerhört varmt och fuktigt.

Och hur tufft var det att gå från mörkhårig till blond?

- Det var konstigt. Både mitt hår och mina ögonbryn färgades blonda. Det var lite ruggigt allra först, för då blev håret först brandgult och sedan grönt. Men till sist fick dom det att bli rätt.

Vad säger du om alla jämförelser med "Twilight"?

- Om det vi gjort blir lika populärt, så är det inget att klaga över. Vi får se vad som händer, och se vart det här tar mig. Mitt mål har alltid varit att utvecklas och växa som skådespelare, och jag vill känna att jag också fungerar för en vuxen publik. Jag har ju gjort en mängd filmer tidigare, men inget i den här storleken. Jag fortsätter och gör det jag gör.

Och nu syns du på tidningsomslag överallt.

- Ja, och det är lite pinsamt ibland. Mina vänner skickar bilder till mig där dom håller upp olika omslag med mig på. Men å andra sidan, alla skådespelare vill ju bli kända.

Vad är det värsta du läst om dig själv?

- Jag har läst stories där det stått att jag har förhållanden med tjejer som jag aldrig ens har träffat. Men det finns ju inget man kan göra åt det, och förhoppningsvis är det inte många som tror på det.

Dating, ja. Hur gör du för att charma in dig hos en tjej?

- Köpa saker, ge dom pengar...nej, jag tror det viktigaste är att få dom att skratta. Det gör att ens odds stiger. Och sedan ska man vara artig. Jag är uppvuxen i amerikanska södern, jag har lärt mig att vara artig och att till exempel hålla upp dörren.

Vad får vi se dig i härnäst?

- Jag har gjort en film på Kuba. Den heter "Sju dagar i Havanna" och den är gjord av flera olika regissörer. Jag tror att den ska visas på filmfestivalen i Cannes. Det var fantastiskt att få komma till en ställe där folket är förtryckt men där dom ändå är lyckliga och dansar. Det fick mig att ännu mer uppskatta frihet vi har här i USA.

Ser du fram emot att göra "Fatta eld" och "Revolt" som film?

- Ja, jag hoppas verkligen den här går så bra så att vi får möjlighet till det. När jag läste böckerna plöjde jag igenom alla tre på nolltid.

"The Hunger Games" har biopremiär 23 mars.

| 19 mars 2012 17:01 |