Intervju

Skribent

Kim Nilsson

2 december 2007 | 01:01

Jerry Seinfeld om "Bee Movie"

Trots att han inte gillar att göra flera saker simultant får Jerry Seinfeld finna sig i att han för tillfället är aktuell med flera saker. Förutom hans hyllade ståuppframträdanden är han nu både manusförfattare, producent och huvudrollsröst i kommande ”Bee Movie”. MovieZine träffade honom på Grand Hotel i Stockholm.

När en norsk journalist ger Jerry Seinfeld en lusekofta ser denna mest förbryllad ut.

- Är den till mig? Jag har aldrig varit i Norge förut, säger han innan han slår sig ned i fåtöljen.

Efter ett besök i Israel befinner han sig hastigt som lustigt i Stockholm och ger nordiska intervjuer med inriktning på hans senaste, och faktiskt, första film. För det tog hela 53 år innan han gav sig in på ett liknande koncept. Tidigare var han mest känd som namne och ankare i den populära komediserien "Seinfeld".

- Efter att "Seinfeld" slutade 1998 så ville många filmbolag göra en filmversion, men jag sa blankt nej. Jag förstod helt enkelt inte poängen. Det skulle ha varit som att köpa en hamburgare antingen på en krog eller i kiosk. Ingen direkt skillnad alltså och därför intresserade det inte mig.

Istället han fortsatte han med sin första kärlek - ståuppkomiken. Under 2000-talet deltog han i en uppmärksammad dokumentär, "Comedian", där tittarna fick följa honom under ett ständigt turnerande liv.

- Jag har ingen intention att göra något liknande igen, men det var en intressant erfarenhet. Jag är väldigt stolt över den filmen.

Efter "Comedian" fortsatte Seinfeld sin ståuppkarriär men efter en middag med självaste Steven Spielberg var det plötsligt ett annat projekt som gällde.

- Jag hade länge funderat över bin och honung. Det är intressant att de tillverkar något som ändå verkar vara gjort direkt till oss människor. Det fick mig att bli intresserad av att skriva något om.

Detta ledde i sin tur till att man bestämde sig för att göra en animerad film om en bikupa där unge biet Barry B. Benson drömmer om att hitta ett perfekt jobb. Seinfeld lånar själv ut sin röst till Barry, men medger att det var ett ovanligt, och ibland frustrerande, sätt att jobba på.

- Jag ville att dialogerna skulle vara så pass naturliga och spontana som möjligt, men det är inte alltid så lätt. Varje ruta i filmen görs ju för hand och det är ett himla krångel. Men jag är ändå nöjd med slutresultatet. Jag tycker vi har gjort det så bra vi kan.

Hur mycket var du involverad i hur ni designade figurerna?

- Mycket! Det var viktigt för mig att bina skulle kunna ge speciella och individuella ansiktsuttryck så det jobbade vi hårt med. Jag ville också att de skulle vara modemedvetna och ha olika saker på sig, men allt var självklart tvunget att vara svart och gult. Det är ju binas modefärg (skratt).

För att dessutom ge dialogerna riktigt liv fanns Seinfeld själv med i studion när de andra skådespelarna la sina röster. Ett ovanligt sätt att jobba på, men det avspeglar sig tydligt i filmen. För övrigt är det många kända röster som figurerar i "Bee Movie". Så olika namn som John Goodman, Oprah Winfrey och Matthew Broderick får sällskap av Ray Liotta och Sting som gör röster till sig själv.

- Både Sting och Ray tyckte det var jätteroligt att vara med. Oprah sa ja så fort jag frågade. Jag tror nog att de flesta skådespelare vill spela komedi och ingen av dessa brukar få erbjudanden om vara med i några. Därför tog de nog chansen och det är jag väldigt glad för.

Och på tal om komedi så är det så Jerry Seinfeld klassar sin nya film. Att det skulle vara en barnfilm är något som har blivit klart för honom alldeles nyss.

- Den varken skrevs eller gjordes som en barnfilm utan var tänkt som en film för vuxna. Men under testvisningarna märkte vi att barnen gillade den lika mycket, om inte mer, än de äldre. Och så här i efterhand är det nog det som jag är mest stolt över. Att den tilltalar såväl yngre som äldre.

Trots att "Bee Movie" är en rätt rolig film och att den dragit in massor med pengar hos den amerikanska biopubliken tänker Jerry Seinfeld inte göra någon ny film på ett bra tag. Detta kan även vara hans enda och sista rulle.

- Jag känner att det tar så lång tid med en film. Flera år innan man ens kan spela in den och sedan kommer all efterproduktion. Jag är mycket stolt över "Bee Movie" men känner nog att jag vill göra något annat i framtiden. Ståuppkomiken kommer alltid att finnas där, men nu får jag tänka på att jag har fru och barn. Då kan man inte bara tänka på sig själv".

På frågan om vad han tänker tala om under sin nästa ståuppshow funderar han lite innan han berättar om att de just nu råder en trend i USA att ha en kopphållare.

- Håller man i sin kopp själv anses man vara en neandertalare. Det tycker jag är helt absurt, men väldigt roligt.

Något han inte kommer att dra är däremot biskämt.

- Sedan filmen kom ut har jag hört dåliga biskämt tills leda. Det kan vara allt från "bee-cause" till "to bee or not to bee" och "bee-related". Nog för att jag gillar bin, men detta är att gå till överdrift, säger Jerry Seinfeld och skrattar.

Jag lämnar honom där och hoppas att ingen blir bi-sviken på filmen. Fan också, det gick inte att hålla sig.

| 2 december 2007 01:01 |