Intervju

Skribent

Mats Karlsson

26 oktober 2012 | 20:01

Jens Hultén: "Jag drack te med Daniel Craig"

Bondskurken berättar hur Javier Bardem och Daniel Craig är när kameran är avstängd.

Jens Hultén har blivit ett namn på mångas läppar med sin rollprestation av Seth Rydell i Johan Falk-filmerna och nu är han bioaktuell som henchman i "Skyfall". Hultén berättar för MovieZine hur han lyckades komma med i Bondfilm och hur Javier Bardem och Daniel Craig beter sig när kameran är avstängd.Du som vet, hur bär man sig åt för att komma med i en Bondfilm?

- Vad jag vet så letade man i hela Europa efter en viss sorts karaktär för rollen som Ola Rapace spelar, och jag var en av dem som blev kallad till provfilmning i Sverige. Jag var nog sist in, för jag fick veta det där väldigt sent och slumpartat. Casting-agenten sa lite lågmält att det var James Bond. Jag fick läsa upp en monolog Mads Mikkelsen hade i "Casino Royale". Jag visste inte då att rollen inte skulle ha någon dialog, men de vill nog se hur vi agerade. Jag berättade att jag hade hållit på med kampsport och då frågade hon mig om jag kunde köra actionscenerna själv. Nästa steg blev att åka till Pinewood Studios och träffa Sam Mendes och gänget. När jag väl kom hem fick jag ett mail där de frågade om jag skulle vara intresserad av att bli en i Bardems entourage, om jag inte skulle få rollen som Ola fick. Så blev det också.

Det är ingen liten scen ni har, du spelar mot både Bardem och Craig. Hur är de när kameran är av?

- Det är inte som med en svensk film där man sitter och fikar tillsammans mellan tagningarna, utan var och en går in till sin trailer. Javier Bardem var en mycket ödmjuk person som var så jävla trevlig. I en scen skulle han knuffa iväg och säga: "Find Bond!", då gick han fram och frågade om jag var okej. Han brydde om sina medspelare. Jag hade gärna lärt känna honom som människa.

- Daniel Craig hade jag lite mer att göra med, eftersom vi gjorde den där vattenscenen. Hela vattenscenen som tog en hel vecka att göra är 45 sekunder i filmen. Jag jobbade med Craig en dag, annars var det body doubles. Det var ganska obehagligt ett tag att jobba under vatten, jag fick fokusera stenhårt. Skulle jag ha fått panik hade jag fått åka hem och ha allt ogjort. Jag tror att jag hade min kampsportträning att tacka, för jag såg på Craig att han var lika besvärad som mig. Det var jävligt tufft.

Var Sam Mendes med där?

- När det var body doubles, då var det second unit. Men när Daniel Craig var med, då var Sam Mendes på plats med chefsfotografen Roger Deakins. Man fick instruktioner var man skulle titta och hur man skulle göra och de fick man höra under vattnet. Man var därnere en kvart eller något sånt och när man kommer upp till ytan igen står det små brickor på pontoner med tekoppar. "Do you want some tea?" Då stod man med Daniel Craig och dricker te och äter en kaka. Det var fullständigt absurt.

Du får mycket hyllningar för rollen som Seth i Johan Falk-filmerna. Många är glada över att Seth får en allt större roll. Är du medveten om det?

- Jag tycker det är jättekul, såklart. Det är helt i sin ordning, för jag tycker själv att jag gör ett bra jobb. Det ska jag inte sticka under stolen med. Är något tillräckligt bra uppmärksammas det förr eller senare. Säsong två har utvecklats till min fördel, då Joel Kinnaman har blivit mer poppis i USA. Det är de små detaljerna som är kul, som de gula handskarna han har när han diskar. Hur han hanterar vardagen. Sedan är han galen och livsfarlig och har ihjäl folk om han behöver, men han är komplex. Det tycker jag är jävla spännande att få göra. 

Anders Nilsson berättade för oss att det blir en tredje säsong. Vilken plats har Seth där?

- Seth kommer bli en centralfigur i tredje säsongen. Det är ju mycket som ska gå i lås med finansiärer, men den har sin publik så ska inte vara något problem. Kinnaman kommer säkert att inte vara tillgänglig. Men samtidigt är ju Falk mer än Kinnaman. Det är något annat än Beck och Wallander, med en trött kommissarie och ena knäppa mördaren efter den andra. Här ligger det på en nivå som vi kan tänka oss finns. Att den redan har hittat sin publik tror jag är tillräckligt för att det ska bära.

Från och med helgen finns "Skyfall" uppe på biografer landet över.

Hyr senaste "Johan Falk - Alla råns moder" på film2home.se »

| 26 oktober 2012 20:01 |