Exklusivt

Skribent

Jonatan Blomberg

7 augusti 2022 | 06:00

Jane Fonda: "Greta Thunberg inspirerar mig"

MovieZine snackar med filmlegenden Jane Fonda om klimataktivism, Greta Thunberg och varför man behöver förbereda sig för att kunna ha tur i livet.
Med sju Oscarsnomineringar och två vinster så har Jane Fonda, som fyller 85 år i december, varit en ikon i filmbranschen i över 50 års tid nu. På senare år är det väl kanske genom tv-serierna "Grace & Frankie" och "The Newsroom" som Fonda har fått chansen att imponera mest med sitt skådespel. Men nu är hon även aktuell med den animerade långfilmen "Tur" - och turligt nog så har MovieZine haft chansen att snacka lite med skådespelerskan inför premiären.
 
 
Vad fick dig att vilja låna ut din röst till just "Tur"? 
 
- Jag har velat göra en animerad långfilm under en längre tid, för jag har bara gjort några smågrejer kring animering innan. Något avsnitt här och där av "The Simpsons" typ. Men nu ville jag göra en långfilm och jag älskar Skydance, som även producerade "Grace & Frankie". Jag gillar producenterna som jobbar där. 
 
- Sedan var det ju en tilltalande tanke att få flyga omkring som en drake och vara VD:n för hela "Tur"-världen också. Vi hade en fantastisk regissör [Peggy Holmes] och det var helt enkelt en fin upplevelse att få vara med om. 
 
På tal om "Tur", känner du dig tursam över att vara där du är i livet just nu?
 
- Jag har definitivt haft mycket tur. Jag har arbetat hårt för turen i mitt liv. Enligt mig så är inte tur något som "bara händer", jag håller inte alls med om att det är något slumpartat. Jag vet inte exakt vem som beskrev det såhär först, men jag tycker att det är mer sant att säga "tur är förberedelser som möter rätt tillfällen". 
 
- Många olika slags människor kan ställas inför både tillfällen och möjligheter, utan att ens se dem. Eller så vet man inte hur tillfället kan användas och förvaltas på bästa sätt. Det är därför du behöver vara förberedd. Genom att arbeta på dig själv och se till att du är någon som är redo för möjligheterna när tillfället ges - och det är något jag har arbetat med genom mitt liv, vilket har gjort mig till en väldigt tursam människa.
 

"Det här är en verklig kris vi befinner oss i."

 
Greta Thunberg i "I am Greta". 
 
Ett bra tips! Jag vet att du också har varit en aktivist under många års tid och att klimatkrisen är ett brinnande fokus för dig just nu. Greta Thunberg är ett svenskt exempel på någon som för samma kamp. Upplever du att det har blivit lättare eller svårare att vara aktivist nu i tider med sociala medier och liknande hjälpmedel?
 
- Det är lite av båda delar. På vissa sätt är det ju lättare att nå ut och bygga upp något genom sociala medier. Det är samtidigt sällan som något är lika effektivt som att sitta ansikte mot ansikte med någon och prata. Men vi befinner oss i ett kristillstånd. Klimatforskare är av naturen försiktiga och jobbar gärna under radarn, för att inte få sin forskning påverkad av politik och den typen av saker. Men nu befinner vi oss i en verklighet där klimatforskare gör allt för att försöka få folk att vakna till liv.
 
- Det här är en verklig kris vi befinner oss i. FN:s generalsekreterare gick häromdagen ut och sade att vi har att välja på "kollektiv handling eller kollektivt självmord" om vi inte tar det här på tillräckligt stort allvar. Vi har åtta år kvar, så jag gör allt jag kan och använder min plattform för att både få folk att vakna upp, men också att faktiskt göra något åt saken.
 
- Och vad betyder det? Det kan exempelvis betyda att man tar sig ut på gatan för att demonstrera, något jag vet att Greta Thunberg är en förespråkare för. Jag älskar henne, hon har haft en stor påverkan på mig. Greta Thunberg inspirerar mig. Det kan också betyda att man stöttar företag som faktiskt gör något, eller att skriva och ringa till folkvalda politiker för att kräva handling. Det finns mycket man kan göra själv. Jag tror verkligen att folk behöver ta eget ansvar, för tiden håller på att rinna ut.
 
 
"Tur" finns nu tillgänglig att streama hos Apple TV+. Under helgen har vi även släppt våra snack med Whoopi Goldberg och Simon Pegg, som lånat ut sina röster till andra karaktärer i "Tur".
 

ANNONS: Prova på Apple TV+ gratis i 7 dagar

 
Vilken är din favoritroll med Jane Fonda? Kommentera gärna nedan!
| 7 augusti 2022 06:00 |