EXKLUSIVT

Skribent

Alexander Kardelo

5 juni 2021 | 17:00

"John Wick banade vägen för en ny typ av actionfilm"

Möt Ilya Naishuller, mannen bakom sommarens kanske hårdaste actionfilm på bio - "Nobody".
Tänk om James Bond hade blivit familjefar? Det är ett lockande scenario för en actionthriller där en uttråkad medelålders man från villaförorten, en "nobody", inser att en annan sida inom honom kämpar för att komma fram.

"Nobody" är den andra långfilmen för ryskfödde regissören Ilya Naishuller som imponerade på oss med "Hardcore Henry" från 2015. Nu är han tillbaka med en hård och actionpackad historia, fylld av knytnävar, gangsters, vilda fightscener, explosioner, övervåld och humor - och en otippad hjälte i centrum. Vi fick en pratstund inför filmens premiär.
 
Man har ju aldrig sett Bob Odenkirk så här badass. Spännande! Hur hamnade han i den här rollen?

- "Nobody" var hans idé från början till slut. Hans erfarenheter inspirerade honom till en actionfilm där han kunde bli hjälten. Det tog ett tag att hitta rätt manusförfattare tills de hittade Derek (Kolstad), och därefter letade de efter en regissör och hittade mig.
 
 
Hur kom han på den idén?

- Jag ser fram emot när Bob får göra egna intervjuer och förklara det i detalj. Men allt började med ett inbrott hemma hos honom. Då började kugghjulen att snurra och idén föddes. Det som hände var tråkigt, men sett från den ljusa sidan sitter vi nu här flera år senare och pratar om en film. Det finns för- och nackdelar.

Vad drog dig till projektet, som regissör?

- Bob, framför allt. Jag fick manuset, jag såg att Bob Odenkirk var med och att Derek Kolstad har skrivit. Intressant. Men när jag nästan hade läst klart insåg jag vad filmen egentligen handlar om. Jag såg en möjlighet att göra en film med en hyfsad budget, en R-rating, en stor stjärna, en studiofilm som inte bara har vapen och kulor och våldsam popcorn-underhållning, men som också gav mig möjligheten att jobba med ett tema som känns nytt och spännande för den här genren.
 
 
- Jag vill inte spoila vad filmen handlar om. Det känns inte rätt, publiken ska få en chans att se själva. Men den vänder upp och ned på den konventionella "de stal min dotter"-historien som vi sett med både Arnold Schwarzenegger och Liam Neeson. Det här är en historia om en snubbe som önskar att någon blev kidnappad, så att han fick en anledning. Han önskar att han kunde återgå till vem han en gång var, för han trivs inte med medelsvenssonlivet.

- Vad händer om du är James Bond, och du bestämmer dig i 30-årsåldern att bilda en familj? Han vet ingenting om det vanliga livet. Det tråkar ut honom. När han inte får flyga världen runt och mörda folk så framstår allt annat som rätt lamt. Han har en familj som han älskar, han har barnen som han verkligen bryr sig om, men något kliar inom honom. Det är inte ett tungt drama. Men det är en berättelse om ett beroende. De bästa filmerna ger mig underhållning, men de ger mig också något mer. Det var vad jag älskade med manuset.

Filmen är skriven av Derek Kolstad och produceras av David Leitch, kända för "John Wick". Skulle du säga att den här filmen riktar sig till samma slags publik?

- Jag tror vi riktar oss bredare, eftersom vi har en starkare story. Det vackra är att tack vare filmer som "John Wick", som tjänade pengar, är folk öppna för att göra en actionfilm med lite mera substans. Utan "John Wick"-filmerna hade vi antagligen inte kunnat göra den här filmen.

Så "John Wick" startade en ny era för actionfilmen?

- Jag tror det. "The Raid" kom ut tidigare och blev en stor hit i genren, även om den filmen tyvärr är ganska nischad. Men alla actionfans såg den. "John Wick" visade att man kan få folk till biograferna för en renodlad actionrulle, vilket är fantastiskt.
 
Din första film var "Hardcore Henry", en ambitiös och häftig film. Känner du dig som mest hemma i actiongenren?

- Jag ville aldrig bli actionkillen. Men det råkade bli så att den musikvideo jag slog igenom med var en actionfilm i förstapersons-perspektiv. Jag var riktigt tveksam till idén att göra en hel långfilm i samma stuk. Det fick inte kännas som en gimmick. Men vänta lite... jag insåg att om jag vill göra smarta filmer, "elevated action", något kul och som mitt 15-åriga jag skulle gilla, så ska jag ta chansen.

- Filmen blev inte perfekt. Den har sina fel. Jag älskar att Rotten Tomatoes ger den 50% i betyg. Det sa jag redan till Sharlto (Copley) på inspelningen: "Vi kommer få 50/50. Det är en film som man antingen tycker är helgrym eller en bajskorv". Och alla som betygsatt har rätt! Det är både den mest fantastiska filmen som gjorts och den sämsta filmen som gjorts, beroende på hur man ser det.
 
Large 2bfd3510a94b00ec6385fd663c75067f nobody hutch and family ending scene
 
Med "Nobody" såg Ilya Naishuller fram emot att göra film med starka skådespelare som kunde bära upp de dramatiska scenerna, och samtidigt bjuda publiken på storslagen action.

- Actionscenerna är efterrätten. Storyn är själva steken. Det fina med "Nobody" är att du får en fin stek, och en fantastisk efterrätt. Det är explosivt, färgstarkt, Bob är toppen, men det finns också en substans i själva berättelsen som är väldigt viktigt för mig.
 
Du har Christopher Lloyd i rollistan, men jag såg inte honom i trailern...

- Han är med. Blinka och du missar det. I filmen? Jag kan bara säga att det blir rätt minnesvärt. Om du tycker att Bob överraskade dig? Vänta bara tills du ser vad Chris Lloyd har i rockärmen. Mer vill jag inte säga.

Lloyd är förstås en legend från "Tillbaka till framtiden"-filmerna. Blev du frestad av att ta med något påskägg, som en DeLorean i filmen...?

- Jag hade så många påskägg i "Hardcore" och så mycket ultravåld, att jag har fått det ur mitt system. Den här gången ville jag bara göra en riktigt bra film. Jag är mycket stolt över "Nobody". Min pappa älskar film, men det sista decenniet blir det allt färre filmer som vi kan se ihop. Så fort Tony Stark blir Iron Man så somnar han. Han gillar allt det andra. Jag visade filmen för min pappa och berättade att den är gjord för honom. Min pappa hatade "Hardcore", men efter den här sa han: "Great fucking movie, son". Han var så nöjd och hade kul. Det betyder allt för mig.

Du har en biopremiär mitt under en pågående pandemi. Är du orolig för om biopubliken kommer?

- Såklart. Den är gjord för bioduken. Jag hoppas att folk kan se den och känna sig trygga. Jag hoppas de gillar filmen.
 
 
"Nobody" går nu på bio.
| 5 juni 2021 17:00 |