Exklusivt

Skribent

Jonatan Blomberg

14 augusti 2022 | 15:00

Nu finns hela den tredje säsongen av "For All Mankind" på Apple TV+

MovieZine snackar med Shantel VanSanten om den tredje säsongen av "For All Mankind", som nu går att se på Apple TV+.
Joel Kinnamans hyllade rymdserie hos Apple TV+ har precis sänt sitt sista avsnitt från den tredje säsongen och nu går det med andra ord därför att plöja hela den fiktiva resan till Mars i ett enda svep. "For All Mankind" är tv-serien från tv-skaparen Ronald D. Moore, som ligger bakom tv-serier som "Outlander" och "Battlestar Galactica", men nu låtit oss tittare kasta oss in ett alternativt universum och berättat historien om hur rymdracet mellan USA och Sovjet hade kunnat se ut - om ryssarna hann till månen först. 
 
Efter två säsonger med månen till en början som mål och därefter som bas, så har blickarna i den tredje säsongen istället lyfts mot Mars - dit några av huvudkaraktärerna från de första säsongerna nu har givit sig av mot. Den här gången är det däremot inte bara USA och ryssarna som försöker komma först, utan när vi nu kommit fram till 90-talet så kastar även svinrika dollarmiljardärer och privata företag sig in i matchen. 
 
Joel Kinnaman har fortfarande en central roll i den nya säsongen, men efter två säsonger kliver nu även Shantel VanSanten fram i en av den nya säsongens centrala och viktigaste roller. MovieZine har snackat med VanSanten om hennes resa i "For All Mankind" och om det finns några likheter med hennes karaktär i "The Boys". 
 
Shantel VanSanten i den tredje säsongen av "For All Mankind".
 
När jag pratade med Joel Kinnaman, som spelar din make i "For All Mankind", så berättade han att ni alla kände att den där första säsongen utspelade sig lite i ett vakuum där tittarna inte riktigt verkade hitta fram till serien. Hur känns det nu när allt fler äntligen verkar ha hittat fram och gillar "For All Mankind"?
 
- Vi var alla så peppade på att få vara en del av Apple TV+ och att få vara med under lanseringen av hela deras tjänst. Det fanns bara fyra serier när tjänsten släpptes, vilket vi hade turen att få vara en av dessa redan då. Men i en tid nu när det finns så många titlar, så tar det ibland lite tid innan man hittar fram till helt nya grejer. Några som hittar dit tidigt och sedan sprider ett gott rykte genom att berätta och tipsa om det till sina vänner, för att sakta växa till en större grej. 
 
- Och det är alltid en lika fantastisk känsla när någon berättar att man precis hittat "For All Mankind" och plöjt igenom de två första säsongerna för att säga hur peppad man är på fortsättningen nu under den tredje säsongen. För nu känns det verkligen som att det har lossnat och att tittarna börjar hitta serien. 
 

"Det var det här hon var satt på vår jord för att göra"

 
Shantel VanSanten tillsammans med Joel Kinnaman i första säsongen av "For All Mankind".
 
Din egen karaktär börjar sin resa som "frun till" Joel Kinnamans huvudkaraktär, men Karen Baldwin har ju verkligen vuxit fram som en av seriens största karaktärer nu under de tre säsongerna av "For All Mankind". Den här säsongen är hon ju praktiskt taget framme vid en punkt där hon representerar vad det hade kunnat vara om någon gifte sig med Elon Musk, men verkligen brydde sig om vad som är rätt och fel kring hur man behandlar andra människor...
 
- Haha, ja! Det var en rolig liknelse! Jag känner att varje säsong när jag sitter och läser det första avsnittet som skickas ut till oss, så vet jag aldrig vad jag kommer att få. Och jag blev lika förvånad och positivt överraskad även den här säsongen, när jag fick reda på vad man hade för planer för Karen. Bara faktumet att hon var ute i rymden, något hon verkligen aldrig skulle ha fått för sig att prova på när hennes make gjorde en av de första resorna där 1969. 
 
- Kvinnan vi träffar på där 1992 när vi inleder den här säsongen, har verkligen utvecklats otroligt mycket. Hon har levt ett liv som utvecklats till en punkt hon nog alltid var menad för, men som hon till en början aldrig hade tillräckligt med självförtroende för att ge sig efter. Men medan åren gick så insåg hon att det var det här hon var satt på vår jord för att göra. 
 

"Jag var tvungen att få min makes tillstånd att skaffa ett kreditkort"

 
Shantel VanSanten och Edi Gathegi under den tredje säsongen av "For All Mankind".
 
"For All Mankind" utspelar sig ju i ett alternativt universum, men väldigt många av händelserna vi får se i serien är ju förankrade i verkliga historiska händelser från vår egen värld. Hur mycket av det vi har fått se nu i perioderna som du själv levt igenom hade du koll på innan du blev en del av serien?
 
- Jag minns väldigt mycket faktiskt. Jag föddes ju i mitten av 80-talet, så jag har ju ganska bra koll på det som hände under 90-talet. Jag minns flera av händelserna men även smågrejer som vilken musik som brukade spelas då. Det finns en låt som är med i ett av avsnitten som jag minns att min mamma spelade på högsta volym i bilen, med fönsterrutorna nere, precis efter att hon hade skiljt sig från min pappa. Och i jämförelse med tidsperioderna som "For All Mankind" började i under den första säsongen, så är det ju först nu som jag börjar ha egna minnen av tiden som serien utspelar sig i.
 
- Där under scenerna som utspelade sig på 60-talet, så fick jag ju exempelvis lära mig om hur jag var tvungen att få min makes tillstånd att skaffa ett kreditkort. Vilket jag inte hade en aning om. Jämfört med 90-talet som jag både känner till kulturellt, genom musik och allt sådant men även många av de större nyhetshändelserna. 
 

"Väldigt starka kvinnor i sina respektive universum"

 
Shantel VanSanten i den andra säsongen av "The Boys". 
 
Du spelade även en nyckelroll under de två första säsongerna av "The Boys". Kan du se några likheter alls mellan dina karaktärer i de två serierna? 
 
- Utöver att båda två var mammor, så finns det nog inte så jättemycket mer. De två första säsongerna av "For All Mankind", spelade jag in samtidigt som de två första säsongerna av "The Boys". Det finns ett ögonblick ur den här tiden som jag aldrig kommer att glömma, när jag hade två manus framför mig från båda serierna liggandes på en säng i ett hotellrum i Toronto.
 
- Och i den ena serien så ligger min son på sjukhus, och vi alla som har sett "For All Mankind" vet vilket svårt avsnitt det var att spela in. Och i det andra hade jag helgalna saker som hände med min karaktär, tillsammans med Homelander. Det var bara så otroligt stora skillnader att vara med i båda typerna av tv-serier under precis samma period där. Där den enda likheten egentligen är just att båda råkade vara mammor och väldigt starka kvinnor i sina respektive universum.
 
 
Nu finns hela den tredje säsongen av "For All Mankind" tillgänglig hos Apple TV+. 
 

ANNONS: Streama "For All Mankind" på Apple TV+: gratisvecka för nya medlemmar

 
Har du hunnit ge "For All Mankind" en chans hos Apple TV+ ännu? Vad tycker du om serien? Kommentera gärna nedan!
| 14 augusti 2022 15:00 |