Intervju

Skribent

MovieZine

13 oktober 2018 | 18:00

”Det har blivit svårare att skämta om vissa ämnen”

En är veteran, den andra nykomling. ”Lyrro”-skådespelarna Johan Ulveson och Sanna Sundqvist pratar om den ikoniska 90-talskomedin som nu får sin efterlängtade uppföljare, 24 år senare.
Peter Dalles komedi ”Yrrol” är en 90-talsklassiker vars minnesvärda citat och karaktärer lever kvar än idag. I sketchformat skämtade bland andra Suzanne Reuter, Ulla Skoog, Claes Månsson och Johan Ulveson om mänskliga relationer och rädslor - samma koncept appliceras nu på 2010-talets Sverige och världen. Inför filmens premiär fick vi ett kort möte med två av stjärnorna i ”Lyrro”; Johan Ulveson och Sanna Sundqvist, som spelar flera rollfigurer i den nya komedin.

Hur kändes det att återförenas efter mer än 20 år?

- Det känns väldigt roligt. Jag trodde nämligen inte att det skulle bli av. Vi hade en rolig inspelning och förhoppningsvis har vi gjort en kul film också, säger Ulveson.

Vilka är de största skillnaderna mellan filmerna?

- Det är ett annat samhälle vi lever i. Det har hänt en otrolig förändring på 24 år i samhällsklimatet, med flyktingfrågan och högerpopulismen som har vuxit sig väldigt stark i Sverige. Men det är också svårare att skämta om vissa ämnen. Idag är det lättare att trampa folk på tårna, så det är en helt annan miljö att jobba i.
 
Large 66bc5e6cb4b7b4c039cd50e329667e54 lyrro
 
Sanna Sundqvist ("Bonusfamiljen") är en av flera nya ansikten i filmen, där också Nour El-Refai och Björn Gustafsson medverkar. Att komma in i den ikoniska gruppen kallar hon för ”overkligt”.

- Jag har ju kollat otroligt mycket på ”Yrrol”. Särskilt i den klassiska scenen när alltihop sitter runt ett bord, det var som att få hoppa in i filmen. Det känns som en väldig ära, men jag har också känt mig så välkommen. Jag har fått förtroendet och det är jätteviktigt.

Johan Ulveson flikar in för att hylla de yngre talangerna:

- Det kändes som att vi alla var ett gammalt gäng. Det har känts helt självklart på inspelningen. De är ju så himla bra!

”Yrrol” är full av välkända oneliners. Händer det än idag att folk citerar filmen för dig?

- Ja, det händer ju. Och jag har så dåligt minne så jag vet oftast inte vad de pratar om, skrattar han.
 
 
”Lyrro” får biopremiär den 19 oktober.
| 13 oktober 2018 18:00 |