Intervju

Skribent

Mats Karlsson

3 juni 2012 | 22:01

Den mystiske hypnotisören i Cannes

#Cannes 2012 - MovieZine träffade Tobias Zilliacus och Lars Kepler för att prata om Sveriges storsatsning "Hypnotisören", i regi av Lasse Hallström.

En av Sveriges storsatsningar är dramathrillern "Hypnotisören" som filmbolaget SF Film visade klipp ifrån i Cannes. Bokens författare Alexander och Alexandra Coelho Ahndoril (Lars Kepler) samt filmen huvudrollsinnehavare Tobias Zilliacus var på plats för att berätta om klippen som visades och MovieZine tog en pratstund med trion.

Hur känns att vara i Cannes? Det måste väl vara helt klart en av de stora nackdelarna att bli "tvingad" att åka till rivieran?

Alexandra Coelho Ahndoril: Haha, ja eller hur! Nej, det är helt fantastiskt. Det är jättekul. För vår del bestämdes det ganska sent dock, så vi fick bara slänga ner lite grejer i en väska och flög hit. Man har ju hört så mycket om filmfestivalen i Cannes, en plats som bara handlar om film. Det är romantiskt.

Tobias Zilliacus: Det är ju den stora nackdelen med det här jobbet! Jag tycker det är en besynnerlig festival, man får inget grepp om det. Det är en massa stora stjärnor överallt, de är här där, men man förstår inte riktigt varför de är där.

Vad är det huvudsakliga syftet att ni är här i Cannes? Är det enbart för att promota för "Hypnotisören?

Alexander Coelho Ahndoril: Vi är här för att träffa media och distributören. Det är ju inte bara en film, det ska bli fler. Det är bra att ha den kontakten.

Ni har skrivit böckerna och nu är första boken filmatiserad och såld till nästan hela världen? Har ni förstått vad det här innebär och hur stort det verkligen är?

Alexander Coelho Ahndoril: Nej, jag kan inte förstå det. Det går inte att hålla på och tänka på det när man ska fortsätta skriva. Bort med sådana tankar och in i arbetsrummet.

Vi kommer att snart få se klipp från filmen, men vad är det vi kommer att få se?

Alexander Coelho Ahndoril: Det första klippet är från inledningen, så vitt jag har förstått. Det är en flygning över Stockholm, som är det snyggaste jag har sett från Stockholm. Det är oerhört fint filmat och det finns en stämning i varje filmruta som jag inte har sett i svensk film tidigare. Det känns helt enkelt att det är en Hollywood-regissör. Det är heller ingen studio utan riktiga miljöer. Lasse Hallström lever verkligen upp till sitt rykte som bra regissör.

Tobias Zilliacus: Ja, det har varit väldigt lustfyllt hela vägen. Han har bejakat och tagit fram alla styrkor hos skådespelarna. Han har låtit alla komma med sina egna förslag och idéer utan att det har spårat ur. Han är stark i sina nypor så att säga. Han har aldrig behövt spela regissör.

Nu när ni har sett karaktärerna och hur de är, stämmer det överens med det ni själva hade visualiserat era karaktärer och miljöer?

Alexandra Coelho Ahndoril: Nej, inte alls! Hehe. Men det gör inget. Jag vet ju att det är inte min fantasi längre, det är Lasse Hallströms fantasi. Jag gillar kusligheten som finns i klippen. Däremot miljöer så hade jag sett något helt annat. Men det är helt ok, för jag tycker om det. Det hade faktiskt varit skrämmande om det hade stämt överens med vår vision.

Hur är huvudkaraktären Joona Linna (spelad av Tobias Zilliacus)? Tror ni att folk kommer att bli förbannade eller känna igen karaktären från böckerna?

Alexandra Coelho Ahndoril: Det där är en jättebra fråga. När vi skriver ser jag en helt annan Joona Linna, men tycker att Tobias Zilliacus version av Joona är helt perfekt. Vi hade väldigt lätt att ta till Tobias Joona och tror att publiken kommer att göra det också. Det är också bra att det inte är sådant känt ansikte som spelar Joona.

Tobias Zilliacus: Likhet behöver heller inte handla enbart om det yttre.

Hur skulle ni beskriva känslan som man får i klippen?

Alexandra Coelho Ahndoril: Jag gillade verkligen det jag såg. Jag hade en önskan om en slags "Seven"-känsla och det tyckte jag att det var. Det trodde jag faktiskt inte om Lasse Hallström.

Tobias Zilliacus: Han hade filmen som inspirationskälla. Men man vill verkligen lyfta fram fotografen Mattias Montero, en kille vi kommer få höra mycket av i framtiden. Det är bara hans andra långfilm, men han har jobbat i många högklassiga reklamproduktioner. Jag tror att han drar till Hollywood ganska snart.

Hur långt har ni kommit med produktionen?

Tobias Zilliacus: Den är färdiginspelad och vi har en första ihopklippt version på 2 timmar och 45 minuter. Nu ka den klippas ner, men Lasse är redan i USA och är igång med nästa projekt.

När startar arbetet med nästa film, "Paganinikontraktet" som regisseras av Kjell Sundvall?

Tobias Zilliacus: Nu är det manusarbete, men tanken är att vi ska köra igång med inspelningen i maj nästa år. Filmen får premiär senare under samma år, men filmen ska ju utspelas på sommaren.

Vem skulle ni vilja se som regissör till tredje filmen?

Alexandra Coelho Ahndoril: Det finns så många bra, men jag tycker Mikael Håfström är en jättebra och spännande regissör. Eller varför inte Daniél Espinosa eller Susanne Bier. Men vi har ju sagt att vi inte lägger oss i, så jag är säker på att producenterna kommer att göra rätt. Det är ju tänkt att vara åtta böcker och vore konstigt om det inte blev en kvinna till någon av dem.

Tobias Zilliacus: Nja, inte så jag vill namnge någon. Men nu har vi haft Lasse Hallström och snart Kjell Sundvall som båda är väldigt erfarna regissörer, så vore det intressant med en yngre förmåga. Eller varför inte en finsk regissör.

| 3 juni 2012 22:01 |