Kapningen 2023-

Thriller
Sverige
43 MIN
Svenska
Kapningen poster

Synopsis

I denna fristående uppföljare till "Sthlm Rekviem" återförenas Fredrika Bergman och Alex Recht i en kamp mot klockan för att rädda Alex son Erik och alla passagerare ombord på ett kapat flygplan. Dramathrillern "Kapningen" är fritt baserad på Kristina Ohlssons bokserie.
Ditt betyg
1.4 av 7 användare
Logga in för att se betyg av de du följer
SÄSONG
1
SÄSONG 1
01
Titel saknas
2023-02-06
02
Titel saknas
2023-02-06
03
Titel saknas
2023-02-13
04
Titel saknas
2023-02-20
05
Titel saknas
2023-02-27
06
Titel saknas
2023-03-06

Recensent

Jonna Vanhatalo

6 februari 2023 | 08:00

Rafflande, rappt och rysligt spännande kapardrama

RECENSION. "Kapningen" är en klaustrofobisk och extremt spännande thriller, som effektivt kittlar min rädsla för höga höjder. Serien levererar inte några djupare budskap, men varnar ändå för hur vår rädsla för olikheter, skapar ännu mer distans mellan människor.
Det är från start otroligt intensivt. Stundvis känns det som att jag sitter och tittar på en tickande bomb. Är man flygrädd, bör man nog tänka sig för innan man sätter sig framför tv:n. Men sätta sig, det ska man, då resan vi bjuds på blir väldigt ångestladdad, och just därför så himla rafflande.
 
”Kapningen” bygger på en av Kristina Ohlssons romaner om kommissarien Alex Recht och kriminologen Fredrika Bergman. Serien är en fristående fortsättning på suveräna ”Sthlm Rekviem” från 2018. Och den övertygar helt på egna ben, även om jag hade önskat ännu lite mer kött på karaktärernas. Det hade dock kunnat sänka tempor och med den spänningen, som är det som lyfter denna höghöjdsthriller till ytterligare altituder.
 
Ett plan på väg från Stockholm till San Fransisco kapas strax efter avfärd. I cockpiten får piloterna veta att om inte Svenska regeringen ställer upp på två krav, kommer flygplanet att sprängas. Säpo får i uppdrag att utreda det misstänkta terrorhotet, men saknar helt ledtrådar. När Alex Recht (Jonas Karlsson) får höra att hans son Erik (Adam Lundgren) är andrepilot på planet, dras han motvilligt in i polisutredningen. För att komma någon vart måste Säpo dessutom få hjälp av Fredrika Bergman (Liv Mjönes).
 
”Kapningen” är en serie om vår rädsla för det främmande, och de fördomar som föds ur den. Men detta handlar också om lojalitet, hämnd och om makthierarkier i samhället och världen. Den rätt så dystra historien som ligger till grund för det huvudsakliga dramat, berättas i två parallella tidslinjer. Vi hoppar en hel del mellan dem, men tack vare tydlig och taktfast regi av Karin Fahlén, blir det aldrig för komplicerat eller svårt att hänga med. Dock är det många utspridda bitar, så man får ha huvudet med sig, om man ska vara med och försöka lägga pusslet.
 
Det är överlag välspelat. Jag tycker framförallt om Mjönes och Karlsson, som likt två väloljade skruvar glider in i sina roller utan någon som helst ansträngning. Och att återse de två i detta gläder mig väldigt. Även Lundgren, Ana Gil de Melo Nascimento, som säpoagenten Eden Lundqvist, och Zardasht Rad, i rollen som den stressade förste piloten Sassi, gör starka intryck. Vi får rätt knapphändig information om de övriga, och manuset hade med fördel kunnat broderas ut lite ur den aspekten. Ändå är det inget som direkt stör mitt engagemang i storyn.
 
Sett till ytan, känns detta ibland som en dussinproduktion. Introt hade kunnat göras snyggare och bilderna uppe i luften känns inte äkta. Ändå uppskattar jag den uppgivet gråa tonen, de många räta hörnen och strikta inramningarna, för att inte nämna det närgångna fotot. Jag gillar hur kameran skoningslöst tar mig olidligt nära, in i kabin och cockpit, så att jag från första parkett får betrakta dramat. Det är trångt på ett plan och den eskalerande oron hos passagerarna gör situationen ännu mer syrefattig.
 
”Kapningen” är en bra och absolut sevärd thrillerserie, med intressanta karaktärer och en snårig, men spännande intrig. Det hade som sagt funnits utrymme att utveckla birollerna och jag hade med glädje sett vissa relationer få mer tid att växa. Samtidigt är det nog just på grund av, eller kanske snarare tack vare, avsaknaden av detta som gör att det blir så otroligt intensivt. Spänningen är drivet, och frågan är om jag hade velat byta bort det. Nu har någon annan gjort valet åt mig, och jag kan egentligen inte göra annat än tacka och ta emot.
 
"Kapningen" finns nu att streama på C More.
| 6 februari 2023 08:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (3)
1
Extremt dålig serie. Ingen trovärdighet. Stapplande, klichéartade repliker. Ingen, som någon gång rest med flyg, kan känna igen sig. Kan man ge minusbetyg?
Läs mer
1
Otroligt seg, hade kunnat klippas ner till hälften. Vem tror att man kan ringa med din vanliga mobil mitt över Atlanten? Osammanhängande klipp som är helt otroligt dåliga och stackars mannen som har samma kläder från 2014 till nutid! Samma gäller den sk agenten från USA.
Läs mer
2
Känns väldigt utdragen och stundtals riktigt förutsägbar. Hade räckt med 2 eller 3 avsnitt. Skådespeleriet är inte heller på topp alltid.
Läs mer
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu