Helena Bergström

Regissör, Skådespelare, Manusförfattare 05 februari 1964 Kortedala, Göteborg, Sverige

Biografi

Helena Bergström svensk skådespelerska och regissör, född 5 februari 1964 i Kortedala, Göteborg, Sverige.

Även om hon föddes in i en skådespelande familj så var det djur hon ville jobba med som ung men visst fanns där en skådespelande ådra i henne, för vid fem års ålder var hon med i en produktion av "Klas Klättermus". Men det var inte förrän hon vid 16 års ålder kom hem från ett års vistelse i USA som hon ville satsa på skådespeleri.

Hon sökte in på Dramaten men kom inte in förrän på tredje försöket och var efter utbildningen med i uppsättningar, både på Dramaten och Stockholms stadsteater. Helena gjorde sin filmdebut 1989 med filmen "1939" och sen har det bara rullat på igenom åren. Men hon är nog mest känd för att ha varit med i nästan alla filmer som hennes make Colin Nutley regisserat, med start 1990 i "Black Jack" som följdes upp av "Änglagård" (1992), filmen många associerar henne med. 

2007 debuterade hon som regissör med "Se upp för dårarna" som blev en jättesuccé och som följdes av "Så olika" (2009) och "Julie" (2013). Nästa generation i familjen har redan varit och sniffat på yrket, dottern Molly Nutley debuterade i mammas "Så olika" och har fortsatt inom yrket. 1994 vann Helena Guldbaggen för Bästa kvinnliga huvudroll för två filmer, "Pariserhjulet" och "Sista dansen".

Av: PerH

Filmografi

Filtrera listan
Senaste
Genrer
Årtal
Tjänster
Dölj betygsatta
Visa fler