Danny Boyle

Regissör, Manusförfattare 20 Oktober 1956 Manchester, England, UK

Biografi

Danny Boyle är en brittisk regissör, producent och manusförfattare. Född 20 Oktober 1956 i Manchester, England.

Danny har sen sent 90-tal haft ett gäng med filmer som har blivit prisade, kritikerhyllade och framgångsrika inom olika genrer.

Filmer som "Trainspotting" (1996), "28 dagar senare" (2002), "Slumdog Millionaire" (2008) och "127 timmar" (2010) kan man idag klassificera som moderna filmklassikers. 

Danny vann en Oscar för "Slumdog Millionaire" och för samma film fick han även en Golden Globe. Han kammade även hem en BAFTA Awards samma år, men det var hans andra BAFTA, 1995 vann han sin första för "Shallow Grave" (1994). 2013 vann han även en Emmy för att han regisserade öppningsceremonin till sommar-OS i London 2012. 

Han var tvåfaldig Oscarsnominerad för "127 timmar" och var även nominerad för en Golden Globe med samma film, han var även trefaldig nominerad för BAFTA. "Trainspotting" gav han också en BAFTA nominering.


Av: PerH

Filmografi

Filtrera listan
Senaste
Genrer
Årtal
Tjänster
Dölj betygsatta
Visa fler
Senaste kommentarer
#cageisbeautiful
Fan vad skön han är. Han har gjort romantisk komedi, sci-fi, thriller, skräck(?), drama, äventyr.. shit
TheSadGeneral
Bland mina allra favoriter. Håller Sunshine som hans bästa.
JVF
Efter att ha sett "Trance" kan jag bara konstatera att Boyle är en av de absolut bästa för tillfället. Hans fyra senaste filmer är alla fantastiska i min bok, där både "Sunshine" och "Trance" är mer eller mindre mästerliga.

Framför allt är jag imponerad över hur självsäker han verkar vara i sitt filmskapande. Vilket projekt och vilken genre han än tar sig an (zombie, sci-fi,one-location, drama etc.) går han in med 110% och resultatet är alltid av hög, hög kvalitet. Kul med en visionär som vågar variera sig och dessutom vågar misslyckas. De är inte många till antalet. PTA, Aronofsky och Ang Lee är väl de jag kommer att tänka på såhär på rak arm.

 I väntan på en ny film av honom ska jag beta av de jag ännu inte har sett. Mer Boyle åt folket!
Visa fler (10)