Millions 2005

Drama Komedi Familj
Storbritannien
98 MIN
Engelska
Millions poster

Synopsis

Damian är inte som alla andra. Han har funnit sitt stora intresse i helgon till skillnad från de andra barnen i klassen som har fotbollsidoler. Damians favoritplats är en koja av flyttkartonger som han byggt nere vid tågspåret. Plötsligt en dag faller en väska full av pengar rakt ner från himmelen och krossar Damians koja. Övertygad om att rikedomen kommer direkt från Gud konsulterar Damian sin äldre bror Anthony om hur de på bästa sätt ska fördela pengarna mellan olika nödställda och behövande.
Ditt betyg
2.4 av 29 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Millions
Biopremiär
23 september 2005
DVD-premiär
8 februari 2006
Språk
Engelska
Land
Storbritannien
Distributör
Atlantic Film
Ålder
7 år
Längd

Recensent

Alexander Kardelo

1 januari 2008 | 00:00

Ovanligt påhittig familjefilm

Damian och Anthony har just flyttat till ett nybyggt hus tillsammans med sin pappa. Deras mamma har nyligen dött och de två pojkarna hanterar hennes död efter bästa förmåga.

Lille Damian är inte som alla andra. Han lever i en egen liten fantasivärld. Damian har funnit sitt stora intresse i helgon, till skillnad från de andra barnen i klassen som har sina fotbollsidoler. Damians favoritplats är den koja av flyttkartonger som han byggt nere vid tågspåret. Där nere brukar han sitta och se tågen rusa förbi och ibland får han besök av ett helgon som har ett gått råd till honom.

Plötsligt en dag faller en väska sprängfull av pengar rakt ner från himmelen (eller rättare sagt ett förbipasserande tåg) och krossar Damians koja. Övertygad om att rikedomen kommer direkt från Gud konsulterar Damian sin äldre bror Anthony om hur de på bästa sätt ska fördela pengarna mellan olika nödställda och behövande. Anthony har dock en mer pragmatisk syn på den nyvunna rikedomen och vill snarare investera pengarna i fastigheter. Problemet är att England om två veckor ska byta valuta till Euro, vilket kommer att omintetgöra pojkarnas förmögenhet. Det gäller att spendera snabbt. Men så här mycket pengar har alltid någon som saknar dem. Och rånaren som anser sig vara deras rättmätige ägare, är snart pojkarna på spåren.

Historien som ligger till grund för filmen – skolpojkar hittar väska full med pengar – skulle kunna komma från vilken vanlig direkt-till-video-Disneyproducerad film som helst. Men Danny Boyles ”Millions” överraskar genom att vara mer än så. Boyle har en visuell stil som han utnyttjar flitigt, något som till exempel låter oss se allt som den unge fantasifulle huvudkaraktärens hjärna skapar: han talar med helgon som den mest naturliga sak i världen, han springer omkring på byggarbetsplatsen där familjens nya hus ska byggas som om alla rummen redan fanns på plats. Damian är en lekfull och något naiv kille, jag vet att ordet naiv kan ha en negativ klang men i det här fallet är det positivt menat. När de flesta ungar skulle använda pengarna till nya spelmaskiner eller skaffa sig status i skolan (som Damians storebror), vill Damian ge bort dem till de fattiga. Ge mat åt de hemlösa. Göra världen till en bättre plats helt enkelt. Om jag köper det, vete fan, men rätt gulligt är det.

”Millions” är en snygg och påhittig film, för att ändå handla om ett så vanligt ämne. Ändå kan det blir lite för mycket av det goda, mot slutet tycker jag den mest blir rörig. En familjefilm där de flesta kommer hitta nåt de gillar – men jag tror få kommer tilltalas av filmens alla beståndsdelar.

| 1 januari 2008 00:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Millions
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu