Film

Skribent

Alexander Kardelo

3 februari 2013 | 01:59

Vinnarna på Göteborg Film Festival 2013

#GIFF13 - "Before Snowfall", "A Hijacking" och "Searching for Sugar Man" bland årets Dragon Awards-vinnare.

Snart är det dags att avrunda den 36:e upplagan av Göteborg Film Festival. Ikväll delades drakarna ut till festivalens bästa filmer. Den norska filmen "Before Snowfall" ("Før snøen faller") regisserad av Hisham Zaman vinner årets Dragon Award Best Nordic Film och en prissumma på en miljon kronor. Juryns motivering lyder:

"The Dragon Award for Best Nordic Film går till en film med en originell och ärlig vision som ser förbi klichéer. Genom en exceptionell rollbesättning och ett exakt och levande foto berättar regissören en historia som avslöjar traditionens och kulturens påverkan, och det faktum att den kan övervinnas genom naiv, äkta kärlek."

Övriga vinnare är:

The Ingmar Bergman International Debut Award går till den chilenska filmen "Dog Flesh" ("Carne de perro"), regisserad av Fernando Guzzoni.

Det nya priset Dragon Award Best Nordic Documentary tilldelas "Ingen riktig finne", i regi av Mika Ronkainen.

Årets Lorens Award går till Malik Bendjelloul för filmen "Searching for Sugar Man".

FIPRESCI-priset går till den danska filmen "Northwest" ("Nordvest") regisserad av Michael Noer. Priset delas ut av internationella filmkritikerförbundet och går till en av filmerna i tävlingen Dragon Award Best Nordic Film.

Festivalpubliken har röstat fram "Den gröna cykeln" ("Wadjda"), regisserad av Saudiarabiens första kvinnliga regissör Haifaa Al Mansour, till bästa långfilm.

Publiken röstade också fram röstade fram "A Hijacking" ("Kapringen"), av Tobias Lindholm, till bästa nordiska film.

Vilken film gillade du bäst på Göteborg Film Festival? Kommentera nedan.

| 3 februari 2013 01:59 |