Den gröna cykeln (2012)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Tioåriga Wadjda drömmer om en underbar grön cykel, men i Saudiarabien där hon bor är det inte tillåtet för små flickor att cykla. Medan hennes mamma är upptagen med att övertyga pappan att inte ta sig en andra fru, passar Wadjda på att försöka skaffa pengar så att hon kan köpa cykeln själv. I skolan är hon känd som en bråkmakare så när anmäler sig till en tävling i Koranrecitation där priset är en summa pengar blir hennes lärare ganska förvånade. Haifaa Al Mansour är Saudiarabiens första kvinnliga regissör.
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: DEN GRöNA CYKELN

Angeläget och allmängiltigt utan ansträngning
Fantastisk i all sin enkelhet. Ja, det må vara en kliché men "Den gröna cykeln" är en väldigt simpel berättelse om just en grön cykel, eller kanske mer drömmen om densamma. Dock berättas i och med den en historia så viktig att den borde ses av alla. Fast inte bara för dess angelägenhet i en eventuell samhälls- och genusdebatt utan också för att det helt enkelt är en sådan otroligt varm filmupplevelse som både berör och väcker vidare tankar.

I Saudiarabien är det förbjudet för en vuxen kvinna att synas ute på gatan utan heltäckande klädsel, det är inte tillåtet för henne att köra bil och även kollektivtrafik bör undvikas. Där får inte heller en liten flicka cykla.

Wadjda är 10 år. Hennes bästa kompis Abdalla har en cykel och hon vill också ha en. För att tjäna ihop pengar till att köpa en fin grön som hon sett i affären, ställer hon upp i en tävling där den som reciterar koranen bäst vinner en summa pengar.

Mycket fokus är på barnen och det är som alltid befriande att se barn vara barn, också när det är under andra omständigheter än de vi är vana att se dem i. Wadjda springer ikapp med Abdalla, de leker och han tar hennes slöja och kastar upp den i luften. De skrattar och busar, är kompisar, glada barn och det finns inget ojämlikt dem emellan. Än.

Samtidigt får vi i bakgrunden se och uppleva en klyfta mellan männen och kvinnorna som genomsyrar allt. Mannen har rättigheter, han är någon medan kvinnan är hans.

Under tiden som Wadjda drömmer om cykeln kämpar hennes mamma med att övertyga pappan om att inte ta sig en andra fru. Hon lagar god mat åt honom och hans kompisar som inte får se henne varför hon lämnar brickan utanför rummet och knackar på så maken kan komma och hämta in den. Efteråt äter hon och dottern resterna. Det är orättvist och jag blir många gånger arg, men eftersom de uppenbara och fullständig oacceptabla missförhållandena är så osentimentalt skildrade trubbas kanske inte min ilska direkt av så mycket som övergår i något annat, vilket också förstärks när jag inser att ingen tycker synd om sig. Varken Wadjda som ständigt tvingas in i ledet under skolans auktoritära förtryck eller hennes mamma, en stark kvinna, som anpassat sig med de flesta andra till traditionerna (som alltså inte alltid är av godo) och utan självömkan finns det faktiskt hopp om förändring!

Filmen är den första långfilmen helt filmad i Saudiarabien och Haifaa Al-Mansour är den första kvinnan att regissera där. Hennes skildring av sin vardag är utan bitterhet, hon är inte ute efter hämnd, att straffa någon, utmåla männen som skurkar eller kvinnorna som offer, hon vill helt enkelt upplysa om hur det är och om att möjlighet till annat finns - om man vill.

Med tanke på att biografer är förbjudna och att kvinnor alltså inte bör synas ute på gatorna är det bara av den anledningen rätt otroligt att filmen blivit till. Än mer att den dessutom blivit så bra. Det finns några scener där skådespeleriet inte riktigt känns övertygande, som att agerandet är aningen tillrättalagt, skådisarna gör som regissören säger åt dem att göra, men det är små svackor i en annars väldigt välspelad och äkta uppvisning av en värld och ett samhälle där drömmen om en cykel symboliserar det fundamentala i kampen om jämlikhet.

"Den gröna cykeln" är inte märkvärdig, men däremot mycket värdig. Den är bra berättad, fint fotad och viktig utan att försöka vara det. Se den!

Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
VISA FLER EXTERNA RECENSIONER +
Senaste kommentarer
MagnusP
Mycket bra och fin film! Vackert filmad med karaktärer som man verkligen känner för.
Det är så mycket viktigt med denna filmen. För första gången fick en kvinna göra en film. Filmens karaktärer består nästan bara av kvinnor och filmen tar upp mycket av allt förtryck kvinnor får utstå, och allt målas upp som något helt normalt. Det är männens värld och kvinnor är endast ägodelar.

Med en liten tår i ena ögat så känner jag efter filmen att alla saudiarabiska kvinnor ska kasta slöjorna, klä sig snyggt och gå ut och ta för sig. Skapa sig sin rätt att finnas och leva. Visa alla män ert vackra hår och fina ögon. Gå ut utan männens tillåtelse, kör bil, cykla, måla in er i släktträdet och delta i fester. Filmen får en svag femma!
Filmrullen
Underhållande. Blev aldrig tråkig, nej den går aldrig ens under "Bra"-gränsen. Ett vackert filmfika för barn. Mycket klart godkänd med fantastiska skådespelare.
Visa fler (4)

Veckans populära filmer

Visa fler