Searching for Sugar Man 2012

Dokumentär Biografi Musik
Sverige
86 MIN
Engelska
Searching for Sugar Man poster

Synopsis

Malik Bendjellouls svenska dokumentär är en otrolig berättelse om musikern Sixto Rodriguez som upptäcktes i Detroit på 60-talet, och väntades bli sin generations absolut största. Istället gick han under jorden; det ryktades till och med om självmord. Men ett demo-ex av hans album dök upp i Apartheid-regimens Sydafrika där han blev ett enormt fenomen.
Ditt betyg
3.8 av 1,118 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Lotta Zachrisson

28 april 2012 | 14:01

En njutning rakt igenom

#TFF - Tribeca Film Festival 2012 - "Searching for Sugar Man" är en av de bästa historier du nånsin kommer att få höra – det är bara det att den är sann. Berättelsen om musikern Rodriguez lämnar ingen oberörd. Här presenteras den med fingertoppskänsla, ett fantastiskt soundtrack och en upplösning som är för perfekt för att vara påhittad.

Kombinationen av en amerikansk musiker som var aktiv på 70-talet, två sydafrikanska fans som letade efter honom på 90-talet och en svensk regissör som kommer att sprida historien år 2012, är intressant bara den.

Malik Bendjelloul - som kanske fortfarande är mest känd på hemmaplan som barnskådis i rollen som übersöta Philip i "Ebba och Didrik", men som har regisserat ett gäng korta musikdokumentärer med kända artister som Björk och Kraftwerk - dök på berättelsen när han åkte runt i Sydafrika för åtskilliga år sedan. Hans reaktion var direkt att det var den bästa historia han nånsin hört, och underbart nog lyckas han förmedla det i sin film "Searching for Sugar Man" också.

Sixto Rodriguez var musiker i Detroit på 60- och 70-talet. Han spelade på små barer här och där tills han blev upptäckt av Motown-producenter som jobbat med flera stora namn. Ett album släpptes som föll kritikerna på läppen, men skivförsäljningen uteblev. Efter ett andra album som även det floppade droppades Rodriguez från sitt skivbolag och hans karriär som musiker tycktes vara över.

Vad ingen i USA visste var att en kopia av albumet "Cold Fact" letade sig över till Sydafrika. Mitt under apartheid-tiden inspirerade Rodriguez låtar sydafrikanerna att våga stå upp mot etablissemanget och han blev en av de mest spelade artisterna under den tiden - lika stor som The Beatles och större än Rolling Stones.

Men fansen visste inte mycket om honom förutom att han på ett grymt sätt begått självmord efter en avslutad spelning. Under 90-talet när hans album släpptes igen på CD tog två fans upp jakten för att få reda på vem han var. De visste inte ens att de skulle leta i USA, än mindre i Detroit så sökandet var ingen lätt sak. När de till slut  fick tag på en av musikproducenterna och närmade sig svaret på frågan "Hur dog Rodriguez?" kunde de inte tro vad de fick höra.

Bendjelloul har valt att göra sin dokumentär just om sökandet efter Rodriguez. Vi i publiken vet aldrig mer än de som letar, vilket håller oss på halster, får oss att undra och förväntansfullt se fram emot vad som ska komma härnäst. Det är det absolut bästa sättet att höra den här berättelsen på, och därför tänker jag inte säga ett ord om hur det går.

"Searching for Sugar Man" är Maliks första långfilm och eftersom storyn är bra nog för att göra en sevärd film av hade man haft överseende med om utförandet varit lite si och så. Men Bendjelloul imponerar! Intervjuerna fångar upp många nyanser och känslor, det är vackert filmat och collagen av gamla foton och svartvita illustrationer som målas fram på duken gör det dessutom till ett stilistiskt snyggt verk. Att det är Malik själv som ritat, lagt musik och redigerat för att det inte fanns pengar att anlita proffs hade man aldrig kunnat ana.

Soundtracket förtjänar en egen paragraf, för ett av filmens största mysterium står klart för publiken vid den allra första scenen som filmats längs kusten utanför Kapstaden medan Rodriguez "Sugar Man" spelas i högtalarna. Det är nämligen svårt att förstå varför han floppade så i USA. Det är inget snack om att det här är en begåvad musiker, en slags Bob Dylan med starka influenser av soul och blues. Så ytterligare en gåva man får från den här filmen är upptäckten av en talangfull artist man inte visste fanns. 

Det är alltså en och en halvtimme njutning vi har att göra med. Eftersom jag inte vill skriva mer om själva innehållet så låter jag texten ta slut här med en sista uppmaning - Gå och se!

| 28 april 2012 14:01 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Searching for Sugar Man