Film

Skribent

Fabian Nordlander

25 mars 2016 | 18:00

Vilken superhjälte hör hemma var?

Har du svårt att hålla koll på alla superhjältar? Framför allt vilken filmstudio som äger vilken hjälte? Därför har vi har tagit fram en guide till dig.
Filmer, origin­-stories, ensemble­filmer och TV­-serier. Superhjälten dominerar lika mycket som western­-filmerna gjorde en gång i tiden. Men denna genre är betydligt mer komplex. Vi bedövas av olika karaktärer, världar, regler och skurkar. Men främst förvirras vi av ett multiversum, var hjälte har sin plats. Men vilka är Marvel, Marvel/Fox, DC, DC/CW? Vad är skillnaden och vem hör hemma var? Det ska vi reda ut.



Marvel


Marvel är svår att förstå och ganska spretig. Här ser vi hjältar utspridda över flera olika filmbolag, men varför?

Under 80 och 90-­talet var serietidningsbranschen på väg att gå under, folk hade börjat spekulera på serietidningar efter att gamla tidningar såldes för miljoner. Men anledningen till att de gamla tidningarna Action Comics #1 (Supermans introduktion), Detective Comics #27 (Batmans introduktion) och Amazing Fantasy #15 (Spider­-Mans introduktion) ­ kostade så mycket var för att så få fanns kvar. De som publicerades innan andra världskriget försvann under kriget då det var ont om papper och folk tvingades att återvinna. Många serier förstördes.



Men nu hade hela marknaden fått för sig att nummerettor var den bästa investeringen, så alla köpte galet mycket och branschen svarade med större antal. Massa nummerettor publicerade miljontals, branschen blommade. Men snart insåg folk att om det fanns 8 miljoner av X­-Men #1 och att alla hade dem fint paketerade i kassaskåp, så skulle värdet aldrig gå upp.

På en natt åt branschen upp sig själv, de producerade mer än vad folk köpte. Marvel slogs hårdast av detta och var tvungna att ansöka om konkurs. Men för att få stanna över ytan var de tvungna att sälja filmrättigheter till höger och vänster för att få in pengar. Och där har ni anledningen till ett så spritt universum. Men vem äger vem nu då?



20th Century Fox

(X-Men, Fantastic 4)

Fox har rättigheterna till alla X­-Men och Fantastic 4. Så de äger alla slags mutanter, det inkluderar även Deadpool och Wolverine. Dock är Quicksilver och Scarlet Witch medlemmar i Avengers i serierna, så dessa får Marvel och Fox dela på. Därför ser vi Evan Peters spela Quicksilver i "X-Men: Days of Future Past" och Aaron Taylor-Johnson i "Avengers: Age of Ultron".

Dealen är dock att Fox få ej nämna Avengers i deras filmer, samt Marvel får inte nämna att karaktärerna är mutanter och besläktade med Magneto. X-­Men och Fantastic 4 lever alltså inte i samma universum som Avengers i filmerna, de kan aldrig interagera.



Sony Pictures

(Spider-Man)

Sony har ägt Spider­-Man i över 20 år samt gjort fem filmer med varierande succé. Denna deal har innefattat endast Spider-­Man men också hans skurkar och allierade, typ Black Cat. Därav försökte Sony expandera sitt universum genom att göra filmer kring skurkarna. Men grus föll ner i maskineriet när “Amazing Spider-­Man 2” floppade hos publik och fans. Sony insåg att deras märke var besudlat och de var tvungna att spela boll med Marvel.

Nu har de inlett ett nytt samarbete med Marvel och deras egna cinematiska universum, där de lånar ut Spider-­Man till dem. Men Sony ska få dela distribution och intäkter varje gång Spider-­Man dyker upp i filmerna eller får en egen filmserie i det officiella universumet. 

Dock finns några frågetecken kvar då Sony har gått ut med att de ska göra en film på skurken Venom och troligtvis inte inkludera honom med deras nuvarande Spider-­Man Tom Holland.



Universal

(Namor The Submariner, Hulken)

Här finns inte många hjältar kvar, en och en halv mer exakt. Först har vi The Submariner eller Namor som han heter, det är Marvels version av Aquaman. Han kommer från havet och slåss i dess vägnar. 

Universal ägde även Hulken och producerade Ang Lee­-versionen och medproducerade den med Edward Norton. Sedan fick Marvel tillbaka rättigheterna för att placera honom i Avengerns. 

Men hela Hulken är inte tillbaka hos Marvel, endast karaktären. Universal sitter på distributionsrättigheterna för en solofilm, Marvel får alltså placera honom i andra filmer men aldrig göra en individuell film med karaktären. Därför har Marvel vägrat producera en solofilm med Hulken.



Marvel Studios / Disney

(Avengers, Guardians of the Galaxy, Inhumans m.fl.)

Resten är här. Allt som inte involverar mutanter, fantastiska fyror eller Spindelskurkar finns kvar hos Marvel.

Allt i deras seriekatalog kan användas av dem. De kan få tillbaka filmrättigheterna från de andra bolagen om de inte gör nya filmer på karaktärerna. Detta skedde med karaktärer som Daredevil och The Punisher som tidigare ägdes av andra. Så om du någonsin undrade varför Sony rebootade Spider-­Man så snabbt, så är det anledningen. Annars gick rättigheterna tillbaka.



DC Comics

(Batman, Superman, Wonder Woman, Justice League)

Här är allt betydligt enklare. Sedan decennier tillbaka har DC Comics ägts av Time Warner som också äger Warner Bros. Detta betyder att alla rättigheter sitter på samma plats och kan bara göras via Warner. Sedan DC Comics första filmatisering “Superman” 1978 har allt gjort hos Warner Bros.



Men ändå ser vi olika karaktärer i olika tappningar. Vi har en "Flash"­-serie men en annan Flash som introduceras i filmuniversumet. Vi har även en TV­-Deadshot och en film­-Deadshot, men varför? DC/Warner bestämde sig för att göra separata universum där TV och film hålls ifrån varandra, men rättigheterna rubbas inte. Med andra ord så hålls TV­-Flash och Arrow från filmerna men kan interagera med varandra.



Detta koncept är inget ovanligt för seriefantaster, för DC Comics är känd för sitt multiversum. I serietidningarna finns det olika separata universum där samma karaktärer existerar fast i olika tappningar. I en värld landade Superman som barn i Sovjet och blev ledare för kommunisterna, i en annan värld dog Bruce Wayne och Thomas Wayne blev Batman istället. Det finns oändliga möjligheter, så vi kan bara hoppas att Grant Gustins Flash kan springa på Ezra Millers Flash någon gång.
Allt är möjligt!

Har ni koll på allt? Vilken franchise tycker ni ska gå tillbaka till Marvel?
| 25 mars 2016 18:00 |