Film

Skribent

Patrik Linderholm

28 januari 2015 | 21:00

Veckans streaming: GIFF, baggar och guldbyxor

Från festivalaktuella godbitar till svenska publiksuccéer - här är veckans streamingtips!

Bland veckans VOD-utbud hittar vi allt från Guldbaggevinnare och spansk science fiction till svenska publiksuccéer och aktuella filmer på Göteborgs filmfestival!

Lucy (Headweb, film2home, SF Anytime)


Luc Bessons senaste actionrökare är ett härligt återtåg till hans gamla glansdagar med rövsparkande hjältinnor i en smått överdriven verklighet. Här syns Scarlett Johansson som den otursamma unga kvinnan Lucy som efter att ha blivit indragen i ett misslyckat drogsmugglande utsätts för en farlig dos av en ny drog som gör att hennes hjärnaktivitet gradvis börjar öka. Och vad händer egentligen när man får kontroll över 100% av sin hjärnkapacitet? Besson blandar utsvävande teorier med oerhört underhållande action i denna sci-fi-pärla där dessutom Morgan Freeman och Min-sik Choi dyker upp.

Men, Women & Children + Miss Julie (film2home, SF Anytime)


Göteborgs filmfestival är i full gång och för de som inte har möjlighet att gå har två av titlarna på årets festival lyckligtvis simultan premiär även på VOD. I ”Men, Women & Children” tolkar regissören Jason Reitman (”Juno”, ”Up in the Air”) olika familjerelationer i en amerikansk förort. I den senare tar sig nyligen Guldbaggeprisade Liv Ullman sig an August Strindbergs gamla klassiker om det laddade mötet mellan en överklasskvinna och hennes betjänt – här porträtterade av Jessica Chastain och Colin Farrell.

Två dagar, en natt (TriArt)


Det blev ett (väntat?) prisregn över ”Turist” under måndagens Guldbaggegala. Men i väntan på att filmdistributören TriArt ger ut den på sin egna streamingtjänst kan man istället kolla in detta lika hyllade drama från bröderna Dardenne, som faktiskt också belönades med en Guldbagge – nämligen för Bästa utländska film. Här spelar Marion Cotillard en fabriksanställd som riskerar att få sparken om hon inte lyckas få ihop tillräckligt med stöd från sina olika arbetskamrater. Utelämnande och oerhört välspelad diskbänksrealism.

Pojken med guldbyxorna (Headweb, film2home, SF Anytime)


En av förra årets stora svenska publiksuccéer var denna reboot av den klassiska TV-serien med samma namn som i sin tur baseras på Max Lundgrens populära bok. Prisade barn- och ungdomsfilmsregissören Ella Lemhagen har tagit sig an denna historia om pojken som hittar ett par byxor där sedlar magiskt dyker upp varje gång han stoppar ner handen. Kul och spännande för större delen av familjen.

Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Automata (Headweb, film2home, SF Anytime)


Spännande science fiction-thriller där Antonio Banderas spelar försäkringsagenten Jacq som i en alternativ framtid där robotar lever sida vid sida med den mänskliga civilisationen får ett uppdrag där en av plåtburkarna lyckats omprogrammera sig själv. En traditionsenlig story om artificiell intelligens som dock behandlas snyggt och spännande av den spanske regissören Gabe Ibáñez (”Hierro”).

Letters from Iwo Jima (Netflix)


Just nu gör Clint Eastwood succé med sin omdebatterade krigsskildring ”American Sniper” på biograferna. Men istället för att stödja denna patriotriska smörja kan man istället kolla in en mycket bättre krigsskildring som han gjorde för några år sedan. I ”Letters from Iwo Jima” får vi följa den japanska sidan i Clintans double feature om detta slag under andra världskriget (där ”Flags of our Fathers” utgör del ett). Spännande, välgjord och framför allt viktig krigsskildring.

Escape from Tomorrow (Headweb, film2home, SF Anytime)


Oerhört omsusad film, framför allt under Sundance-festivalen förra året, då den är till stor del guerilla-filmad på Disneyland och Disneyworld utan megastudions tillåtelse. Hur den ens kommit att se dagens ljus är ett under då familjeparadiset i denna skruvade svarta komedi får bli skådeplats för en psykedelisk mardrömstripp för familjefadern Jim. Flummigt värre.
| 28 januari 2015 21:00 |