Två dagar, en natt 2014

Drama
Belgien
90 MIN
Franska
Två dagar, en natt poster

Synopsis

Sandra (Marion Cotillard) har bara en helg på sig att övertala hennes kollegor att skippa deras bonus, så att hon själv kan få behålla sitt jobb.
Ditt betyg
3.1 av 68 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Deux jours, une nuit (Two Days, One Night)
Biopremiär
26 september 2014
DVD-premiär
26 januari 2015
Språk
Franska
Land
Belgien
Distributör
Folkets Bio
Åldersgräns
15 år
Längd

Recensent

Alexander Kardelo

23 maj 2014 | 14:01

Du har ju hela helgen på dig

Cannes Film Festival 2014 - Festivalens guldgossar bröderna Dardenne är tillbaka i samma goda form som alltid. Eller, samma form räcker. När Marion Cotillard kämpar för att rädda jobbet, kämpar jag för att hålla mig vaken.

Hos solpanelstillverkaren Solwal har chefen gett de 14 anställda ett drastiskt förslag att rösta om. De kan få en trevlig engångsbonus, men det innebär att Sandra får sparken. Under hennes sjukskrivning har företaget insett att hennes jobb är överflödigt. Sandra misstycker: hon för sitt bästa, och har inte råd att förlora inkomsten. I ett hushåll med två barn behövs varenda öre.

Filmens upplägg är enkelt: Sandra har helgen på sig att träffa var och en av sina jobbkamrater, och övertyga dem om att rösta så att hon får stanna. Även om det innebär att de går miste om 1000 euro. Under tiden kämpar hon mot en depression som fört med sig rejält dålig självkänsla.

Sandras resa från dörr till dörr ger oss en inblick i den belgiska arbetarklassens vardag. En arbetslöshets- och finanskrisdrabbad värld som nog skulle kunna vara vilken europeisk industristad som helst. Hon möter på både sympatier och våldsamt motstånd, tas emot med kramar och skrik. Det är tydligt att hon inte är ensam i krisen. Alla hennes kollegor har svårt att få ihop till räkningar, eller har ett hus att renovera. Ingen ser bonusen som en lyx. Ingen vågar heller säga emot chefens bisarra förslag.

Allt de belgiska bröderna Dardenne gör förvandlas till guld(palm). Fem gånger har de haft premiär i Cannes, fem gånger har de åkt hem med något slags pris i bagaget - senast fick "Pojken med cykeln" juryns stora pris år 2011. De gör ju definitivt något rätt.

Dardennes filmer sätter fingret på hur den lilla, oprivilegierade individen har det. De riktar rampljuset mot människor som försöker navigera sig runt i ett samhälle som på ett eller annat sätt har svikit dem. "Two Days, One Night" är inget undantag och den trogna publiken kommer att känna igen sig, utan att nödvändigtvis bli överraskade av auteurernas djärva val. Det är rätt enkelt faktiskt: älskar du deras tidigare filmer så lär du älska den här. Är de det segaste du sett, så ödsla ingen tid på "Two Days, One Night".

Själv landar jag någonstans mittemellan. Jag "uppskattar" en Dardenne-film snarare än gillar den. Det är enkla men optimistiska historier som lyfter fram den oglamorösa, vanliga människan, den här fick mig att tänka på Gabriela Pichlers "Äta sova dö" - inga större likheter i övrigt. Man kan lätt reflektera över sitt eget liv och känna sig peppad i misären, eller komma på hur bra man har det själv. Men Dardennes misslyckas konsekvent med att beröra mig. Det finns ingen riktig sting i deras sås. Också den här gången gör de sin film lite för långsam och odramatisk för att verkligen gripa tag.

Dock är Cotillard som alltid en fröjd att se. Likaså att bevittna hur Sandra växer som människa under den två dagar långa utmaningen.

| 23 maj 2014 14:01 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (1)
2
Marion Cotillard är en superb skådespelare, hon var med i Rust and Bone som var en av mina topp 3 filmer förra året, i denna film tolkar hon en deprimerad kvinna som precis börjat arbeta efter en lång sjukskrivning, när chefen ger de anställda ett ultimatum, en bonus eller behålla Sandra (Cotillard) väljer majoriteten sin bonus. Efter att ha övertalat chefen till ett omval efter helgen, tvingas hon uppsöka alla de anställda privat för att övertala dem att behålla henne och skippa sin bonus, vilket är både förnedrande och psykiskt påfrestande för hennes redan nedsatta självkänsla…. Tyvärr sprack hela ideén, gillade varken formatet eller upplägget i filmen, det blir upprepningar när hon frågar samma fråga om och om igen, handlingen känns inte gripande och det blir lite spretigt. Tycker personligen Sandra ger upp för fort och tar enklaste vägen ut istället för att kämpa för sig och sin familjs skull, inget toppen betyg och i denna filmen vann Marion Cotillard inte mitt hjärta tyvärr… Cast: Fabrizio Rongione, Pali Gruyne, Simon Caudry mfl.. AA
Läs mer