KRÖNIKA

Skribent

Viktor Jerner

16 mars 2017 | 15:00

Varför riskfyllda "Gladiator 2" kan visa sig vara en briljant idé

Maximus äventyr i livet efter detta, skulle inte det kunna bli hur ballt som helst?
Nyligen landade nyheten om att Ridley Scott fortfarande överväger att göra en uppföljare till den massiva succéfilmen "Gladiator" och i vanlig ordning var folk väldigt snabba med att ta fram motorsågen och hänsynslöst strimla tanken till småbitar. Kommentarer i stil med "lämna det här mästerverket ifred", "löjligt", "den sämsta idén på länge" och "jag tror att jag börjar gråta" haglade in i sociala medier, både kring MovieZines och andra plattformars texter kring projektet. 

Det är med andra ord en exakt upprepning av händelseförloppet som drog igång när Scott började leka med tanken på en uppföljare till den mästerliga och omhuldade "Blade Runner". Även den idén – som resulterade i "Blade Runner 2049" – möttes först med bitterhet och misstro. Att det faktiskt skulle kunna bli riktigt bra verkade ytterst få reflektera över. Kommer ni ihåg vad som hände sen? 

Steg för steg avslöjades mer detaljer om projektet som gjorde att den arga mobbens gnällande gjorde en snabb vändning. Omtyckta Denis Villeneuve satte sig i regissörsstolen, Hampton Fancher – som skrev originalet – tog sig an manusarbetet, Harrison Ford bestämde sig för att blåsa liv i Rick Deckard igen, den legendariska fotografen Roger Deakins anlitades och vassa skådespelare som Ryan Gosling, Robin Wright och Mackenzie Davis hoppade ombord. Sen kom den magiska första teasern och alla drog ytterligare en djup suck av lättnad.


Ryan Gosling i "Blade Runner 2049". 

Tänk om det blir samma visa med "Gladiator 2", att Ridley lyckas snickra ihop ett gränslöst skickligt och passande team som skulle kunna göra det här projektet till något alldeles extra. Nu vet vi givetvis inte hur lyckad "Blade Runner 2049" blir än, men allt pekar på att den kan bli riktigt vass. För mig känns det som att sannolikheten för ett liknande utgångsläge för en hypotetisk "Gladiator 2" är relativt hög, av ett antal anledningar. 

Grundkonceptet ger oändliga möjligheter 


"Maximus är ju död" är ofta det första man får höra när det här projektet diskuteras, och det är självfallet även Ridley Scott medveten om. Inte nog med det, just det faktumet kan också vara det enskilt mest intressanta med den här idén enligt mig. Ridley och company måste helt enkelt börja från en punkt där filmens huvudkaraktär redan är död, vilket jag tror kan bädda för en annorlunda och minst sagt intressant uppföljare.

När Nick Cave(!) jobbade med manuset till en hypotetisk fortsättning för många år sedan handlade den om Maximus episka äventyr i livet efter detta, där diverse gudar och varelser figurerade i storyn. Redan när namnet Nick Cave – en briljant musiker och manusförfattare ("Lawless") – nämndes var min biljett köpt, men samtidigt gillar jag verkligen tanken på en riskfylld uppföljare där man inte går den väntade vägen utan gör en helomvändning. Caves manus, som gick under titeln "Christ Killer", producerades som bekant aldrig, men antagligen tänker sig Ridley ett liknande upplägg den här gången. 

Det absoluta drömscenariot för mig vore "Gladiator" i ljuvlig korsning med Dantes "Den gudomliga komedin" där en äldre, hårdare och argare Maximus får kämpa sig ut ur helvetet, vidare genom skärselden och mot ett himmelrike av något slag där hans fru och son fortfarande väntar på honom. Det finns verkligen inga gränser för vilka sorts utmaningar, karaktärer och varelser han skulle kunna möta på vägen dit. Jag är inte det minsta religiös, men en riktigt "biblisk" och fantasy-präglad berättelse känns lockande i det här fallet, för min magkänsla säger att det skulle kunna passa den här karaktären som handen i handsken.
 
Russell Crowe som Maximus i "Gladiator". 

Originalet finns alltid kvar


Hur man än känner kring en eventuell uppföljare till den här filmen och hur kvaliteten på den än blir, vad spelar det för roll egentligen? Originalet kommer alltid finnas kvar och förblir den film som den alltid har varit, oavsett hur fortsättningen hanteras. Även om jag själv inte räknar "Gladiator" till mina favoritfilmer så förstår jag hur beskyddande man blir över de filmpärlor man har närmast hjärtat, men jag tror att tankesättet ovan är väldigt sunt när det gäller just remakes och uppföljare. Vissa blir fantastiska, vissa blir bra och andra blir totala magplask, men originalens glans kvarstår. 

Med andra ord tycker jag att vi alla borde ge Ridley Scott – som trots en del ojämnhet genom karriären oftast är en enormt skicklig regissör och filmskapare – en seriös chans med det här projektet. Hela min kropp och själ säger mig att det kan bli något riktigt magiskt av det här om alla bitar faller på plats och att även de som inte är lika öppna som jag kring mixen med fantasy-element kan bli överraskade. Det kan bli rent skräp också, givetvis, men det vet vi inte förrän vi sitter i biosalongen och ser den. 

Frågan är nu bara om filmen blir av över huvud taget. Ridley har som bekant en hel del bollar i luften för tillfället – exempelvis med fortsättningen av "Alien"-serien som han vill fylla ut med ytterligare sex(!) filmer – och har i intervjuer sagt att allt nu hänger på hur villig Russell Crowe är att axla Maximus-manteln igen. Den sistnämndas schema är inte heller fyllt av stora hål direkt, så det gäller verkligen att båda synkas kring det här projektet om det ska bli av. Sannolikheten för det känns spontant ganska låg i dagsläget, men om det väl blir av kommer jag minst sagt vara spänd på resultatet.

Tyck till! Hur går dina tankar kring en eventuell "Gladiator 2"? 
| 16 mars 2017 15:00 |