Lawless 2012

Lawless poster

Synopsis

Filmen utspelar sig under förbudstiden i USA och är den sanna berättelsen om bröderna Bondurant - fräcka och orädda unga spritlangare som kom att bli legendariska brottslingar.
Ditt betyg
3.5 av 787 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Alexander Kardelo

10 september 2012 | 03:45

En gång i tiden i Amerika

#Cannes 2012 - John Hillcoat är en mästare på att fånga miljöer som omfamnar publiken med känslan av att verkligen vara på plats. "Lawless", en blodig lektion i amerikansk historia och en verklighetsbaserad familjekrönika om tre bröder utanför lagen, är inget undantag.

Franklin County, Virginia, under en tid då alkoholförbudet höll landet i sitt starkaste grepp. Brödratrion Bondurant försörjer sig på att langa hembränt i sina trakter. De äldsta, Forrest och Howard (Tom Hardy respektive Jason Clarke), har gått igenom krig och är enligt stadens sägner odödliga. Minstingen Jack (LaBeouf) gör sitt bästa för att visa sig värdig familjens företag och deras namn, men saknar storebrödernas fysiska pondus eller korta stubin. Ingen skulle våga bråka med Bondurants, men ingen har heller anledning till det. Vita, svarta, unga och gamla - alla har glädje av deras varor och till och med stadens sheriff ser mellan fingrarna på lagbrottet, så länge han också får en låda av finaste äppelbrandyn med jämna mellanrum.

Året är 1931 och det är en förändringens tid i det lilla samhället. Storstadens blodiga maffiakrig breder ut sig, och snart syns höjdare från båda sidor av lagen på byns dammiga grusvägar. Frågan är hur länge bröderna Bondurant kan hålla affärerna flytande när allt större aktörer vill in i leken. När korrumperade specialagenten Rakes knackar på dörren är det bara en tidsfråga innan skiten träffar fläkten och den annars lugna staden förvandlas till rena vilda västern.

Det som följer är några händelserika månader av våldsamma sammandrabbningar, men också livet som måste gå vidare trots det ovissa läget för bröderna. Nick Caves skickliga manus har sonsonen Matt Bondurants roman "The Wettest County in the World" som förlaga, och hittar en fin balans mellan machovåldet och lättsammare scener. Det görs plats för både medmänsklighet, romantik och en slags coming-of-age-berättelse via Jack Bondurants ögon. De här andningspauserna är mer än välkomna, för när det blir intensivt blir det jävligt intensivt. Att säga att våldsscenerna i "Lawless" är oväntat brutala, är ingen överdrift. Här finns några av de vidrigaste misshandelsscener jag sett på film. Halsar skärs av, näsor krossas, kroppsdelar ryker och blodet sprutar. Få detaljer besparas publiken rent visuellt.

Regissören John Hillcoat ("Vägen") satsar på säkra kort vad gäller valet av skådespelare. Tom Hardy, Jessica Chastain, Shia LaBeouf, Mia Wasikowska och Dane DeHaan ("Chronicle") är alla pålitliga och hyfsat färska talanger som ännu inte hunnit nötas ut på bioduken. Här finns kanske inga vågade castingval, men det är likväl en njutbar ensemble som spelar fint ihop. Alla får sina chanser att skina utan att någon stjäl alla scener. Det är dock Guy Pearce som gör den mest oförglömliga karaktären, hans snobbige storstadsagent är en sliskig, obehaglig typ som redan kandiderar för titeln Årets Filmskurk.

Samtidigt är Gary Oldman gravt underanvänd som lika hänsynslös Chicago-mafioso, och man kan bara drömma om vilken film "Lawless" hade kunnat bli med sådär en timmes mera speltid. Om alla karaktärer och relationer hann fördjupas, utvecklas och ta sin tid. En episk, tre timmars "Maffiabröder" i 30-talets skitiga USA. Det enda felet med "Lawless" är att den lämnar sådan mersmak. För det är en fascinerande berättelse som målas upp, den suger in oss och släpper inte taget förrän långt efter biolamporna har tänts.

| 10 september 2012 03:45 |