Film

Skribent

Alexander Kardelo

9 mars 2019 | 09:50

Var kriget mellan Spielberg och Netflix bara ett missförstånd?

Han har "absolut inte sagt de sakerna".
Filmvärlden älskar en bra konflikt, och Spielbergs kritik mot Netflix-filmer i Oscarstävlan har blivit ett brett omdiskuterat ämne under den senaste veckan. Men det hela kan vara "fake news".

Det är nu en vecka sen som Indiewire spred nyheten att Spielberg föreslår regeländringar på Oscarsgalan, för att stoppa streamingfilmer från att bli kvalificerade. Man citerade "en talesperson för Spielberg" som sin källa.

Regissören själv har inte gett något eget uttalande, men filmmogulen Jeffrey Katzenberg - gammal vän och kollega - förnekar att Spielberg har något emot Netflix:

- Jag talade med honom igår. Jag frågade honom specifikt. Han sa: "Jag sa absolut inte de där sakerna". Han har inte sagt någonting, berättade Katzenberg på en filmfestival på fredagskvällen, rapporterar THR.

- Vad som hände var att en journalist jagade en story och hade hört ett rykte om Steven. De ringde upp en talesperson, och ärligt talat, det blev förvrängt. För det första, Steven sa inte det där, för det andra, han ska inte träffa Akademin i april med någon slags plan. Han har ingen åsikt i frågan.
 
Vad Spielberg däremot har sagt är att filmer från Netflix och andra streamingtjänster borde klassas som tv-filmer (i mars 2018) och att filmskapare borde värna om bioupplevelsen (i februari 2019). Det känns skönt att han inte planerar att påverka Oscarsgalans framtida regler, men också lite skrämmande hur ett felaktigt citat kan få så stor spridning i media. Spielberg kanske blev felciterad, men debatten om huruvida Netflix-filmerna bör få tävla om tunga Oscarspriser är antagligen långt ifrån över.
| 9 mars 2019 09:50 |